Eksperter fornøyd med vaksinefunn: – Veldig gode nyheter

Fredag ​​kom nyheten om Pfizer / Biotech-vaksinen Åttifem prosent effektivt etter en enkelt dose.

Pfizers anbefaling er å alltid sette to nivåer noen få uker for å oppnå full effektivitet, men nå kan en israelsk studie vise resultater som er bedre enn først antatt.

– Jeg synes dette er en god oppdagelse, sier Rebecca Cox, leder for influensasenteret ved Hoagland sykehus og en av Norges ledende antropologer.

Veldig effektiv etter fire uker

Studien, som ble utført blant 9000 helsearbeidere ved Israels største sykehus, ble omtalt i den siste utgaven av medisinsk tidsskrift The Lancet.

7000 helsearbeidere ved Sheba Hospital mottok en enkelt dose av Pfizer / Biotech-vaksinen, med de resterende 2000 ikke vaksinert.

Vaksinen var 47 prosent effektiv de to første ukene av administrasjonen, mens dens effektivitet økte til 85 prosent de neste to ukene.

– Dette er en liten studie, men etter at du får den første dosen, gir den deg en indikasjon på at du får god beskyttelse. Cox sier studiene vi gjennomførte her i Bergen viser gode antistoffresponser etter den første dosen.

Lignende resultater

Cox sier at det absolutt er behov for mer forskning for å komme til en ytterligere konklusjon, men han er avansert av funnene i den israelske studien.

Han har sett lignende resultater ved å vaksinere sine egne helsearbeidere på Hawkland Hospital.

– Ser jeg på våre egne resultater selv, “Å, trenger disse en ny dose?” Eldre mennesker i samfunnet trenger kanskje to størrelser, men jeg lurer på om unge mennesker og helsepersonell trenger det, sier Cox.

Lykke til vaksineinnretningen: Rebecca Cox, leder for influensasenteret i Hockland, er en av Norges ledende antiviruseksperter.

Lykke til vaksineinnretningen: Rebecca Cox, leder for influensasenteret i Hockland, er en av Norges ledende antiviruseksperter. Foto: Robert Rhineland / TV2

Hun har ikke tid til å lese studien nøye, men sier det i utgangspunktet gir et godt budskap.

Mistanke om å fravike anbefalingen

Preben Avitzland, overlege ved National Institutes of Public Health, er mer motvillig til studien.

Han bekrefter at 85 prosent effekt er god beskyttelse, men han er skeptisk til å fravike vaksineprodusentens anbefalinger for to doser.

Skeptisk: Overlege Freeben er skeptisk til å avvike fra anbefalingene fra Avitzland-vaksineprodusenten.

Skeptisk: Overlege Freeben er skeptisk til å avvike fra anbefalingene fra Avitzland-vaksineprodusenten. Foto: Dor Eric Schrder / NDP

– Funnene i denne studien er ikke veldig nye. Det er forskjellige data rundt, og Avitzland sier at det alltid er en utveksling mellom om du vil gi noen beskyttelse for mange, eller god sikkerhet for mindre.

Men hva synes du om Storbritannia og andre land som har valgt å bare gi en dose til så mange?

– Disse landene er i en litt annen situasjon enn oss når det gjelder epidemier. Dette haster som de har en stor infeksjon. I Norge har vi den minste epidemien i Europa, og vi har fortsatt ting under kontroll. Dette er ikke den samme hasten, sier Avitzland, og legger til:

– Vi kan aldri bare fokusere på en studie, dette bør vurderes nøye, sier han.

Jeg vil ikke endre vaksinasjonsstrategien akkurat nå

– Dette er veldig gode nyheter. Dette betyr at du vil få beskyttelse etter den første dosen. Derfor, hvis det skjer en ulykke eller en forsinkelse i levering av vaksinen, vil du fortsatt ha bedre beskyttelse etter den første dosen, sier Steiner Matson, medisinsk direktør i Norsk farmasøytisk organisasjon.

VAKSINSTRATEGI: Matson garanterer ikke at det vil bli endringer i den norske vaksinasjonsstrategien.

VAKSINSTRATEGI: Matson garanterer ikke at det vil bli endringer i den norske vaksinasjonsstrategien. Foto: Koran Jorganovich / TV2

Men Matson tror fortsatt ikke på endringer i den norske vaksinestrategien.

– Er det hensiktsmessig å revurdere vaksinasjonsstrategien etter å ha sett at det er så god beskyttelse etter første dose?

– Nei, ikke i Norge. Vi må sørge for at vi får full beskyttelse. Det er klart at vi ikke vet hvor lenge beskyttelsen vil vare etter en enkelt dose. Etter to nivåer får du lengre beskyttelse.

READ  Justisdepartementet mener kongressinntrengere planla å drepe folkevalgte - VG
Written By
More from Jakob Leif

Av alle bergarter og is i universet er det bare to som har sett vårt eget solsystem utenfra.

Nå følger forskerne nøye med på en av dem – galaksen Comet...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *