– For våre kjære vil vi handle i butikken. For fjernere slektninger vil det være netthandel.

I Oslo sentrum er det over halvparten sammenlignet med samme tid i fjor. Men NHO forventer fortsatt en økning i julehandelen.

Wild Hopeland (tidligere) på shoppingtur lørdag med tante Myfried Hopeland og Onkel Cute Hopeland. Foto: Morton Uklam

Wilde Hopeland er sammen med tante Myfried og Onkel Cutt på shoppingtur i Fox Statwein lørdag ettermiddag. De merker at det er færre mennesker i den sosialt lukkede hovedstaden.

– Her koker det som vanlig. Nå er det veldig stille. Søt Hopeland sier at vi til og med fant en parkeringsplass.

NHO: Sentrumsbutikker sliter

– Linda Wist sier byplanlegging har endret seg betydelig.

Han er handelsdirektør ved NHO Service and Handle, som organiserer selskaper med 90 000 menneskeår.

Wist påpeker at det motsatte er sant for landets sentrumsbutikker, når kjøpesentre og butikker utenfor sentrum møter økende etterspørsel.

– Folk er mer hjemme, og de tar ikke tog eller busser inn til sentrum. Bransjedirektøren sier det refererer til butikker.

Men deres spådommer for julehandel generelt viser at pilene peker oppover i år.

– Mange har spart penger de siste månedene, inkludert færre reiser. Økningen kommer spesielt innen e-handel, med prognoser som forutsier en økning på 24 prosent i forhold til i fjor.

Dette tallet gjelder norske nettbutikker.

– Myfried og Cute Hopeland sier at de fleste av årets julegaver vil bli kjøpt på nettet. Foto: Morton Uklam

Den trenden gjelder også Foxstowen:

– For våre kjære vil vi handle fysisk i butikken. For mer fjerne slektninger vil det være netthandel, sier Myfried og Cute Hopeland.

READ  Mange hus tatt av ras i Gejertram - VG

Sentral funksjon er mer enn halvert

En ny rapport fra Beredskapsstyrelsen viser at aktiviteten har blitt drastisk redusert i bydeler nær sentrum.

I distriktssenteret var aktiviteten den 46. uken 64 prosent lavere enn i fjor – samme uke var hovedstaden sosialt stengt.

“Dette området står alene med et veldig lite antall mennesker fra andre distrikter, et stort antall tjenester og jobber og store offentlige transportsentre” er forklaringen på den lave aktiviteten.

Lørdag fra Oslo sentrum. Foto: Morton Uklam

Siden da har butikker og kjøpesentre i hovedstaden blitt bedt om å sikre at kundene er innenfor to meter fra hverandre og yte nødvendig sikkerhet. Lignende tiltak er innført i andre byer med høyt epidemisk press.

– Det vi ser er at butikker som ofte er små og ligger i sentrum har det vanskelig med dem, sier Linda Wist ved NHO Service and Handles.

Anslagene deres antyder at nordmenn i gjennomsnitt vil bruke 12 160 kroner på detaljhandel i desember. De forventer at julehandelen vil øke med 7,6 prosent i løpet av fjoråret.

Har gratis parkering

Vibek Hoff Norby, kommunikasjonssjef for Oslo Handelstand Association, bekrefter bildet. I Oslo, påpeker han, er en rekke restauranter og spisesteder blitt stengt som følge av barstopp. Det påvirker også shopping i sentrum.

– Vi er i samtaler med bystyret i Oslo og vil at de skal bidra til å gi gratis parkering og gratis priser for byvirksomheten slik at folk kan gå til sentrum, sier han.

Men situasjonen er ifølge Norby komplisert: dagligvarer, hus, hjem og spill gjør det veldig bra. Butikker som selger klær, sko, vesker og mote er hardt rammet.

READ  Lar ansatte slutte å selge paneler plassert under branntester

Næringslivssituasjonen i Oslo er lovende ettersom julehandelen forventes å bli rekord. I tillegg viser studier at andelen mennesker som handler på nettet, vil velge norske nettbutikker i år.

– Mange av de som driver butikk i Oslo sentrum har en nettbutikk. Norby sier at andre tilbyr hjemlevering eller handling via sosiale medier.

Malland: – Ta julehandelen tidlig

– Jeg vil oppmuntre dere alle til å delta i julehandel slik at det ikke utsetter deg eller andre for unødvendig smitte, sa justisminister Monica Meland (H) til NDP denne uken.

Han ba opprinnelig folk gå ut av virksomheten og unngå overbelastning i butikker og kjøpesentre.

Norby, i Oslo Handelstands, mener det nå er et tryggere sted å handle fordi det er færre enn vanlig i sentrum.

– Du går utenfor mellom butikkene, det er mye plass inne i butikken. Butikker bruker mye ressurser på rengjøring og sikkerhet, sier han.

De tror på lavere infeksjonsrater slik at folk kan føres tilbake til byen, sier Nordby.

Regjeringen vil at nordmenn skal kvitte seg med julehandelen før jul. Foto: Morton Uklam

Bekymringer for tenåringer

Oslo-ordføreren er på sin side bekymret for koronar hjertesykdom blant unge mennesker som henger på kjøpesentre.

– Har du vurdert å stenge kjøpesentre?

– Nei, men vi gikk inn og så alle stedene der unge mennesker møtes. Det er fortsatt arbeid å gjøre. Men byrådsformann Raymond Johansson (Labour) sa til NDP tidligere denne uken at folk burde ha muligheten til å kjøpe mat og handle.

Written By
More from Jakob Leif

– Vi setter oss nå ned og svarer på klager

– Vi har mottatt noen e-poster med klager på at vi nå...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *