– Du har allerede fullført en kald krig – VG

Driving On: USAs president Joe Biden ønsker videre undersøkelse av om koronaviruset kom fra et laboratorium i Kina. Her er bildet 14. april. Foto: Andrew Hornick / AP

Joe Biden krever ytterligere undersøkelse av om koronaviruset brøt ut fra en laboratorieulykke i Wuhan. I følge norske eksperter er konflikter alltid bare litt av en voksende maktkamp.

Onsdag puste president Joe Biden nytt liv i teorien om at koronaviruset kom fra et laboratorium i Wuhan. Senere sa han at han spurte amerikansk etterretning Dobbel innsatsen for å komme til bunns i hvordan koronaviruset oppsto. Alternative måter de undersøker er infeksjon fra dyr eller lekkasje fra et laboratorium.

Teorien er Det var fra begynnelsen av epidemien, Lengre Dette sa Trump-administrasjonen, Men uten å presentere bevis. En etterforskning er iverksatt av den forrige administrasjonen, og Biden har allerede mottatt en rapport som ber ham om å følge opp den videre.

Sjekk Trumps talsmann for laboratorieteori her:

CNN-kommentator Stephen Collison skriver at han ser ut til å ha fokus på laboratorieteori de siste dageneLegger til mer toksisitet til geopolitisk krigføring som kan være gnisten til en ny kald krig.»

Joe Jakobsen, professor i sosiologi og statsvitenskap ved NDNU, forsker på internasjonal sikkerhet og geopolitikk. Han mener saken er en del av en vedvarende konflikt mellom USA og Kina.

En del av det store bildet: Joe Jakobsen, professor i sosiologi og statsvitenskap ved NDNU, mener Corona-konflikten er en av mange ting mellom USA og Kina. Foto: NDNU

På den ene siden er dette et viktig spørsmål isolert sett, som har kommet frem siden begynnelsen av regjeringsepidemien. På den annen side, og viktigst av alt, er det en av de mange konfliktspørsmålene i forholdet mellom Kina og USA, som da bidrar til å eskalere den generelle konflikten, sier han og legger til:

READ  EM, Euro2020 | Frankrike ble stengt av Wenger da Mbappé ble en syndebukk i EM-dramaet

– Da har man av en rekke årsaker allerede havnet i en kald krig – dette er en enorm maktkamp som vil bli større og mer åpenbar. Dette betyr ikke å gå fra et normalt forhold til en kald krig fordi vi allerede er i mange områder.

Les mer

HVEM om opprinnelsen til koronavirus: fire mulige scenarier

Jacobsen understreker at konflikter mellom USA og Kina sprer seg på forskjellige områder, som militarisering, handelspolitikk, menneskerettigheter, høyteknologi og mangel på åpenhet.

Han mener spørsmålet om Govts utseende under Trump har blitt politisert, og at Biden har valgt å forfølge den. Ifølge Jacobsen ser Bidens valg i denne saken ut til å være et resultat av politisk press i huset, som har stor skepsis til Kina.

– I det minste bør andre land bestemme om retorikk skal ta den amerikanske skatten. Realiteten i dette er at epidemien er forferdelig, så opprinnelsen er et viktig spørsmål. Hvis Kina får skylden, er det for komplisert for dem. Saken er sannsynligvis garantert viktig, men Jacobsen sier at tiden er viktig.

Dropp til sjøs: Einstein Tunzjo er professor ved Institutt for forsvarsstudier og mener at USA og Kina har viktigere konflikter enn Govt-19. Foto: Institutt for sikkerhetsstudier

Einstein Tunsjo er professor innen sikkerhetsforskning og har USA og Kina relasjoner innen sine felt.

Han mener det er galt å fokusere på denne saken, og på et arrangement på Stanford University onsdag var Bidens Asia-rådgiver Kurt Campbell veldig viktig. Han sa forlovelsesperioden var over.

– Dette betyr at det er slutt på samarbeid med Kina. Mange vil være skeptiske til dette – for eksempel ønsker Norge å samarbeide med Kina på mange områder, og det er ikke lenge siden Joe Kerry var på et møte om klimaendringer i Beijing. Når Campbell sier at politikken for samarbeid med Kina er slutten, blir det klart at det skaper spenning i administrasjonen, sier han.

READ  Music Review Anne Brown - skjønnhet Hvordan skjønnhet holder sorgens hånd »: sorgens kapitler - VG

Se også om laboratorieteori:

Tunsjo påpeker også at laboratorieteorien er gammel og ikke spiller en så stor rolle:

– Dette gjelder en rekke spørsmål som påvirker forholdet mellom USA og Kina. Men hvem som er ansvarlig for Asia i Det hvite hus er viktig – kanskje Bidens viktigste rådgiver i regionen nå som engasjementspolitikken er over, og at vi bør være forberedt på en skarp krig med Kina.

– Jeg tror ikke Govt-19 er årsaken til en ny kald krig. De to supermaktene som står mot hverandre på mange områder vil skape konflikt, spenning og rivalisering i fremtiden. Kina og USA har en motstridende sameksistens. De henger sammen, men det er konflikter på alle områder, fra handel til teknologi til militærmakt til Govt-19, insisterer han.

Vis styrke: Alme, statsviter og kommentator om amerikansk politikk. Foto: Amerikansk politikk

Vårin Alme, statsviter og kommentator Amerikansk politikkBiden gjorde det klart i begynnelsen av sitt presidentskap at han ville følge en fast vei med Kina, og at han ville overholde dette løftet, med avgjørelsen om å undersøke opprinnelsen til koronaviruset.

– Innenriks er det press på å komme til bunns i dette problemet, sier han.

– Jeg illustrerer dette med behovet for at Biden-administrasjonen skal balansere behovet for å vise engasjement overfor Kina og å vise at USA er tilbake som lederen av den liberale verdensorden – “Amerika er tilbake” – for å virke rimelig. Og sannhetsbasert, sier Alm.

Written By
More from Jakob Leif

Skade på Benzema – Frankrike tillit til repetisjon av klær – VG

(Frankrike – Bulgaria 3-0) Karim Benzemas retur til landslaget var uventet ikke...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *