– Dette er en veldig dum beslutning. Det ville være stygt

Fire måneder etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sparket sentralbanksjefen og installerte hauken nazistiske Akbal, er det en annen endring i ledelsen. Dermed vil Tyrkia være sin fjerde sentralbanksjef fra 2019. Internasjonale investorer er nervøse.

Forutsier dyp resesjon

Den avsatte sentralbanksjefen, en høyt respektert tidligere finansminister i finansmarkedene, økte renten med 200 basispoeng (to prosentpoeng) to dager før han ble sparket.

Målet er å bringe inflasjonen under kontroll og styrke valutaen. Renten i Tyrkia er 19 prosent. Den tyrkiske lira styrket seg tre prosent etter at renten steg i forrige uke.

– Dette er virkelig en dum beslutning fra Erdogan. Når markedene åpner på mandag, vil det vise hva de synes om det, og det vil være stygt, sa Timothy Ash, analytiker i Bluebee Asset Management. Financial Times Denne helgen.

Han gjorde det rette. Tyrkias valuta falt mer enn 17 prosent til 8,47 lire mot amerikanske dollar i tidlig handel i Asia fra 7.22 fredag. Etter en potensiell inngripen styrket den seg noe, og svekket 10,1 prosent til 8,03 lire mot dollar mandag ettermiddag.

“Fallet til den tyrkiske lira er fryktelig å følge. Markedene sender det tilbake til det det var før Akbala. Sjeføkonom Robin Brooks skriver på Twitter.

READ  Utenlandske filmer gjør norsk milliardærkarriere - VG

Istanbul-børsen avsluttet handel etter at nøkkelindeksen falt mer enn seks prosent. Avkastningen på ti års statsobligasjoner steg til 17 prosent.

Risikoen for en valutakrise økte

Capital Economics, et analysefirma, skriver i en analyse at Akbal-skytingen øker risikoen for en ny valutakrise i Tyrkia.

“Det er ingen tvil om at Erdogans handlinger er i hans hender. Alle styrkene i Tyrkia er i hans hender. Dette vil føre til en reduksjon i renten.

Ny sentralbank ukjent professor Sahab Kawsioklu. I en artikkel i den konservative islamske avisen Yeni Safak, kjent for sin åpne støtte til president Erdogan, skrev han at høyere renter indirekte vil føre til inflasjon.

– Vi vil aldri vite hvor vellykket Akbal sin politikk hadde vært, men de første tegnene er positive. Emre Akagmak, porteføljeforvalter i Dubais East Capital, sier investorer ikke vil være tolerante hvis den nye sentralbanksjefen kommer med nye rentenedsettelser, selv når markedene er stabile en stund.

En Twitter-melding fra den avsatte sentralbanksjefen konkluderer: “Gud velsigne oss alle.”

Tom valutasaldo

Bare i fjor brukte den tyrkiske sentralbanken mer enn 100 milliarder dollar på valutareserver i et forsøk på å holde valutaen flytende, ifølge finansinstitusjonen Goldman Sachs. Opposisjonen har bedt om en uavhengig etterforskning.

Ved utgangen av 2020 hadde landet en valutareserve på 41,1 milliarder dollar og en gullreserve på 40 milliarder dollar, ifølge sentralbanken. I løpet av de fire månedene Akbal har vært sentralbanksjef, har den tyrkiske lira styrket seg med nesten 20 prosent. Spekulativ kapital strømmet til Tyrkia på grunn av høye renter og en sterk valuta frem til salget.

READ  Champions League, Manchester City | Mahrez vant den historiske Champions League-finalen for Manchester City

Måneden etter at Nazi Akbal tiltrådte i november, utstedte utenlandske investorer aksjer og obligasjoner til USD 4,7 milliarder dollar til Tyrkia.

Den tyrkiske liraen har vært en populær valuta for spekulanter på grunn av den avsatte sentralbanksjefen for å holde renten høy for å unngå inflasjon.

Japanske retailinvestorer har kommet til den tyrkiske lira. I januar var lira den femte mest populære valutaen, med fem avtaler over New Zealand dollar, en annen populær bærevaluta. Tokyo økonomisk overføring.

“Carry trade” er en strategi der investoren selger valuta i et land med lav rente og bruker midlene til å kjøpe valuta i landet med høy interesse. På denne måten kan man dra nytte av renteforskjeller. Japan har hatt null renter i et kvart århundre.(Vilkår)Copyright Dugens Noringslive AS og / eller våre leverandører. Vi vil at du skal dele sakene våre ved hjelp av lenken som guider sidene våre direkte. Kopiering av hele eller deler av innholdet, eller annen type applikasjon, kan bare skje med skriftlig tillatelse eller som loven tillater. For ytterligere vilkår Sjekk det ut her.

Written By
More from Jakob Leif

Alan Walker, Lord and Postcropicate – V.G.

Maskladter: Alan Walker og Imanbeck tok ingen sjanser når deres nye samarbeid...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *