– Fight for Life – VG

Profiljournalist: Under rettssaken mot Willem Holliday i januar 2019, Peter R. De Vries, hvor han vitnet. Foto: OLAF KRAAK / ANP

Prisbelønt nederlandsk krimjournalist Peter R. Tre personer er arrestert etter skudddøden til De Vries, 64, på gatene i Amsterdam tirsdag kveld.

Publisert:

– Dette er en brutal og feig handling, sa Amsterdam-ordfører Femke Halsema til en pressekonferanse med politiet tirsdag kveld.

– På dette tidspunktet er det eneste vi vet at han kjemper for livet sitt.

De Vries ble skutt på nært hold i den åpne gaten rundt klokken 19.30 tirsdag kveld. Tre personer er nå arrestert. Så langt har ingen klart å sende inn den perfekte løsningen, noe som ikke er rart.

Det var en utgangsbil

En fluktbil sto parkert på motorveien A4, der to mistenkte ble arrestert. Politimesteren nevner den flyktende bilen som deres største ledetråd. Vitner som filmet fluktbilen kunne raskt finne den av politiet.

– Vi ser forskjellige motiver, men nå er det annerledes fordi vi har arrestert de mistenkte. “Vi har forskjellige scener åpne, og vi utelukker ingenting,” sa politimester Frank Pav på en pressekonferanse i Amsterdam.

Nederlandsk statsminister: – Sjokk

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte sier at de først og fremst tenker på de Vries og hans nære medarbeidere.

– Angrepet på Peter de Vries er sjokkerende og vanskelig å forstå. Dette er et angrep på fri presse, som er viktig for vårt demokrati og rettsstat. Vi håper han slipper unna angrepet, og det er det viktigste nå, sier statsministeren.

– Dette er et angrep på pressefrihet. Pressefrihet er avgjørende for vårt demokrati, rettsstat og samarbeid.

READ  Joe Biden - - truer landet vårt

Justisminister Ferdinand Gropperhouse beskrev hendelsen som en “mørk dag”.

– Ikke bare for de som kjenner ham, men også for pressefrihet.

Statsminister Mark Rutte og justis- og forsvarsminister Ferdinand Gropperhouse møtte antiterrorenheten NCTV tirsdag kveld.

Trusselnivået i Nederland er foreløpig ikke hevet.

PRIME MINISTER: Mark Rutte Foto: KENZO TRIBOUILLARD / POOL / AFP POOL

Den nederlandske avisen Alzheimers Docblot har snakket med et vitne som sier at han hørte fem skudd og så De Vries ligge på bakken.

En nabo forteller til avisen at han satt på en kafé i samme gate da han hørte en høy lyd.

– Det ble gjentatt fire-fem ganger. Først trodde jeg det var fyrverkeri, sier han.

Bør ha stått på “dødslisten” på stofflisten

De Vries er stjernekonsulent for Nabil Bakali, som var vitne til den omfattende etterforskningen mot marokkansk-nederlandsk narkobar Ridovan Taki.

I 2018 ble Buckleys bror skutt til fots, mens advokaten hans, Dirk Weirs, ble skutt til fots i 2019 på en åpen gate i Amsterdam. I følge lokalavisen Prada i dag Forsvarer politiboligen til Buckleys nåværende advokat, Peter Schotton. Speideren ble brakt i sikkerhet tirsdag kveld.

Det er ukjent på dette tidspunktet hva han vil gjøre etter at han forlater stillingen.

Det nederlandske påtalemyndigheten mistenker at nederlenderen ledet en narkotikahandler. I Dubai er han kjent som hodet til “Angels of Death”, en av de farligste narkotikahandlerne i landet.

Taki har vært ønsket av nederlandsk politi i lang tid. Hollandske påtalemyndigheter har lovet å betale 100 000 euro for informasjon som fører til Dougs arrestasjon. I 2019 ble han arrestert i Dubai og senere utlevert til Nederland, der han blir holdt i et høyt sikkerhetsfengsel.

READ  Prins William: - - Sliter med gull

Angrepet mistenkes å ha vært knyttet til minst ti drap.

I mai kunngjorde De Vries at han var på Docs “dødsliste.” Thaki sendte deretter et brev til De Vries der han nektet drapstrusler.

De Vries skal ha nektet ytterligere sikkerhetstiltak i forbindelse med Taki-saken.

Telegrafjournalist Vincent Trieste var på stedet tirsdag kveld og skrev på Twitter Mange kom med blomster etter at skytingen var over.

D. Vries er for tiden i behandling på sykehuset V.U. Nyhetskanalen NOS rapporterte at det var et stort antall væpnede politier utenfor Legesenteret.

– Et rom i møte med pressen

TV-showet RTL Boulevard ble spilt inn på scenen. De Vries var gjest i showet tirsdag kveld, som skal snakke om den nederlandske drapssaken fra 2019, ifølge Algemeen Docblot.

De Vries er en kjent nederlandsk kriminalreporter og gravende journalist. Han hadde sin egen kriminelle plan, som satte publikumsrekorder i Nederland. Han er gift og har to barn.

– Man tror dette ikke kommer til å skje, sier Thomas Bruning Alzheimers, den berømte generalsekretæren i Dutch Press Association.

– Vi må selvfølgelig vente på lenken her, men angrepet skjedde rett utenfor dørene til RDL Boulevard. Uansett er dette et rom i ansiktet av pressen. Beskjæring sier at vi håper og ber for helsen hans.

Mange politikere i nederlandsk underhus reagerer. Keert Wilders var en av dem som nevnte skytingen på Twitter. “Forferdelig,” skriver han.

Kongeparet viser støtte

Onsdag kveld la kong Willem-Alexander og dronning Maxima ut en tale på sosiale medier der de uttrykte sin støtte:

– Journalist Peter R. Vi ble sjokkert over nyheten om at De Vries ble skutt. Han og hans kjære er alle i våre tanker. Journalister kan gjøre sitt viktige arbeid uten trusler. Vi føler at vi er i tråd med alle som strever for gratis tidsskrifter i vårt juridiske rammeverk.

READ  Miljøvernere på taket av Equinox i Fornebu

Written By
More from Jakob Leif

Mange senatorer har kjempet – VG

Washington, DC (VG) Valgte tjenestemenn i USA har samlet seg for å...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *