Eksperten mener at han ser en forbedret trend i Israel:

– Vi ser nå to hovedtrender. Enten har vi bekreftet en jevn økning i antall infeksjoner siden juni, selv om dette tallet ikke har gått ned på noen måte, og heller ikke har steget, sier Eel Leshem TV, professor og epidemiolog ved Sheba Medical Center, Israels største sykehus.

Den andre trenden er at vi ser en stabilisering i antall kritisk syke pasienter. Nå er omtrent 600 mennesker på sykehuset på grunn av Govt.

Erfaring: Eel Leshem, professor og epidemiolog ved Sheba Medical Center, Israels største sykehus. Foto: Sheba Medical Center

Erfaring: Eel Leshem, professor og epidemiolog ved Sheba Medical Center, Israels største sykehus. Foto: Sheba Medical Center

Epidemiologen påpeker en faktor som er hovedårsaken til at han og hans kolleger nå har sett en økning i antall utbrudd og sykehusinnleggelser i smittsomme tilfeller.

– Vår hypotese er at dette skyldes den tredje dosen. Det gir omtrent 90 prosent beskyttelse mot alvorlige sykdommer og er svært effektivt mot infeksjoner.

Betyr å se en svak effekt

En superavtale med Pfizer, Israel hadde allerede fullstendig vaksinert flertallet av befolkningen tidligere i år. Dermed ble de et sted å lete etter land som senere begynte å vaksinere.

Men det Israel ser nå er at denne vaksinen kan synes å ha en svakere effekt på noen som først ble vaksinert. Som et resultat har de siden august gitt innbyggerne en tredje dose av vaksinen, som kalles en “booster” for alle som ble vaksinert for fem måneder siden.

Først fikk eldre over 60 år denne muligheten, men etter en stund fikk alle over 12 år ta den tredje dosen hvis de ønsket det. Ifølge Eel Leshem har de fleste som har blitt vaksinert nå fått en tredje dose.

Den tredje dosen gis til pasienter med svekket immunforsvar

Siden epidemien nesten avtok, har antallet nye daglige infeksjoner brutt ut i slutten av juli og begynnelsen av august. Hver dag blir 11 000 nye tilfeller av infeksjon plutselig normale.

– Halvparten av disse var ikke vaksinert, resten var stort sett fullvaksinert og fikk ikke en tredje dose. Av de som fikk to doser, finner vi ut at det høyeste antallet ble påvirket, sier Leshem.

Til tross for den høye smittefrekvensen i samfunnet, var han ikke bekymret for situasjonen.

– Nå ser vi effekten av den tredje dosen. Selv om vi har det høyeste antallet infeksjoner så langt, har det ikke vært noen økning i antall sykehusinnleggelser. Vaksineeffekten ble kombinert med en boosterdose, dvs. en tredje dose.

Han påpeker at hovedmålet med vaksinen alltid er å beskytte mot alvorlige sykdommer slik at sykehuskapasiteten ikke tæres og høyere dødelighet unngås.

– Så lenge det er en infeksjon, men de fleste ikke er alvorlig syke, bryr jeg meg ikke.

Ber Israel om å dele mer forskning

Kunweck Gretland, vaksineforsker ved Universitetet i Oslo (UiO), mener det mangler forskning i Israel som kan si noe om den høye effekten av den tredje dosen.

Vaksineforsker: Kunweck Grutland ved Universitetet i Oslo.

Vaksineforsker: Kunweck Grutland ved Universitetet i Oslo. Foto: ystein H. Horgmo

– Israel sender ut pressemeldinger eller lar individuelle leger kommentere, men vi har ikke kurs. Hvem tjener på den tredje dosen?

Samtidig mener hun at det som er kjent fra Israel indikerer hvilken retning hun skal se.

– Vi kan helt sikkert konkludere med at dataene fra Israel peker i en veldig klar retning. At vi seriøst bør vurdere den tredje dosen. Men jeg vet ikke om vi har en grunn til å introdusere det eller fortsette evalueringen.

Heinrich (13) nyter koronarvaksinen

– Det er data som viser at den tredje dosen kan være viktig, spesielt for de som går til behandling av immunmangel, som allerede er testet av studier i Norge.

– Tror du vi kommer dit fordi alle i Norge får en tredje dose?

– Og så skal det mye til. Alle dataene vi har sier er todosebeskyttelse, og det er usannsynlig at hele befolkningen trenger mer enn det. I så fall bør det være hvis det er en ny vaksine som gir den beste beskyttelsen.

I en uttalelse mandag sa European Pharmaceuticals Association (EMA) at de vurderer om de skal foreskrive en enkelt dose koronar vaksine fra Pfizer / Biotech. Spesielt er det tvilsomt om personer 16 år og eldre skal gis en tredje dose seks måneder etter å ha mottatt to doser.

Med unntak av Israel, planlegger USA å åpne en tredje dose for innbyggerne. Flere land, inkludert Tyskland og Frankrike, vurderer å tilby et komplementært nivå til risikogrupper. I Norge bør personer med svekket immunforsvar få en tredje dose.

Jeg synes små barn bør vaksineres

Israel er også på vei til å vaksinere barn mellom 12 og 15 år. I Norge er 16- og 17-åringene nå vaksinert.

– Vi har sett god sikkerhet i denne gruppen. Dette må bekreftes av data, men jeg tror vaksinen også er trygg for små barn, sier epidemiolog Leshem.

Bent Hei: – Det går bra med å vaksinere barn

Han mener at vaksinering av barn generelt er veldig viktig for samfunnet.

– Jeg sier det av flere årsaker. For det første er det sykdomsresistent, og for det andre betyr det at det er mindre infeksjon i samfunnet, og dermed kontrollerer risikoen for store utbrudd. I tillegg vil det sikre kontinuitet i skolesystemet, og dette er viktig i et folkehelseperspektiv.

– Etter ditt syn, hva er den største koronautfordringen i Israel akkurat nå?

– Jeg tror de neste to månedene blir viktige. Vi ser hvordan Israel forandrer seg tilbake til hverdagen, og nå har vi nyttår og høytider, så folk har ikke kommet helt tilbake før begynnelsen av oktober. Etter 20-30 dager med et helt åpent samfunn vil vi få en bedre forståelse av hvordan vi skal håndtere situasjonen og holde den i en stabil tilstand.

Angir gjenåpning av Storbritannia

Epidemiologen roser israelske myndigheter for at de ikke dekker hele landet som følge av smittejournalene.

– Norge og andre land kan lære av det. Til tross for de høye smittefrekvensene, introduserte vi ikke låsing, det største folkehelseaspektet ved vaksinen er at hvis du bruker den klokt, det vil si til tross for de høye smittefrekvensene, kan du leve normalt.

Åpnet: Storbritannias statsminister Boris Johnson åpnet igjen de fleste deler av landet 19. juli, den dagen

Åpnet: Britisk statsminister Boris Johnson åpnet igjen de fleste deler av landet 19. juli og kalte dagen “Independence Day”. Foto: NTB

Han sier Storbritannias ydmykelse har vist veien til å åpne igjen på mange måter.

– De gjorde det uten å se på høye smittefrekvenser, der de lyktes. De fikk ikke et smitteutbrudd som mange trodde. For mange av oss er dette fremtiden, et liv hvor koronaen er rundt oss, men vi kan fortsatt leve, gå på jobb, gå på skole.

– Tror du ikke det er mulig å bekjempe viruset fullstendig?

– Jeg tror de fleste dataene viser at de ikke vil forsvinne, slik vi først forventet. Det er ingen tegn til det nå. Jeg kan ta feil, men så langt er det ingen indikasjoner på at det vil forsvinne helt.

– Lever med feber hvert år

Vaksineforsker Grotland er enig i at gjenåpning av samfunnet er veien å gå nå.

– Men med den lille ideen om at vi skal legges inn på sykehuset, hvis dette er tegn på stigning, må vi ta affære igjen.

Crotland bruker feber som et eksempel.

– Vi lever med influensa og andre ting hvert år og det skal vi fortsette med. Det er poenget med vaksinen.

READ  Oslo Pars satte ny rekord - Rally for Frederickson-trioen
Written By
More from Jakob Leif

Sagosan ødelagt i historisk Champions League-seier:

THW Kiel 33-28 Barcelona Se kampoppsummeringen ovenfor! De norske landslagsspillerne Sander Sokosen...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *