55 drepte i angrep på jenteskolen i Kabul – NRK Urix – Foreign News & Documentaries

EUs afghanske delegasjon fordømte det de beskrev som et målrettet og terrorangrep på en jenteskole.

– Å angripe studenter først og fremst på en jenteskole, som er satt til å være et angrep på Afghanistans fremtid. På unge mennesker som er forpliktet til å forbedre landet sitt, står det en Twitter-nyheter.

En ikke navngitt sikkerhetsansvarlig fortalte Reuters sent på lørdag at dødstallene hadde steget til 55, med 150 mennesker skadet.

Folk ser vraket ødelagt etter 8. mai 2021-eksplosjonen i Kabul, Afghanistan

Vraket til bilen som antas å ha vært bomben er utenfor skoleporten.

Foto: Stringer / Reuters / NDP

Myndighetene sa at mange av ofrene var skolelever mellom 11 og 15 år.

Nasser Rahimi, en innbygger i området, sa at bombeflyen slo til rett etter middag foran et møte på Syed al-Shahda skole.

Presidenten peker på Taliban

Taliban fordømmer angrepet og nekter å trekke seg tilbake. Gruppens talsmann, Jabihullah Muhahid, sa i en uttalelse at bare IS kan holdes ansvarlig for en så avskyelig forbrytelse.

Imidlertid har afghansk president Ashraf Ghani skylden på Taliban for angrepet.

“Denne barbariske gruppen har ingen myndighet til å konfrontere sikkerhetsstyrkene på slagmarken, i stedet går offentlige institusjoner og jenter etter skoletid med brutalitet og barbarisme,” sa Connie i en uttalelse.

Bomberen slo til rett etter middagstid foran en politistasjon i Dash-e-Parsi, vest for Kabul. Her er flertallet av befolkningen sjiamuslimer – mindretallet som erklærte ISs Afghanistan-krig.

Eksplosjonen skjedde mens mange handlet etter ID-feiring neste uke. Denne høytiden markerer slutten på den muslimske hellige måneden Ramadan.

En skolegutt er skadet i en bombeeksplosjon nær en skole i Kabul

Skade: En av de overlevende etter angrepet på en jenteskole i Kabul blir behandlet på sykehus lørdag kveld.

Foto: Rahmat Gul / AP

– Skrek av smerte

Innbyggere i området sier eksplosjonen var øredøvende. Rahimi sier at han hørte tre eksplosjoner, men det er ingen offisiell bekreftelse på at flere bomber eksploderte.

Myndighetene etterforsker angrepet, men ga ikke ut noen detaljer lørdag kveld.

– Jeg så mange blodige lik i støvet og røyken, noen av de sårede skrek av smerte, sier Reza, som slapp unna eksplosjonen.

Kvinne innlagt på sykehus etter eksplosjon i Kabul, Afghanistan 8. mai 2021

Den skadde kvinnen blir kjørt til sykehus.

Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NDP

Blodgivere på plass

På et sykehus i området telte AP-journalister minst 20 lik etter angrepet. Flere titalls mennesker møtte opp for å gi blod. Andre sjekket for å se om de savnede familiemedlemmene var på listene som hang på veggen, og som viste de døde og sårede.

Sjiamuslimske minoriteter i Afghanistan har blitt målrettet av ISIS.

I fjor hevdet den militante gruppen ansvaret for to angrep på utdanningsinstitusjoner, og drepte 50 mennesker, de fleste studenter. Til tross for svekkelsen i Afghanistan, har gruppen trappet opp angrep mot sjiamuslimer og arbeidskvinner spesielt, ifølge IS, regjeringen og amerikanske tjenestemenn.

Sykehusangrep

IS tok blant annet ansvar for drapene på tre kvinnelige mediepersonell i det østlige Afghanistan.

I mai i fjor stormet bevæpnede menn et sykehus i Dash-e-Parsi. 25 ble drept, hvorav 16 nylig fødte. Ingen grupper har påtatt seg ansvaret for angrepet, som ble beskyldt den afghanske presidenten Ashraf Ghani, Taliban og ISIS.

Uttak

Angrepet i Kabul kommer lørdag, en uke etter at USA og NATO offisielt lanserte en kjøretur for å trekke de gjenværende troppene ut av Afghanistan. USAs president Joe Biden har lovet at alle de resterende 2500 troppene i USA drar innen 11. september.

Samtidig rykker Taliban fremdeles frem. Den islamske afghanske opprøret kontrollerer halvparten eller hele Afghanistan.

READ  Arsenal scoret viktige langdistansemål mot Butt

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *