Bergen åpner med økende smitte. Oslo stengt på grunn av tilbakegang:

Fredag ​​tok store deler av landet det første skrittet for å gjenåpne. For innbyggerne kunne tiden kanskje ikke vært bedre.

I Bregen i Bergen Folk sto i kø og håpet å få plass I solen for å nyte maten på utendørsterrassen.

I Oslo åpnet ikke beboerne igjen, men heldigvis godt vær. Folk strømmet til parkene Og badeplasser.

For politiet i begge byene gir imidlertid godt vær utfordringer. Ett av Oslo og de vestlige politidistriktene rapporterte Veldig travel helg Festopptøyer, trakassering og brudd på infeksjonskontrollreglene.

– Det kan se ut til at flere og flere feirer slutten på Corona, Det sa Frode Goldwidt, operasjonsleder for Western Police District, til TV2.

Samtidig som våren kunngjorde sin ankomst, var det vanlig at Oslo og Bergen var i en utfordrende epidemisituasjon. Det er en ting til som skiller seg.

Full: Den var fullpakket med en uteservering i Brigen fredag ​​i Bergen. Så ble hellestoppet løftet. Foto: Martin Onstadt / TV2

Full: Den var fullpakket med en uteservering i Brigen fredag ​​i Bergen. Så ble hellestoppet løftet. Foto: Martin Onstadt / TV2

– Vanskelig

Søndag morgen åpnet TV2, slik at leserne kan stille spørsmål om assisterende helsedirektør Espen Rostrup Naxstads infeksjonsstatus.

En av de besøkende lurte på hvorfor Bergen kunne åpne utendørsøl og servere med infeksjon på fredag, mens Oslo skulle stenges når infeksjonstallene synker.

Nuxstad forstår at folk lurer.

– Et lite avvik er at antall infeksjoner per innbygger egentlig ikke er forskjellig nå i Oslo og Bergen. Nuxstad sier det også har vært en liten økning i bergensinfeksjoner.

Samtidig sier han at det er mye å si hvis man kan identifisere hvor smitten er i samfunnet.

– Det viser hvor vanskelig det er. Du må følge kartet godt og nærme stedet der infeksjonen er. Hvis du har kontroll på det og vet at dette ikke er stedet å smittes, sier assisterende helsedirektør at du kan tillate utendørs mat i Bergen.

Evaluering av listen over aktiviteter

Etter at Bergen åpnet igjen fredag, innkalte byrådsledelsen til en pressekonferanse.

De er bekymret for høye baselinjefeksjoner over tid, og forekomsten blant unge mennesker er enorm. Så de ønsket å tilbringe helgen Legg merke til mållisten over handlinger de kan ta mot denne gruppen, Men barstopp er ikke i dem.

I Oslo er det ikke aktuelt å heve stolpestoppet siden rørene ble slått av igjen i november. Det er rettferdig å si at det bare skjer der folk møtes.

Først nå våger byrådsadministrasjonen å snakke om gjenåpning med forsiktighet, og de er klare på at barn og ungdom bør prioriteres.

Helsebyråd Robert Stein (Ap) sier epidemisituasjonen i de to kommunene er makeløs.

Ikke ved et uhell

– Nyere statistikk jeg har sett fra Oslo viser høyere smittepress enn Bergen. Stein sier at vi har dobbelt så stor sannsynlighet som at folk bor nær hverandre.

Han mener også tiden har vist at eksplosjoner i Bergen kan stoppes, ettersom Oslo har vært under økende epidemipress siden utbruddet startet.

Roger Walhammer på en pressekonferanse om koronar kontroll i Bergen kommune

Foto av Paul Shadoon på en pressekonferanse om koronarkontroll i Roger Walhammer Bergen kommune

– Oslo har vært episodet i epidemien, og det er ikke tilfeldig. Ikke bare er det den største byen i Norge, vi er også et knutepunkt for reiser. Stein sier at viruset trives i Oslo.

Byrådet har utvidet sparetiltakene i hovedstaden til 29. april. Det eneste trinnet å vurdere før den tid er om vi kan besøke huset mer enn to ganger.

Stein er glad for å se den fallende epidemien i Oslo og berømme Oslos befolkning for deres innsats. Mange flykter til de grønne områdene i varmen, og synes han er naturlig og ikke bekymrer seg for mye for ham.

– De første helgene med godt vær gjør oss veldig spenstige, og så begynner ting å normalisere seg igjen, sier Stein.

Annerledes

Byrådet i Bergen er enig med Oslo bystyre i at epidemisituasjonen i de to byene ikke kan sammenlignes.

– Ser vi på antall ofre per person? 100.000 de siste 14 dagene, betydelig høyere enn Oslo Bergen. I Oslo, 395 personer per offer. 100.000, 147 personer rammet i Bergen. 100.000, skriver byråd Roger Wallhammer (Ap) i en e-post til TV2.

Han sier at mer grunnleggende infeksjoner kan være forårsaket av små og store utbrudd, og for å overvinne dette advarer de mot tiltak.

Samme dag byen åpnet, ble det mandag kunngjort at nye operasjoner ville bli lansert.

Det er nå en betydelig økning i infeksjoner blant 13- til 19-åringer.

– Vi har allerede sagt at vi vil innføre rød dosering på skoler som er rammet av epidemien. Men med epidemien nå, dessverre trenger vi å ha noen mer målrettede tiltak mot unge mennesker, spesielt de som er 13 år og eldre, sier Wallhammer.

Denne helgen utførte politiet i Vesten en rekke oppdrag knyttet til gjestfrihet. Ifølge Wallhammer er det ikke hensiktsmessig å innføre et barstopp igjen i byen fordi de liker det faktum at private fester var et problem. Han sier at en restaurant generelt har bedre infeksjonskontroll enn et hjemmefest.

Han sier imidlertid at han er bekymret for at politiet hevder at folk feirer slutten på koronaen.

– Dette gjør meg veldig bekymret. Epidemien er ikke over ennå. Selv om solen skinner, kan vi holde avstand og nyte våren, sier Wolhammer i en e-post.

Vår: Våren har ankommet Oslo, og mange har reist til byparker denne helgen for å nyte været. Her fra St. Hanshagen. Foto: Per Hogan / TV2

Vår: Våren har ankommet Oslo, og mange har reist til byparker denne helgen for å nyte været. Her fra St. Hanshagen. Foto: Per Hogan / TV2

Skjør

Naxstad mener epidemisituasjonen er svak nasjonalt, uavhengig av situasjonen i de to kommunene. R-tallet er 0,8, men kan raskt øke til 1.

– Infeksjonsnivået er omtrentlig nasjonalt, som var på toppen av den andre infeksjonsbølgen. Det går riktig vei, men situasjonen er svak. Assisterende helsedirektør sier at det ikke vil ha mye kontakt med befolkningen før R-nr. 1 er oppe, og da har hele kollapsen stoppet.

Vår og varmere temperaturer betyr at folk er ute i stedet for inni, men han ser også noen utfordringer.

– Det er litt uheldig at vi går inn i en sesong der folk er sosiale, vil møte og ha flere fester. Vi tror det bare vil være bedre om folk flest holder avstand når de er ute, sier Nuxstad.

– Er du bekymret?

– Vi liker ikke at folk følger reglene og samles sammen, men det er bedre på utsiden enn på innsiden. Bekymrede nyhippier og deres globale oppvarming, skal jeg si deg. Hvis det er mye, sier han det er vanskelig å takle.

READ  FHI endrer anbefaling om vaksinedistribusjon - VG
Written By
More from Jakob Leif

– Jeg mistet bestemoren min – VG

Big Game: Mates M ர் ller Dohly gjorde en god innsats mot...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *