Flertall for mistillitsforslag mot svensk regjering – VG

Mandag vil Rickstock stemme i et mistillitsforslag mot regjeringen til Stephen Lofven. De fire partiene får flertall for planen, som Lofven sier er uansvarlig.

Publisert:

Torsdag ettermiddag holdt statsminister Stephen Lofven en pressekonferanse om mistillitsforslaget.

– Statsministeren sa at det ikke var hans ansvar å presse Sverige inn i en politisk krise i denne vanskelige situasjonen for landet.

Den svenske regjeringen, ledet av sosialdemokratene, har åpnet nye bygninger med en studie fremfor leie til markedspriser, men ikke under regulerte priser, fordi den svenske modellen er frem til nå.

Det er på denne bakgrunn de fire partiene gjennomfører håpløse bevegelser mot regjeringen.

Men ifølge Lofven har det aldri vært regjeringens mål å innføre markedspriser.

– Vi vil aldri akseptere markedsleie, det har aldri vært spørsmål om markedsleie. Vi har den samme oppfatningen om Venstrepartiet i denne forbindelse, sa han.

Han sa at det ikke var noe reelt regjeringsforslag om markedsleie, men bare en rapport om leiepriser var tilgjengelig nå.

Hart: Venstrepartiet ønsker å styrte sosialdemokratenes og Miljøpartiets, Stephen Lofvens regjering. Regjeringen er sentrumspartiet og Venstre er regjeringspartiene. Foto: Generisk Henriksen / DT / DT Nyhetsbyrå

Venstrepartiet, Sverigedemokrater, kristdemokrater og moderater har erklært sin støtte til Venstrepartiets mistillitsforslag.

– Vi var imot Lofven-regjeringen når det kom til makten. Vi var imot det, og nå er vi imot det. Kristelig-demokratiske leder Eba Bush sier at vi vil stemme for å styrte regjeringen.

Gå av eller kunngjøre nyvalg

Avstemmingen avsluttes mandag i Rickstock. Lofven vil ikke røpe hva han vil gjøre hvis regjeringen blir med. Han har to valg, som skal besluttes innen en uke – å kunngjøre nytt valg eller å trekke seg.

READ  Johak innrømmer å ha spilt et taktisk spill før uttaket

Statsministeren mener at de fire partiene ikke er enige i denne saken, og at de ikke har noen felles plan for å komme Sverige videre.

“Alle fire er gjeldende til det svenske folket for den type regjeringsendring de står for,” sa Lofven før han åpnet pressen.

Kontrovers over leiepriser

Venstrepartiet kunngjorde torsdag at de ikke stoler på Lofvan. Senere gjorde svenske demokrater det samme.

I sentrum av kontroversen er leieprisene i det svenske boligmarkedet. Lofven og hans regjering har foreslått å fjerne forskrifter om leiepriser for nye bygninger.

Venstrepartiet og de svenske demokratene godtok ikke planen. Venstrepartiet har krevd at Lofven forlater prosjektet helt, eller deltar i forhandlinger med Leietakerforeningen, en organisasjon som er interessert i leietakere.

Lofven etterkom ikke kravene, så Venstrepartiet fremmet en håpløs resolusjon, med støtte fra Sverigedemokrater, moderater og kristdemokrater.

De to sistnevnte partiene godkjente ikke planen, men vil likevel støtte fjerning av regjeringen.

– Partileder Nushi Thaddeus sier at regjeringen ennå ikke har oppfylt våre behov etter fristen.

Han kunngjør at forslaget vil bli sendt til mandag for behandling før han tar Rickstock sommerferie.

Pågår: Nushi Datkoster og Venstrepartiet har startet prosessen med et mistillitsforslag mot regjeringen til Stephen Lofven. Foto: Henrik Montgomery / NDP

Det er flertall

Svenske demokrater deler Venstrepartiets syn på mistillitsforslaget og ønsker et regjeringsskifte. I følge parlamentariker Henrik Winge er problemet med regjeringen stort.

– Jeg forventer at et flertall i huset skal stemme for å fjerne Lofvan, sier han.

Begge partiene har til sammen 89 delegater, avhengig av støtten fra de moderaterte (70), samt kristdemokraterne (22) eller regjeringspartiene, Senterpartiet (31) eller Venstre (19).

READ  Plymouth - Mange drept etter "intensiv skyteepisode" i Viji

– Jeg tror det er uansvarlig av Nushi Datkostar å presse Sverige inn i en regjeringskrise. Dette viser hvorfor ekstremer ikke skal holdes ansvarlige. Hva som skal skje, kan ingen si noe om i dag, dette er spørsmålene som må stilles til Venstrepartiet og Nushi Datkoster. I stedet tror jeg de snakket med Jimmy Akeson om hva slags regjering de vil ha, sa Annie Lof, partiets leder i Senteret, ifølge Uptonbladet tidligere torsdag.

Både moderate og kristdemokrater har erklært mistillit til regjeringen.

Minst 175 av de 349 medlemmene av nasjonalforsamlingen må stemme for å vedta mistillitsoppløsningen.

Written By
More from Jakob Leif

– Det uttrykker bare tillit – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og kringkastingsplan

– Gull, gull, gull! Verdensmesteren heter Drill Eckoff! Roper-kommentator Andreas Stabrun Smith....
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *