Alle norske arbeidere er ute av Afghanistan – NRK Norge – Oversikt over nyheter som kommer fra forskjellige deler av landet

Flyet tok av fra det afghanske luftrommet klokken 05.26 i morges og satte kursen mot Tbilisi, sier forsvarsminister Frank Buckeye-Jensen til NRK.

Flyet vil bli grunnlagt før det går til Norge i den georgiske hovedstaden.

Forsvarsministeren sier at de er her om ettermiddagen eller kvelden.

Norge ledet feltsykehuset til flyplassen i Kabul. I tillegg har Forsvaret personell som skal støtte UD i utvisningen fra Afghanistan. Dette inkluderer personell fra spesialstyrken.

– Vi har nå fullført den norske militære rollen i Afghanistan. Etter tjue års innsats vender nå den siste soldaten hjem. Jeg har den største respekt for innsatsen som er gjort gjennom årene, sier Buckeye-Jensen.

Fredag ​​offentliggjorde Forsvaret bilder som viser mennesker som evakueres fra Kabul. En gruppe flyktninger sitter i grepet på et Hercules -fly.

Fredag ​​offentliggjorde Forsvaret bilder som viser mennesker som evakueres fra Kabul. En gruppe flyktninger sitter i grepet på et Hercules -fly.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Det var ingen pasienter på feltsykehuset

Flyplassen i Kabul er også fullpakket med norskdrevne feltsykehus. Etter planen skulle feltsykehuset drives av norsk stab senere på året.

Planen har endret seg i lys av utviklingen i Afghanistan de siste ukene.

Oberstløytnant Iver Moen

Oberstløytnant Iver Moen.

Foto: K Rre Riibe Ramskjell / NRK

Ivar Moyan, en talsmann og oberstløytnant ved Forsvarets operasjonshovedkvarter, sa til NRK at det ikke var flere pasienter på feltsykehuset.

Er på sykehuset Fra bombingen i Kabul forrige uke 50 pasienter ble innlagt for behandling.

– Ingen pasienter i det vi pakket sammen. Han forteller til nyhetsbyrået at noen av resten på fredag ​​ble sendt til datamaskinen før den siste pakningen ble implementert og soldatene trakk seg tilbake.

Ifølge Moin ble det gjort en helhetsvurdering i forbindelse med amerikanske styrker i Afghanistan, noe som nå har ført til tilbaketrekning.

Tbilisi, Georgia

Norske spillere spiller med en afghansk jente på en mottakelse i Tbilisi, Georgia.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Raketter ble avfyrt mot flyplassen

Store materialer er pakket sammen, sier Moen. Men det er noen forbruksvarer, for eksempel sprøyter og gass.

– Moen sier at vi var veldig lettet over at de forlot Kabul og nå er på vei til Tbilisi, og understreket at Forsvaret ser frem til å få et fly til Gardarmon i ettermiddag.

Forsvaret har også levert C-130 transportfly for å frakte personell og utstyr til Kabul, og Norge har mannskaper på den internasjonale flyoveren med C17-fly.

Forsvarsminister Buckeye-Jensen vil selv motta flyet fra Kabul når det lander i Cadermon.

– De siste dagene i Kabul har vært veldig krevende for norsk stab. I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakueringen, redde liv og hjelpe de skadde. Jeg ble imponert og vil takke alle for innsatsen de la ned, sier han.

I Tbilisi har den norske brigaden personell fra nord, der evakuerte fly fra Kabul er parkert på vei til Cartermoyen.

Et Hercules -fly på bakken i Kabul

Luftforsvaret gir 35 personell og C-130J Hercules transportfly for taktisk transportstøtte i og utenfor Kabul.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Mandag var jevn Rakettangrep på flyplassen I Kabul. Ifølge Reuters ble fem raketter avfyrt mot flyplassen, men de ble skutt ned av et C-RAM-missilforsvarssystem installert på flyplassen.

Det var ingen personskader eller omkomne i angrepet.

READ  Corona og Isolert hotell: - Torden
Written By
More from Jakob Leif

7 av 10 ungdommer er ensomme – Viji

Øker isolerte bilder: Benedict Anderson, 19, fra Røde Kors, mener statistikk viser...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *