– Det er veldig snart, men Russland er i en veldig stressende situasjon – VG.

Russland først: Krigen for å komme seg ut først med vaksiner er den beste. Da Storbritannia godkjente Pfizers koronavaksine tidligere denne uken, bestilte Putin en massevaksinasjon i Moskva. Her får en person den første dosen av Spotnik V. Foto: MAXIM SHEMETOV / REUTERS

Russiske myndigheter har begynt å massevaksinere utvalgte grupper i Moskva ved å bruke sin egen vaksine Sputnik V. – Veldig raskt, sier den norske virologen.

– Å vaksinere dem nå er en politisk beslutning. Det er veldig snart, men Russland er i en veldig vanskelig situasjon. Spesielt i Moskva sprer koronaen seg som en bål.

Virolog Swine Arne Nordbe forteller nyheten om at myndigheter i Moskva har begynt å vaksinere store grupper med sin egenutviklede Sputnik V.

Denne helgen opprettet russiske myndigheter 70 stasjoner rundt i byen der folk i visse bransjer kunne vaksineres. Dette gjelder lærere og annet skolepersonell, sosialarbeidere og helsearbeidere. BBC skriver.

Ifølge forskere skal vaksinen være 95 prosent effektiv. Så langt har de ikke rapportert om noen alvorlige bivirkninger, men vaksinen er fortsatt i testfasen.

Mistenkelig: Virolog Swine Arne Nordbe ved NDNU har ennå ikke funnet forskningspublikasjoner som støtter påstanden om at Spotnik V er 95 prosent effektiv. Foto: Thor Nielsen

Upublisert forestilling

– Sputnik V kan være en utmerket vaksine, men vi vet ikke mye om det. De sier det vil være 92-95 prosent effektivt, og jeg tror de har dataene om dette. Men virolog Nordbe VG sa at jeg ikke fant noen frigjøring i den.

Han sier dette er en grunn til at den russiske vaksinen ikke er tillatt i Europa eller USA.

READ  - De sa moren min var død

– For å bli anerkjent her, må du gi riktig dokumentasjon på både effekten og hyppigheten av bivirkninger. Selv om russiske tjenestemenn har godkjent vaksinen, har de ikke levert tilstrekkelig dokumentasjon til Europa eller USA.

Millioner: En annen person vil bli vaksinert i Moskva på lørdag. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Les mer

Godkjent Pfizer-vaksine i Storbritannia – Vaksinasjon starter neste uke

Startet før England

Massevaksinasjonen starter onsdag den første dagen i denne uken, bare dager etter at Storbritannia godkjente den første vaksinen mot Pfizer. Vaksinasjon der begynner neste uke.

Samme dag som Storbritannia godkjente Pfizers vaksine, bestilte Russlands president Vladimir Putin en massevaksinasjonskampanje.

Så langt har Russland produsert to millioner doser av Sputnik V-vaksinen. Vaksinen er i tredje testfase, og blir testet på over 40.000 frivillige – i tillegg til de som for tiden er vaksinert i Moskva.

Hver person skal få to injeksjoner, den andre etter de tre første ukene.

Så langt har det ikke vært noen andre bivirkninger enn en liten økning i kroppstemperatur, sløvhet og svakhet. Lederen for en av vaksinasjonsklinikkene sier at disse bivirkningene bør være forbigående og normale når kroppen utvikler immunitet. Runius24.

Organisert masseferie: Russlands president Vladimir Putin under en videokonferanse med Forsvarsdepartementet tidligere denne uken. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik

Vil bli vaksinert

Dette er de vanligste bivirkningene av enhver vaksine, sier Nordpe. Men han sier at det ennå ikke er kjent om dette er de eneste bivirkningene.

– Den langsiktige effekten av Sputnik V er ennå ikke vurdert – i det minste er det ingen rapport om den. Det kan ta noen måneder å finne ut hvilke bivirkninger du kan oppleve. De fleste kommer umiddelbart, men de nevrologiske symptomene kan komme betydelig senere.

READ  - Føles som en hvalross

– Bør vi være like opptatt av vestlige vaksiner som Pfizers eller Moderns, som du er med Sputnik V?

– Med min kunnskap om vaksinene som ligger i forkant av testingen, vil jeg ikke nøle med å bli vaksinert. Jeg tror man bør nøle med å vurdere potensialet for bivirkninger. Men dette er selskaper som har testet i stor skala i noen måneder, så jeg tror de fleste bivirkningene har dukket opp, sier Northbay.

I følge VGs Corona-tall er mer enn 2,4 millioner mennesker for tiden berørt i Russland, med 42.684 døde. Moskva er episenteret av epidemien, med nærmere 29.000 nye infeksjoner rapportert på lørdag, ifølge BBC.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Written By
More from Jakob Leif

– Som en strandet hval – V.G.

Containerskipet “Ever Given” sitter fast i sanden. Beholdningen må kanskje tømmes for...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *