Bare en av ti skal reise til utlandet. Hva er loven?

Usikker på om denne sommeren er en ferie i utlandet. Her er noen spørsmål og svar.

Arkivbilde fra Cartermoine i begynnelsen av april. Foto: Torstein Bee, NDP

Hvor kan du reise?

Det ser ut til at nordmenn flest vil være i Norge i sommer. Bare en av ti planlegger å feriere i utlandet, viser en ny undersøkelse NHO Racelive. Syv av ti personer tar ferie i Norge, selv om de har blitt vaksinert før ferien begynner.

Flere land åpner for de som har blitt vaksinert. Åpne land inkluderer Kroatia, Kypros og Hellas. Nylig Låst opp Bermuda og Bulgaria for besøkende.

Regjeringen forby for øyeblikket utenlandsreiser. De har utvidet denne konsultasjonen til 1. juli.

Vi har nylig gått gjennom to trinn i gjenåpningsprosjektet. Trinn tre kan ikke starte tidligere enn tre uker etter dette. Det tredje trinnet er at regjeringen kan fjerne rådet om ikke å forlate landet hvis det er rimelig når det gjelder smittevern. I stedet vil de oppmuntre folk til å reise til spesielt berørte land.

– Statssekretær Saliba Andreas Gorkung (H) skriver i en e-post at status for infeksjonen, effektiviteten til helsetjenesten og vaksinen vil være avgjørende for disse vurderingene.

Skal man justere planene i henhold til vaksinen, når man reiser om sommeren?

Ifølge assisterende direktør i Helsedirektoratet kan ingenting sies om dette veldig snart.

Det er fremdeles stor usikkerhet angående epidemisituasjonen i Europa i sommer, og man kan endelig reise fritt uten noen inngangsisolasjon, skriver han i en e-post til Uptonposten.

Han sier dette vil bli klart om en måneds tid når koronasertifiseringsprogrammer er på plass i hele EU.

READ  Demokrater erklærer seier i Georgia-valget

– Naxstad sier at vaksinasjonshastighet og infeksjonssituasjonen i enkeltland også vil påvirke regelverket.

Bør du være isolert selv om du har blitt vaksinert?

For tiden bør vaksinen isoleres etter reisen. Det har også blitt kritisert i andre land. EU-kommisjonen ba mandag om at vaksinen skulle isoleres og løslates fra testing til det foreligger riktig bevis. Regjeringen nevner en rekke årsaker til isolasjonen av nordmenn etter turen.

– Dessverre er det noen mennesker som bruker falske referanser eller sertifikater, og det er ikke mulig å verifisere om de er ekte eller ikke. Så du kan sjekke koronasertifikatene fra andre land før du godtar dem i Norge. Det er mange flere som ikke er vaksinert, og vi vil unngå et utbrudd av disse, skriver statssekretær Gorkung.

– Hvis populære steder som Spania og Hellas ikke blir gule og grønne om sommeren, kan du isolere dem når du kommer hjem?

– Nordmenn som har vært på ferie i et land med lavt smittenivå og bare har vært i landet de siste ti dagene, trenger ikke å isoleres når de kommer tilbake til landet.

Bør fullvaksinerte barn isoleres uansett?

Corona-sertifikater gjør reisen lettere og viser om du har blitt vaksinert og testet. Menn pr. Det er for tiden ingen vaksiner for barn under 16 år. Derfor har ikke regjeringen et klart svar på om barn skal isoleres hvis de reiser med fullvaksinerte voksne.

– Det er foreløpig ikke klart hvordan forskjellige land bruker Corona-sertifikatet. Så vi vet ikke om barn vil bli unntatt adgangskrav i følge foreldrene som kan utstede koronasertifikatet, svarer Gorkung.

READ  Hemmelige nettverkssjokk: - Ikke våre venner
Written By
More from Jakob Leif

Lønnsfest på Oslo skole – Ny oppsigelse:

Minst ti personer ved en utdanningsinstitusjon i Oslo har trukket seg de...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *