Demokrater erklærer seier i Georgia-valget

I et innbrudd sendte DN en melding om at demokratene hadde vunnet valget i Georgia. Poenget er at demokrater hevder å ha vunnet begge valgene.

AFP rapporterer at John Ossoff har erklært seg som vinner av Georgia-senatvalget.

Klokka 8 onsdag ble Rafael Warnock kunngjort for å ha vunnet ett av to seter i det amerikanske senatets gjenvalg fra delstaten Georgia. John Ossoff, nå demokrat, erklærer seg selv som vinner av siste sete i en seierstale i Atlanta.

Med to seter får demokrater og president Joe Biden flertall i begge deler av Kongressen. Teknisk sett har republikanere og demokrater like mange medlemmer i senatet, men visepresident Kamala Harris har dobbelt stemme, så demokratene har flertallskontroll.

– Respekt

Rafael Warnock, en av Georgias demokratiske kandidater, takket ham for tilliten til en tale. Han gjorde dette før media ga ham seier.

– Georgia, jeg er beæret for tilliten du har vist meg. Jeg skal til senatet for å jobbe over hele Georgia, sa han i en tale norsk tid onsdag morgen.

Warnock var en baptistprest og den første svarte senatoren fra Georgia.

Republikansk valgoffiser: Resten av stemmeseddelen tilhører en demokratisk valgt valgkrets

Det er et dødvann ved senatvalget i Georgia, men begge demokratiske kandidatene henger med 97 prosent av stemmene. I følge republikaneren Gabriel Sterling, som har ansvaret for statens valgsystem, ser det ut til at de fleste av de ikke-regnskapsførte stemmene har kommet fra Decolp County, som først og fremst er demokratisk valgt.

01:04

Publisert:

New York Times mener demokratene har bedre sjanser til å vinne – og dermed få kontroll over senatet.

Ifølge avisen ligger Rafael Warnock (D) 50,46 prosent foran republikaneren Kelly Loafer, 49,54 prosent. Republikaneren David Burdock fikk 49,89 prosent av stemmene, fulgt av demokraten John Osofin med 50,11 prosent. Dette er etter at 98 prosent av stemmene ble talt opp.

Velgerne kunne stemme på tirsdag. Mer enn tre millioner mennesker stemte på forhånd før valgdagen – et flertall av statsvelgere i det amerikanske senatet tror på partikontroll.

Den nåværende republikanske sen. Kelly Lofler nykommer Rafael Warnock mister sannsynligvis plassen.

Den nåværende republikanske sen. Kelly Lofler nykommer Rafael Warnock mister sannsynligvis plassen. (Foto: ALEX WONG / AFP / NTB Scanpix)

Markedet reagerer

– Valg i Georgia forankrer usikkerhet i verdensmarkedene. Nå drar demokratene, som vil spille en ledende rolle i amerikansk pengepolitikk og verdipapirer, sier Andrew Dieshurst, en strateg i Bloomberg i Nomura Holdings.

Mange eksperter forventer at den demokratledede demokratiske ledede konferansen vil øke de offentlige utgiftene, inkludert nye stimulansetiltak under Corona-krisen. Dette vil ytterligere blåse opp den allerede raskt voksende amerikanske statsgjelden. Hvis president Biden trekker tilbake noen av president Donald Trumps skattelettelser for næringslivet, vil det møte noen av dem, med mer inntekter for staten.

Forventninger om økte offentlige utgifter og en svak budsjettbalanse bidro til at rentene på ti-årige statsobligasjoner i USA, som regnes som en av de viktigste styringsrentene i verden, økte mer enn en prosent for første gang siden mars.

Renteveksten følges praktisk talt av hvordan obligasjonsprisene beveger seg, og det er salg av obligasjoner som nå presser renten omvendt – stiger. Samtidig svekkes dollaren, omtrent 0,5 prosent mot den norske kronen. Det koster 8,4 norske kroner om morgenen for en dollar. Tidligere handler i amerikanske aksjemarkeder viste også et fall onsdag morgen.

For mye

Demokratene Rafael Warnock og John Osoff vant senatseter i en kamp med republikanske senatorer Kelly Lofler og David Berdu. Hvis demokratene vinner, vil begge partiene ha 50 delegater hver.


Klokkene ringer for å ringe Donald Trump

dnPlus

Deretter vil den sittende demokratiske visepresidenten Kamala Harris avgjøre avstemningen ved sin dobbelte avstemning.

Det er veldig delikat. To timer etter at valglokalene ble stengt, med omtrent 60 prosent av stemmene talt, lå de to demokratiske kandidatene tett foran.

“Det ble oppmerksom på oss. Det har fortsatt en lang vei å gå, det er stramt, men de har gjort det bedre enn de trenger i alle stemmesystemer og i alle regioner,” skrev politisk kommentator Nate Cohn i New York Times klokken 15.30.

Kunngjøringer Analyse Femti Norge viser at det er 95 prosent sannsynlighet for at Warnock vinner og at Osof vil stikke av med en seier med 90 prosent sannsynlighet.

Cirka 95 prosent av stemmene telles.

Rekordbeløp i valgkampen

Politiske partier brukte 833 millioner dollar på å påvirke Georgias velgere. Avstemningen forventes å slå alle rekorder. Nesten 3,1 millioner mennesker stemte før valgdagen.

President Donald Trump og USAs valgte president Joe Biden har vært i Georgia de siste dagene for å mobilisere velgere.

Trump kommer med påstander om valgsvindel i en Twitter-melding.

“De ser ut til å gjøre seg klare til å få store stemmer mot republikanske kandidater. Hvor mange stemmer venter de på?”, Skriver Trump.

De offisielle resultatene vil ikke være klare før senere denne uken.

Saddam Nadu, hvor byen Savannah har en befolkning på rundt 150 000, har fullført tellingen av stemmer andre steder.(Vilkår)Copyright Dagens Narningslive AS og / eller våre leverandører. Vi liker å dele sakene våre ved hjelp av lenken som guider sidene våre direkte. Kopiering av hele eller deler av innholdet eller annen type applikasjon kan bare skje med skriftlig tillatelse eller ved lov. For ytterligere vilkår Sjekk det ut her.

READ  Tilbyr åpent kjøp døgnet rundt på flybilletter - E24
Written By
More from Jakob Leif

Fikk fart | Finansiering

Rapporten om krigsboring i andre kvartal gjenspeiler det avanserte riggmarkedet. Den første...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *