Den nye skyggeregjeringen hylles over hele landet. Nå krever de å delta på toppmøtet.

Regimet i Myanmar møtte konkurranse. Nå har en selvutnevnt skyggeregering gitt Aung San Suu Kyi tilbake til sin gamle jobb – mens hun satt i fengsel.

Demonstranter i Myanmar har funnet mange kreative måter å spre budskapet sitt på. Her er en kvinne som holder en seddel skrevet av noen som sier “vi vil ha demokrati”. Foto: AP / NTB

“Velkommen folkets regjering,” sa en mann i en hvit skjorte i en ti-minutters videomelding.

Mannens navn er Min Ko Ning. Han er en legende i Myanmar. I mer enn 30 år har han kjempet for fred og demokrati i hjemlandet. Han ønsket aldri makt. Da Aung San Suu Kyi ble den mektigste personen i landet fra husarrest for ti år siden, gikk Min Ko Ning stille ned for å male.

Men nå trekker han bort børsten. Demokratiet må gjenopprettes.

Tidligere på uken kunngjorde han og en gruppe aktivister dannelsen av en skyggeregjering. De vil nå fremstå som legitime ledere i landet. Han sier i videoen at militærjuntaen som tok makten 1. februar vil bli «snappet av».

Les mer

Myanmars kupp blir ikke mer og mer brutalt. – Jeg har løpt i to måneder

Aung San Suu Kyi ovenfor

Den nye skyggeregjeringen heter “New Unity Government”, forkortet “NUG”. President Win Mint og statsminister Aung San Suu Kyi, som ble arrestert i kuppet 1. februar, har fått de samme posisjonene i den nye regjeringen.

– Det er veldig viktig at de får disse rollene. Stein Dunnason, en asiatisk forsker ved fredsforskningsfirmaet Prio, sier det gir denne nye skyggeregjeringen makt innenlands.

Demonstranter tok til gatene i Myanmar i løpet av helgen, inkludert den gamle hovedstaden Yangon. Mange hadde plakater som ønsket den nye skyggeregjeringen velkommen. Foto: Reuters / NDP

Selv har han bodd i Myanmar lenge og følger utviklingen i landet veldig nøye. Den nye skyggeregjeringen har en annen klar fordel, sier forskeren.

READ  Epidemien øker i 36 kommuner - VG

– Det var mye sammensatt av lederne for store etniske grupper. Samtidig inkluderte de ikke representanter for væpnede etniske grupper. Det gir inntrykk av fredelig opposisjon, og Dunson sier de vil ha nytte av en konfrontasjon med militærmakten som nå styrer landet.

Statsministeren for skyggeregjeringen er Karen Mahn Vin Kaing, som tilhører mindretallet. Samtidig er Salai Mong Ting Chan, også kjent som Dr. Sasa, utnevnt til talsmann og minister for internasjonalt samarbeid. Han tilhører Sin minoritetsgruppe.

Les mer

En syv år gammel jente og utallige andre er drept. Her er årsakene til at Kina ikke grep inn.

Munkene applauderer den nye “regjeringen”.

Nyheten om skyggestyrelsen spredte seg raskt i Myanmar denne helgen. Demonstranter over hele landet viste glede over kunngjøringen. Med den ene hånden holdt de tre fingre – det nye symbolet på opprøret og frihetskampen. Blant annet hevet folk plakater som ønsket regjeringen velkommen.

Blant dem var det mange munker kledd i oransje, rød og lilla. Under en demonstrasjon i Mandalay i helgen, la de opp plakater som sier “Vi støtter NUG”.

Klosterorden spiller en veldig viktig rolle i samfunnet i Myanmar. Så lenge militærjuntaen ikke støttes av denne gruppen, vil de kjempe for å bli ansett som en legitim autoritet i sitt eget land.

Det er ikke bare hjemme militærjuntaen prøver å fremstå som den rette autoriteten i landet. De ønsker også å bli akseptert i utlandet. Derfor planlegges plottlederen Min Aung Hlung til den indonesiske hovedstaden Jakarta lørdag. I følge den thailandske avisen Bangkok Post.

Der vil han delta på toppen av ASEAN, det sørøstasiatiske partnerskapet.

Nå krever Myanmars nye skyggeregjering at de også får delta. Skriver et nyhetsbyrå kalt Reuters.

READ  OL-drøm knust for Johanneson - reiser hjem - VG

Aung San Suu Kyi var Myanmars mektigste skikkelse frem til 1. februar. Han ble senere styrtet i et militærkupp ledet av Hærsjef Min Aung Hlung. Hun er nå fengslet på et ukjent sted. De to hadde et nært forhold i mange år. Filmen er fra desember 2015. Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

Mo Zhao mener at alle ti land i ASEAN ikke bør anerkjenne militært styre på toppmøtet. Han har rollen som viseadministrerende utenriksminister i skyggeregjeringen.

“Hvis ASEAN vurderer handlinger knyttet til Myanmar, vil jeg si at de ikke vil lykkes hvis de ikke forhandler med NUG, som har støtte fra folket og full legitimitet,” sa Mo Zhou til Voice of America.

Prio-forsker Stein Dunson sier at han ikke vil oppfylle ønsket sitt.

– Behovet for å delta vil bli avvist av ASEAN. Men det er tenkt at de åpner døren for symbolsk handling. Et uformelt møte for å samle informasjon om denne nye skyggeregjeringen. Så sender de et signal uten å utligne med landets herskere, sier han.

Written By
More from Jakob Leif

– Han var redd – VG

“Piratfengsel”: Siden april har Jitre vært fengslet i et høysikkerhetsfengsel i den...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *