– Et sjokk – VG

Det brant kraftig i flere trebygninger i sentrum av reservoaret i Akhtar onsdag morgen. Brannvesenet kontrollerer nå brannen og det er ingen risiko for at den sprer seg.

Publisert:

Nødetatene tok fyr i en bygning på feriestedet i Akhtar onsdag kveld. Bygningen var helt oppslukt av flammer, og brannen spredte seg til to andre bygninger i byen Storkata, hvor det er tette trebygninger.

110-sentralen i Actor rapporterer til VG klokken 9 for å kontrollere brannen.

– Dette betyr at vi antar at brannen er slukket nok, slik at vi er redd for at den ikke vil spre seg lenger, sa Rune Wardall Paulson VG, operasjonsleder for stedets brannvesen.

– Men det brenner litt her og der, så mange flere timer foran oss er slått av, legger han til.

Tre bygninger

Tre bygninger ble totalskadd i brannen. Arbeidsstyrken sier årsaken foreløpig er ukjent.

– Det vi vet er at brannen først ble rapportert til oss ved varmeovervåking, som ligger i et trehus på feriestedet.

Agner Police Operations Manager Nat Ode sier flere titalls mennesker er evakuert til VG. Alle har rømt, og rådhuset er åpent for de som har forlatt byen.

Ingen personskader eller forsvinninger ble rapportert, og vi har rimelig kontroll over om noen i bygningen startet brann. Vi har også god kontroll over hvem som skulle ha vært i bygningene rundt.

Operasjonslederen la til at politiet ville etterforske for å finne årsaken til brannen.

Den lokale brannvesenet blir assistert av Dwightstrand, Gerstat, Wagershaw og Arendt. Totalt 40 grupper fra seks kommuner er innkalt.

Vakthavende leder sier at de fikk beskjed om brannen av et kamera som lette etter varme i området.

READ  Hadia Tajik - Reagerer på tadsjikiske kort

– Jeg kan se på kameraet at det brenner bra, men han sier også at det mangler mye luft.

– Vi har ikke noe hjem å tape

Ordfører Per Christian Lundon var en av mottakerne av utkastelsen på rådhuset. Der får de mat og drikke.

– Det er klart at det å være våken på denne måten er et sjokk. De gikk raskt og banket på døren til nabohuset. Det er skummelt, men de er i godt humør, ”sa han til VG onsdag morgen.

Nå jobber de med å identifisere om de trenger et nytt sted å bo.

– Vi har ikke noe hjem å tape. Vi har de best bevarte trehusene i Norden og Europa, fortsetter han.

Riser Friend: Thorbjorn har bodd på Jackland Resar i mange år. Her er han filmet i den lille byen for 20 år siden. Foto: Marius Deadly

Tidligere statsminister og Labour-leder og generalsekretær i Europarådet Thorburn Jackland og hans kone, Hein Krotzard, bor i sentrum av Riser. De bodde ikke langt fra brannstedet.

– Vi blir ikke berørt, men det er en stor tragedie for alle på feriestedet, skriver Krotzard i en melding til VG onsdag morgen.

Jackland og Krotzard sa at de flyttet fra Lear til Riser etter å ha kjøpt et trehus for 20 år siden. De er veldig glad i den “hvite byen over Skokerok”, som de kom tilbake til etter mange år på Europarådet i Strasbourg.

Youngwar Annonson (66), tidligere sjef for et fiskemottak på feriestedet, anser brannen som tragisk.

– Dette er for ille. Brennende hus er veldig sentrale i trehus. Denne brannen er en tragedie for byen. Heldigvis ser det nå ut til at brannvesenet klarte å begrense seg til tre hjem. – Vi er glad for at ingen ble skadet, sa Annan til VG onsdag morgen.

READ  En politimann drept utenfor Pentagon - NRK Urix - Foreign News and Documentaries

Resident Resident: Fisker og tidligere operatør av fiskemottaket på feriestedet, Yangwar Anonson (66), avbildet foran den lokalt anerkjente Siemens Association. Foto: Magner Kirkness, V.G.

Written By
More from Jakob Leif

Rapport av Hermann Fleiswick og Michael Niva Shipstead fra NRK – VG

Podcast Top: Michael Niva og Hermann Fleswick på den røde løperen for...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *