– Alle grunner til bekymring – VG

Sivilt angrep: En bilbombeeksplosjon i provinsen Logar i Afghanistan har drept 24 sivile og såret 110 andre. De døde inkluderte kvinner, barn og mange studenter. Et sykehus ble også angrepet og elleve helsearbeidere og flere pasienter ble skadet. Foto: REUTERS

Fristen for amerikanske tropper til å trekke seg fra Afghanistan utløp faktisk 1. mai. De siste ukene har landet blitt rammet av en rekke dødelige terrorangrep. Det slo tilbake i helgen.

Publisert:

13. april oppfordret president Biden amerikanske styrker, inkludert andre deler av NATO, til å Forlater Afghanistan 11. september – fire måneder etter den opprinnelige avtalen med Taliban.

I et intervju med VG Den norske forsvarssjef Eric Christopherson har advart om at både Taliban og IS kan øke sin virksomhet i nær fremtid.

Bakgrunn: Frykt i Kabul: Taliban er klare til å ta ansvar

Flere nylige hendelser bekrefter Christophersons frykt for ytterligere opptrapping av konflikten. Forrige fredag 24 sivile ble drept og 110 ble såret Bilbomber i Logar-provinsen, Afghanistan.

Oppdaterte tall fra Reuters bekrefter den eskalerende spenningen mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker etter den amerikanske avgjørelsen: Bare de siste to ukene har mer enn hundre afghanske sikkerhetsstyrker blitt drept i Taliban-angrep.

fredag To afghanske soldater ble drept og 18 såret Tropper fra USA og andre NATO-styrker er stasjonert på en militærbase i Baghram flyplass nord for Kabul.

Les mer: Utgang til Afghanistan: De siste utgangene vil være norske soldater

Også her har ingen påtatt seg ansvaret for angrepet, men Taliban hadde tidligere sagt at de ville angripe utenlandske styrker i en NATO-ledet koalisjon hvis utenlandske tropper ikke forlot 1. mai.

READ  - Jeg er ikke redd - VG

Man frykter nå at fredagens angrep på det som faktisk skulle være den siste dagen for amerikanske styrker på afghansk jord, er en reaksjon på bruddet på den amerikanske avtalen og begynnelsen på en ny fase for landet.

Taliban kan ha endret taktikk

Bomberen slo til rett etter middagstid foran et pensjonat i provinshovedstaden Pul-e-Alam. Angrepet kommer akkurat som de fleste brøt fast i løpet av Ramadan-måneden.

NDP skriver at eksplosjonen etterlot mange fanget under kollapset hus. Et sykehus ble angrepet og elleve helsearbeidere og flere pasienter ble skadet, sa Rasul Gul Samar, leder for de provinsielle helsemyndighetene.

READ  Alvorlig skade etter en kamp i Oslo - jakt på tre kriminelle - V.G.

De døde inkluderte kvinner, barn og mange studenter. Til tross for at landets president skylder på Taliban, har det vært stillhet fra bevegelsen.

Christian Berg Harbwigen, en Prio-forsker og afghansk ekspert, trodde ikke Taliban alltid ville bli holdt ansvarlig for angrepet.

Frykt: Prio-forsker og afghansk ekspert Christian Berg Harbwigen mener utviklingen i Afghanistan de siste to ukene har skapt frykt for hva som vil skje i fremtiden. Foto: Cholestat, Gorm / Sconpix

Han har fulgt nøye med på fremskritt de siste dagene, og benekter ikke at gårsdagens angrep kan sees i forhold til USAs siste trekk.

– Når du først tror det blir klart at det henger sammen med utvinning. Samtidig har ikke Taliban utført nesten like mange store terrorangrep de siste to årene. Det er litt overraskende at dette skjer nå. Harbwigen sier dette kan signalisere at de endrer taktikk.

– Dette er ikke det eneste som har skjedd det siste døgnet. Afghanske Dolo News Rapporter Han la til at 30 afghanske soldater ble borte etter et Taliban-angrep på en hærpost i Kasni fredag ​​kveld.

Kan øke terrorisme mot sivile

Prio-forskeren mener at veksten de siste to ukene, parallelt med USAs og NATOs tilbaketrekning, har skapt frykt for hva som vil skje i nær fremtid.

– Frykt er det du vil se gjenoppblomstringen av terrorisme påvirker publikum. I løpet av det siste året har vi sett målrettede henrettelser som har skapt mange frykt. Dette førte til at mange mennesker forlot landet, forklarer Harbwigan.

Så han mener det er to viktige spørsmål i dag:

– Vil Taliban rette våpen mot internasjonale styrker? Han spør mer:

READ  Dix nr. 18 om Eurovision - VG

I følge avtalen mellom USA og Taliban, må internasjonale styrker forlate i dag. Taliban har sagt at de vil kjempe mot dem. Samtidig er det mange gode grunner til at dette ikke er så smart for dem, og de burde la utvinningen foregå stille.

Det andre spørsmålet han reiser er om krigen mot den nåværende regjeringen vil eskalere.

– Får du en gjenoppblomstring av store terrorangrep? Dette er den tredje typen. Det er all grunn til å bekymre seg så mye for det. Mange sivile har allerede blitt berørt av krigen mellom regjeringen og Taliban.

Ikke sikker på USAs posisjon

I Afghanistan har den radikale islamistgruppen IS vært aktiv de siste månedene. De er blant annet ansvarlige for mange terrorangrep og attentater.

Selv om omfanget av konflikten bør forverres mens amerikanerne fortsatt er på afghansk jord, tror ikke Harbwicken det vil være hensiktsmessig for USA å endre eller endre tilbaketrekningen.

– USA har bestemt seg. Ingen kan utfordre dette. Jeg tror det ikke er mulig å reversere utvinningen, men den vil heller være godt ferdig før 11. september, sier Prio-forsker og insisterer:

– Et spørsmål er om amerikanske styrker vil forbli nøytrale hvis det oppstår en kritisk situasjon for afghanske regjeringsstyrker. Vil de gå inn eller ikke? Regjeringskontorer i Kabul lurer nok på nå.

Written By
More from Jakob Leif

Sky Tour, langrenn | Manifest reagerer på Norges fravær fra Tour de Ski:

Maurice-manifestet kunne heie på sin første pallplassering på to år, men franskmannen...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *