Av alle bergarter og is i universet er det bare to som har sett vårt eget solsystem utenfra.

Nå følger forskerne nøye med på en av dem – galaksen Comet 2I / Borisov

I tillegg til planetene kretser millioner av andre bergarter og tusenvis av kometer rundt solen. De fleste ligger på asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, men det flyter mange i rommet mellom planetene.

Forskere vet at det er 25.000 asteroider som kretser nær Jorden, som kalles de nærmeste asteroider til Jorden. I følge NASA.

De fleste av disse kometer og asteroider kan ha vært rester av det tidlige solsystemet for 4,5 milliarder år siden. Dette er steiner og isbreer som ikke ender med å bli en del av de større.

Men det er en annen, mindre vanlig brukt type: galakseobjekter. Disse kommer fra et annet solsystem og reiser så fort at de ikke er bundet i bane rundt solen.

Ofte er de rester av andre solsystemer som kastes ut fra banen rundt hjemmestjernen.

Solens tyngdekraft får dem til å krysse solsystemet før de drar i full fart igjen.

Mellom stjernene

De er vanskelige å finne, og så langt kjenner forskerne bare to eksempler. Den første ble oppdaget i 2017 og fikk navnet ‘Omwamuwa’. Denne oppdagelsen vakte stor oppmerksomhet rundt om i verden fordi ‘Omuwamuwa oppfører seg som ingenting annet i solsystemet.

Slik forestiller en kunstner seg at 'Omuvamuwa ser ut til å være en naturlig asteroide. Den er omtrent 400 meter lang og har mørkerød farge.

Slik forestiller en kunstner seg at ‘Omuvamuwa ser ut til å være en naturlig asteroide. Den er omtrent 400 meter lang og har mørkerød farge.

Den kan være elliptisk og slank, og oppfører seg som en komet – i motsetning til en komet. Forskere har kommet med en rekke forklaringer på hva dette kan bety. Israelsk astronom Avi Lope mener Man må også vurdere muligheten Fordi den stammer fra en utenomjordisk sivilisasjon.

Men en annen observatør fra et annet solsystem er blitt oppdaget. I 2019, amatørastronomen Gennadiy Borisov en komet Som ble den andre tilskuer. Det var mindre mystisk enn ‘Omuvamuwa’, og tydeligere en komet.

Men ikke en vanlig komet

Navnet 2I / Borisov, blir det nå undersøkt videre av flere forskningsgrupper. Det viser seg at det ikke ligner på kometer som finnes på nabolaget.

To studier i tidsskriftet Naturlig astronomi Laget med flere observasjoner av kometen, Alma-teleskopet og VLT-teleskopet i Chile. Blant annet har forskere studert støvet og isen som kommer fra 2I / Boriso og ser hva den produserer og hvordan den skiller seg fra våre egne kometer.

En studie undersøkte lys filtrert gjennom en komets hale. Kometens hale inneholder støv og is som forsvinner fra kometen under påvirkning av solen. Forskere rapporterer om en spesiell signatur fra dette lyset, noe som indikerer at kometen ikke var mye påvirket.

Dette kan indikere at kometen aldri har vært utsatt for så mye sollys før, og at det er første gang den har vært så nær en stjerne. Forskere sier også at signaturen minner om kometen Hale-Pop, som besøkte solsystemet vårt i 1997.

Men 2I / Borisov virker fremdeles uberørbar, mener forskere.

Forskere mener at Hale-pop kan ha vært i solen før 1997. Den har en veldig lang bane rundt solen og vil ikke være i det indre solsystemet før 4385.

Comet Hale-Pop ble sett fra jorden i 1997. Det virket slik en stund

Comet Hale-Pop ble sett fra jorden i 1997. Det virket slik en stund

Den andre studien hevder at støvet kommer i små klumper fra 2I / Borisov, som er forskjellig fra kometer fra solsystemet. Støvet her er utmerket. Den forteller om forholdene i solsystemet der kometer dannes, mener forskere.

Sitater:

Pacnolo MFL: Uvanlige polaritetsegenskaper for galaksen Comet 2i / Boriso. Nature Communications, 2021. DOI: 10.1038 / s41467-021-22000-x. Sammendrag

Yang MFL: Utvikling av kompakte småstein og galakse komet 2I / Boriso. Naturlig astronomi, 2021. DOI: 10.1038 / s41550-021-01336-w. Sammendrag

READ  Koronarkrise, koronavirus | Professor i de norske koronarådene:
Written By
More from Jakob Leif

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *