Byrådsformann Bergen oppfordrer folk til å være forberedt på drastiske tiltak – VG

Ikke kontroller: Byråd Roger Wallhammer (Labour) sier kommunen ikke har vært i stand til å oppdage spredningen av viruset. Foto: Helge Mickelson, VG

Lørdag ble åtte nye muterte virussaker bekreftet i Bergen. Byrådet ber nå regjeringen innføre drastiske tiltak for å forhindre at den mister kontrollen.

Publisert:

Bergen kommune har sammen med nabokommunene bedt regjeringen om å innføre drastiske regionale tiltak i kjølvannet av det nylig utbruddet av en rekke sørafrikanske og britiske virus.

– Vi har bedt regjeringen om tiltak som ligner det de har på Østlandet, så det er regjeringens ansvar å innføre tiltak basert på rådene de får fra FHI og Helsedirektoratet, sier byråd Roger Wallhammer (Ap) til VG.

Hvis regjeringen velger å innføre de samme tiltakene som er tatt i Oslo-regionen etter utbruddet av Nortre Follow, kan bergenserne forvente enda mer påtrengende tiltak. I faktaboken nedenfor kan du se hvilke aktiviteter som ble introdusert i Oslo-regionen 31. januar:

READ  Valgsvindel anklager demokrater - NRK Urix - Utenlandske nyheter og dokumentarer

På lørdag ble det bevist Åtte nye tilfeller av muterte virustyper I Bergen. Seks tilfeller er av britisk avstamning og to tilfeller er av sørafrikansk avstamning. Totalt er det 16 tilfeller av britisk virusvariant i Bergen kommune og syv tilfeller i Sør-Afrika.

– Etter det er vi bekymret for situasjonen Mange har blitt berørt på en byggeplass I Bergen. Vi anser det som en masseepidemi og frykter at situasjonen kan komme ut av kontroll, sier Wolhammer.

– Vi vet at det er mange turer i Bergensregionen, spesielt de som er relatert til forretningsreiser. Det er utfordrende å gjennomføre ulike aktiviteter lokalt i kommunene. Derfor konkluderte vi med at en nasjonal forskrift var mer hensiktsmessig.

Sosial interaksjon vil være minimal

Ordføreren ber nå bergenserne om å være forberedt på mer drastiske tiltak. De vil blant annet begrense potensialet for sosial interaksjon.

– Det er først når vi møtes at vi hovedsakelig sårer hverandre, og det er det handlinger er rettet mot, sier han.

Wallhammer beskriver situasjonen som forvirrende, og er bekymret for at de ikke har klart å finne ut hvor de muterte virusinfeksjonene kommer fra i Bergen.

Like før jul ble Bergen stadig mer smittet og innførte drastiske tiltak for å kvitte seg med viruset.

– Bergen og Styler har vist folk som kommer i kø og følger reglene mange ganger. Vi har vist at vi raskt kan gå tilbake til en normal tilstand. Selv om jeg forstår at folk er slitne akkurat nå, håper jeg vi gjør dette klart.

Høy: – En alvorlig tilstand

– Bergen er i en dårlig situasjon ettersom det engelsk-sørafrikanske viruset har brutt ut, sa helseminister Bent Hai (H) i en e-post til NDP lørdag kveld.

READ  Nye anbefalinger om nasjonale aktiviteter

Ministeren forsikret om at en forklaring på hvilke tiltak som skal iverksettes kommer på søndag.

Helse- og omsorgstjenesteminister Bent Hai avklarte søndag de nye tiltakene i Bergen og omkringliggende kommuner. Foto: Lise serud / NTB

Frank von Betten, en epidemiolog i Bergen, sa lørdag morgen at mange tilfeller av muterte virus ikke var knyttet til hverandre, og at de ikke kunne finne ut hvor infeksjonen kom fra.

– Bergen og omkringliggende kommuner oppfordret i dag regjeringen til å ta nasjonale beslutninger for regionen. Vi jobber med det og det blir klart i morgen formiddag hvilke aktiviteter som skal iverksettes, sier Hei lørdag kveld.

Les mer

Halvparten av den isolerte landsbyen: – Helse er hovedutfordringen

Bergens Tidende På lørdag skriver kommunen at det var møte med FHI, statsadministratoren og kommunene rundt om situasjonen.

– Dette er forvirrende, vi vurderer nå hva vi skal gjøre videre, men vi har ikke bestemt oss enda, sier medisinsk direktør Trond Eagle Hanson.

Written By
More from Jakob Leif

Neymar – Overraskende detaljer lekket

Fra en veldig ung alder ble Neymar spådd å bli en av...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *