Åpner om stykket: – Det er telefonen som endret alt

Henrik Asheim (37), topper Høyre, blir beskrevet som en kronprins og en stjerneskudd. Men virkelig, Ashim liker det hele tiden.

– Hvis jeg kunne velge helt fritt, ville jeg kjørt … ingenting! Jeg liker fritid. Utgangspunktet mitt er å slappe av. Jeg er litt glad når det regner fordi jeg ikke trenger å gå ut, ler han.

I løpet av sine 37 år har han vært en ung konservativ leder, tjent på Stortinget i åtte år, er nå utdanningsminister og er nå minister for forskning og høyere utdanning. Men han vil ikke være partileder i fremtiden.

Little Amphitheatre: Ashim sier at han har fritid.

Little Amphitheatre: Ashim sier at han har fritid. Foto: Bedragerisøndag / TV2

– Jeg er veldig motvillig, rett og slett. Jeg målte det, sier han.

– Uforståelig kjedsomhet

På podcasten “San Er du” ble Asheim testet for personlighet, og det ble avslørt at han hadde de laveste ambisjonene på en prosent av befolkningen.

– Det var helt oppsiktsvekkende, ler han.

Men som politiker er han veldig interessert i å løse folks problemer.

– Jeg støtter veldig konkrete løsninger på spesifikke problemer. Men jeg har ikke mye igjen for å føle. En person kan ikke ta oss fordi de får en fakkeltog. Fordi, sier han, ville det være veldig urettferdig for alle andre som aldri har gjort fakkeltog.

Og Asheim er ikke typen politiker som inviterer ideologiske seminarer.

– Nei, jeg tilbrakte mye tid med for eksempel Dorborn Ree Saxen. Han er en ideolog i Høyre og anser det som veldig gøy å diskutere ting som “enhetstyranni” og sånne ting. Jeg tror det gir uforståelig kjedsomhet, ler han.

Ung politikk: Ashim ble involvert i politikk som tenåring.

Ung politikk: Ashim ble involvert i politikk som tenåring.

Telefonen som forandret alt

Ashim vokste opp i Perum i en vanlig vanlig familie.

– Det var veldig fantastisk. Jeg var så heldig å vokse opp. Med foreldre, to brødre og en gullhenter. Hele settet, så det var en veldig god og trygg rase, sier han.

Men da han var 14, skjedde det noe som rystet ham resten av livet.

– Da ble faren min plutselig veldig syk og fikk diagnosen hjernesvulst. Han døde elleve måneder senere. Så glir verden. Når du er femten år, dør faren din, sier han.

Det forandret ham på mange måter.

– Jeg forstår at verden ikke er så lett, og ting kan endre seg veldig raskt. Jeg tror noen av oss fikk den telefonsamtalen etter at alt endret seg. Tingene vi bekymret oss for – hvor jeg ville jobbe om fem år, enten jeg eier eller leier – ville være veldig uviktige.

Men farenes død førte også til en overraskende forandring for ham.

– Paradoksalt nok førte dette til at jeg ble en mer bekymringsløs type. Fordi det er de tingene du virkelig trenger å bekymre deg for, har de ingen kontroll over deg. Så man må leve livet hver dag og gjøre det bedre. Han sier fordi du aldri vet når ting kan endre seg.

– Jeg vil ikke si hvem

Nå virker ikke gjenvalget til Solberg-regjeringen i høstvalget lovende. Men han er ikke bekymret for at Ashaim mister jobben som regjeringsminister og som en svart bil.

– Jeg kan nesten glede meg til å ta tunnelen tilbake, sier han.

Men han tenker på de fleste av regjeringskollegene som har sittet rundt King-pulten i årevis.

Star Shot: I det konservative partiet blir Ashim referert til som kronprinsen og Star Shot.

Star Shot: I det konservative partiet blir Ashim referert til som kronprinsen og Star Shot. Foto: Derje Peterson

– Du blir vant til å være sentrert, og folk ler litt hektisk av vitsene du forteller, og det er ikke veldig gøy. Folk ler ikke fordi det er deg, men på grunn av status quo du har. Hvis du ikke kan skille mellom de to, kan du etter hvert bli en ganske spesiell person, sier han.

– Tror du noen i regjeringen er litt morsommere enn dem selv?

– Eh … ja! Jeg vil ikke si hvem det er, men det får ham til å le.

READ  Bare 27 republikanske kongressmedlemmer anerkjenner Bidens valgseier - VG
Written By
More from Jakob Leif

Donald Trump, USA | Etter å ha kunngjort pressekonferansen, sa Trump:

President Donald Trump kunngjorde pressekonferansen torsdag kveld. Der kom Trumps advokat, Rudy...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *