Docblade avslører: – Gikk til angrep med en kulepenn

17. september angrep to innsatte et medlem av en rivaliserende gjeng i et Oslo fengsel.

Bevæpnet med kulepenner, stakk de ham flere ganger i hodet og nakken. De knivstukket ham til pennene eksploderte.

Docbladet vet at kapittelet blir beskrevet som “veldig grovt.” Mobben tok flere tjenestemenn i fengselet for å fullføre forliket.

Fengselssjef Niles Loyle Finstadt bekreftet overfor Docladet at det var en voldsepisode i september hvor de skadde fikk helsehjelp.

– Bortsett fra å bekrefte at det var en hendelse der flere fanger var involvert i operasjonsbygget i september, sier han at dette er en hendelse som jeg ikke kan kommentere i detalj.

Bekreftelser: Fengselsleder Niles Loyle Finstad bekrefter at vold fant sted, men vil ikke utdype det ytterligere. Foto: Lars Ewind Bones / Docladet
Bekreftelser: Fengselsleder Niles Loyle bekrefter at Finstad-volden fant sted, men vil ikke utdype det nærmere. Foto: Lars Ewind Bones / Docladet
Se også

– Kan bli savnet

Han vil ikke kommentere om alle involverte fortsatt er i Oslo fengsel. Hendelsen er rapportert til politiet som en voldssak. Dougbladet fikk ikke svar og prøvde å få en mening fra politiet.

Finstad vil ikke kommentere bruken av “våpen” i denne saken. Han svarer på Duckbladts spørsmål om tilgang til penner:

– Hvilke eiendeler du kan ha i cellen er strengt kontrollert, men det er tilgang til penner. Vi har innsatte som går på skolen, skriver brev, søknader og mer, så Oslo fengsel har tilgang på skrivesaker.

Dougladt har tidligere avslørt at han er leder for Young Bloods og medlem av en rivaliserende gjeng De angrep hverandre på besøksavdelingen i Oslo fengsel I november i år. Finstad påpeker at voldshendelser i fengsel er sjeldne.

– Det skjer ikke ofte. La oss gjøre setningen betryggende og trygg. Noen ganger ser vi at det er forskjellige forhold mellom fanger som kommer utenfra, og som inkluderer innsiden. Det kan være relatert til narkotika, gjengetilhørighet eller andre private forhold der kunnskapen vi alltid ønsket ikke alltid er der.

READ  Mistet kort titt på hjemmekamp - VG

Finstadt insisterer på at fengselet har en tett dialog med politiet og mottar informasjon gjennom dommer og dommer, samt informasjonsflyt – en organisasjon som utveksler informasjon mellom fengselet og politiet / påtalemyndigheten.

– Så ser vi at det i noen tilfeller kan gå glipp av. Vi mener vi må ha mer kunnskap og tilleggsinformasjon, og dette er en stor utfordring for sikkerheten til fanger og ansatte. Samtidig kan ikke alt fanges opp.

– Cory

Ansatte får en forklaring etter slike saker, som deretter følges. FinStod insisterer på at dette er en krevende bransje.

– Dette er et spørsmål om ressurser. Vi har mange dyktige medarbeidere, men de må bruke tiden sin på andre oppgaver. Vi burde hatt mer tid og ressurser til å gjøre sosialt arbeid på en bedre måte. Fengsel er en unik arena for endringsjobber som ikke har blitt brukt nok.

Fengselslederen vil ikke kommentere om gjengekollisjonene som førte til hendelsen i september.

– Det er ingenting som skjuler at angsten vår er spesielt relatert til forhold, for eksempel narkotikakriminalitet og gjengetilhørighet. Det er situasjoner der det alltid er vanskelig å få den informasjonen vi trenger.

Kriminalomsorgen har advart om økonomiske kutt i lang tid, mens Justisdepartementet påpeker at det er betalt mer penger de siste årene.

– Etter vår erfaring går penger ofte til nye fengsler, noe som også er bra, men de er ikke i drift. Det er ingen tvil om at ressurssituasjonen i fengselet er krevende. Å investere i fengselsomsorg er en god økonomi.

READ  Kompatibel med Govit-19 - VG

Vold i Halton fengsel

Doug Platt er klar over at det har vært slagsmål mellom rivaliserende gjenger i mange fengsler. Blant annet er det minst en episode i Halton Prison.

Fengselsleder R Heidel bekrefter en voldelig hendelse 25. august, der en innsatt traff en annen.

Hydel bekrefter at begge har bakgrunn fra Holmia-gjengen Young Bloods, og at de hver tilhører sin egen sekt.

– De møttes i vårt yrkesbygg (verksteder og skole). Hendelsen avsluttet 30 sekunder senere, med flere offiserer i nærheten. De ble skilt, og en ble sendt til et annet fengsel, sier Hydel.

Han mener det ikke er noe problem med bosetting i Halton fengsel, men sier det er sporadisk vold blant innsatte.

– I de fleste tilfeller vil det stenge raskt ettersom personalet til enhver tid er i nærkontakt med innsatte. Vi har gode muligheter til å skille fanger som ikke har møttes, men vi har ikke alltid nok informasjon om det. Der er vi mest avhengig av hva politiet forteller oss.

– Er informasjonen fra politiet tilstrekkelig?

– Informasjon innhentet fra politiet kan ha vært bedre. Utnevnelsen av varetektsfanger skjer i samarbeid med politiet og det regionale nivået. Det er her integrasjonen skal finne sted.

Hydel insisterer på at fengselet aksepterer sine tildelte fanger.

– Da må vi finne ut hvem vi ikke skal møte. Dette tar vanligvis litt tid. Dette kan ha blitt avklart i forkant av ansettelsen.

– Viktig for sikkerheten

Stick Storwick, regiondirektør for fengsels- og prøvetjenesten, sa at det ble sterkt bedt om å holde seg oppdatert fordi flere gjengsforbrytere bytter gjeng enn noen gang før.

READ  Android-apper med millioner av nedlastinger stjeler Facebook-passord

Han påpeker også at informasjonen som kommer fra politiet er av stor betydning slik at kriminalomsorgen ikke holder rivaliserende gjengmedlemmer i samme felt.

– Vi må ta hensyn til det vi eier. Dette er viktig for å ivareta sikkerheten til ansatte og fanger, sier han.

Written By
More from Jakob Leif

Nord dømt til syv måneders fengsel – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Dommen kom to timer etter at skistjernen forklarte seg i retten. Uforsiktig...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *