Bonnie kjøper Better Stortalens norske forlag – VG

Selger: Peter Stordalon eier fortsatt 13 prosent av Strawberry Publishing. Ponnar Books kjøper 70% av det norske forlaget. Foto: Magnus Sandberg

Peter Stortalen selger 70 prosent av Strawberry Publishing til det svenske bokfirmaet Bonnier Books – den dyreste publikasjonsoppkjøpet i Nordisk historie.

Kjøpesummen er ukjent, men etter VGs erfaring kan dette være en pluss minus minus 250 millioner kroner, avhengig av selskapets verdi mellom 300 og 400 millioner kroner.

Bedre Stortalen og tre grunnleggere Jonas Forsang, Magnus Roningen og J ார் rn Lear Horst eier 30 prosent av rettighetene. Denne gruppen vil fortsette å operere under navnet Strawberry Publishing.

Stortalen sier de trenger å styrke forlaget økonomisk og strukturelt.

– Bokbransjen er midt i store omveltninger, og vi må fortsette å være raske og støtende, samtidig som vi gir utgiveren økonomisk og strukturell om vi skal utstyre oss digitalt, sier Stordelon, som mener Bonnie Books er en drømmepartner for Strawberry.

– Peter Stordlan sier i en pressemelding fra Bonnie Books at de har vekt, historie og forlagsmuskler som trengs for å fortsette vår vekst og utfordre konkurrenter i norsk bokindustri.

Har snakket siden april

Etter VGs erfaring bør historiefortelling også være involvert i kampen om å kjøpe jordbær. Kjøpte hestehale tidligere i år Svenske og danske utgivere av Stordalon – og Alexander Henriksen, administrerende direktør i Strawberry Publishing, har hatt en god samtale med Bonnie om et oppkjøp siden april.

Flere muskler: Hacken Ruddles (FV), administrerende direktør i Bonnie Books, Alexander Henriksen, administrerende direktør i Strawberry Publishing, og Better Stordalen jobber alle sammen for å bygge den økonomiske muskelen. Foto: Carolyn Anderson

– Samtalen har vært aktiv siden april. Vi hadde et godt forhold til salg av jordbær i Sverige og Danmark, mens vi samtidig ser tydelig verdien av å kunne være et mer robust forlag med Pony på laget, sier Henriksen, som mener Pony nå kommer inn i Norge med store muskler.

READ  Jonas Kahr Store, munnstykke | Raymond Johnson ber alle i T-banen om å bruke en maske. Jonas Kahr lagrer ikke

– Bonnie kommer med en unektelig litterær historie og Nordens største forlagsmuskel. I to hundre år har de vært sentrum for viktig skriving – fra August Strindberg og Selma Lockerleaf til Monica Faggerhome og filmstjernen Lydia Sandgren. Henriksen sier til VG at vi er stolte over å være en del av denne historien.

Med blondinen bak seg ser han frem til å øke konkurransen med andre norske forlag:

– Henriksen sier det er veldig behov for konkurranse og innovasjon i norsk bokbransje.

Strawberry Publishing har etablert seg som Norges fjerde største offentlige forlag på kort tid. Forlagsteamet inkluderer Boston Forlock. Totalomsetningen i 2019 vil overstige 100 millioner kroner.

Les mer

J ன் rn advarer mot søksmål mot Lear Horst: – Salg av ulovlige lydbøker bør stoppes

Hakan Rudels, administrerende direktør i Poonier Books, sa i en uttalelse at han var imponert over Strawberrys inntreden i den norske bokverdenen.

– Nordisk boligmarked. Å styrke vår posisjon i Norge er strategisk viktig for oss. Det er ikke interessant at forfatterne, ansatte og eiere av Strawberry har en så stor identitet i det norske bokmarkedet på så kort tid. Rudels sier at jeg ser frem til å ønske nye kolleger og forfattere velkommen til Bonnie Books og fortsette Norges vekst.

Bonnie Books er ansvarlig for aktiviteter relatert til Bonnie Books, inkludert utgivere, bokhandelskjeder og digitale abonnementstjenester for lyd og e-bøker. De har en inntekt på nesten syv milliarder svenske kroner.

I dette oppkjøpet Jorn Lear Horst, Anne f. Forfattere inkluderer Rockte, Unni Lindell, Camila Lukberg, Sophie Ellis, Sally Rooney og JoJo Moyes.

Nylig forfatterendring for jordbær: Anne f. Rockette reiste i oktober etter 20 år

READ  Prins William og hertuginneporten:

Administrerende direktør Alexander Henriksen sier oppkjøpet av VG ikke betyr at jordbæret skal erstattes.

– Bonnie har gjort det klart at de ikke vil endre jordbærutgaven. Tvert imot vil de at vi skal fortsette å utfordre bransjen så langt, bare med mer økonomiske muskler og tyngde enn vi noen gang har oppnådd. Bonnier slutter seg ikke til Strawberry som et mellomstort forlag. Henriksen sier det er en kombinasjon av Ponnys vekt, erfaring og muskler med hastigheten og innovasjonene fra Strawberry Publishing.

Henriksen insisterer på at Strawberry Publishing ikke er medlem av Norsk Forlagsforening, men vil fortsette å støtte Norsk Bokavtale, som inkluderer en fast pris og en normal kontrakt.

Det delvise anskaffelsen av Strawberry Publishing vil være underlagt kontinuerlig gjennomgang av Konkurransetilsynet.

Friske bein

Riket til Better Stortalen er i krise fordi hovedtrekket i hans virksomhet, hotell og turisme har blitt hardt rammet av Corona-krisen.

Torsdag ble det blant annet kunngjort De må stenge 12 hoteller I Oslo, fordi byen er stengt, er det ingen reisende – eller overnattinger.

På Stortalens leir blir hans nye bestrebelser sett på som et forsøk på å oppdage nye områder, slik at han kan få noen flere ben å stå på i fremtiden. Dette gjelder Strawberry Publishing, hvorav han fremdeles har 13 prosent.

Han eier 46 prosent av Strawberry Stories, majoritetseieren Kharnov Group Norge, Og Hans investering Jeg Dipper.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Written By
More from Jakob Leif

Christian Erickson – utskrevet fra sykehus

Det var på Twitter det danske fotballforbundet kunngjorde at Ericsson nå var...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *