Brannvesenet fikk en stor bot etter å ha snappet reirene fra den truede fuglen

De slo seg ned på taket på biblioteket for en viktig pastoraløkt. Å bevare skapningens eksistens og overføre den til avkomene er imidlertid ingen enkel oppgave for en flokk med veldig farlige krykker.

Da den nordnorske vårsolen varmet hekkende fugler, var det som om Odd Fredsons tekstlinje “Jeg hater måker” plutselig kom ut. På kommando fra kommunen tok Homerfests brannvesen slangene og løsnet dem. Som et resultat ble reirene redusert til sin opprinnelige gren og bule.

Et halvt år senere er politiets reaksjon klar. Nå har Hammerfest kommune en bot på 100.000 kroner – et skikkelig kaldt regn de nekter å godta. Dermed ender saken i retten 21. januar.

Dagens helt: Eric Holm, 30, mistenkte at denne sjeldne fuglen var i fare. Ta en titt på den spesielle Guilmot-turen hit til Oslofjorden. Video: Eric Holm
Se også

– Straff av riktig størrelse

Politiinspektør Thomas Eliasen Darrell har fått bot. Han ønsket ikke å gi detaljert informasjon om seks-punkts sumestimatet, som ble vurdert som riktig reaksjon.

– Basert på hva som anses som passende setning i en slik sak, uten å gå foran hovedforhandlingen. Utover det sier Darrell docladet at jeg ikke vil kommentere dette på dette tidspunktet.

Krigge har sett en kraftig nedgang i landområdet de siste tiårene. Siden det ble anslått at det var omtrent en halv million hekkende par på slutten av 1990-tallet, har tallet falt til under 100.000 i dag.

Arten har vært beskyttet for jakt siden 2007 på grunn av en kraftig nedgang.

Fred: Krykkepopulasjonen har kraftig redusert. Foto: Hagon Mosvold Larsen / NDP
Fred: Krykkepopulasjonen har falt kraftig. Foto: Hagon Mosvold Larsen / NDP
Se også

Når det gjelder det faktum at en kommune har begått miljøforbrytelser med ansvaret for å beskytte biologisk mangfold og beskytte truede arter, uttaler politiinspektør Darrell:

– På samme måte her forstyrrer det straffesenteret. Derfor vil vi ikke kommentere dette nå. Men det er rettferdig å si at det er viktig at en kommune blir tiltalt i en sak.

READ  - VM-medalje realistisk i Super-G - VG
FUGLEIDYLL: Det var slik på taket av biblioteket før kommuneflommen. Foto: Olaf Andreassen
FUGLEIDYLL: Det var slik på taket av biblioteket før kommunen ryddet opp. Foto: Olaf Andreassen
Se også

– Drap ikke noen

Rådmann Leaf Wither Olson i Hammerfest kommune sa at årsaken til at de ikke godtok boten på 100.000 kroner, var fordi de anså beløpet for høyt. Han insisterer også på at de ikke drepte fuglene eller ødela eggene – dette var aldri kommunens intensjon.

– Straff er basert på et alvorlig lovbrudd, noe vi ikke mener er tilfelle. Vi ser tilbake på det faktum at reirene ikke skulle ha blitt ryddet, men hensikten er ikke å skade eller drepe fuglene, men å forhindre at de bygger reir – vi har ikke gjort noe. Olson sier dette er et viktig poeng.

Rådmann: Leaf Wither Olson i Hammerfest kommune. Foto: Hammerfest kommune
Konsulent: Blad Wither Olson i Hammerfest kommune. Foto: Hammerfest kommune
Se også

Resultatet var ikke vellykket fordi krykken fremdeles var i stand til å bygge reir på taket. Dermed sier rådmannen at 127 av dem endte opp med reir på taket av biblioteket, og ba om tips fra andre om hvordan man skulle håndtere Seagull-problemet.

– Folk har klaget til oss at det er så mye gul drit i korridorbyggkorridoren, og vi tar det på alvor. Olson sier dette ikke er første gang vi mottar telefonsamtaler om dette, og han vil at saken skal avgjøres utenfor retten.

– Vi mener at politiets vurderinger er veldig strenge, så vi ønsket en ny vurdering av saken. De vil ikke gjøre det, og så havner vi i retten. Rådmannen sier vi vil se i januar hva utfallet blir.

Written By
More from Jakob Leif

Nordia forventer to renteøkninger i år – E24

Den kraftige økningen i oljepriser, vaksiner og en svakere krone er bare...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *