– Frykt for å tro for mye – VG

Raket tilt: Hamas skyter raketter mot Israel fra Gaza by. Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Jerusalem (VG) Israel og Hamas er for en gjensidig våpenhvile. Men det betyr ikke varig fred, mener eksperter i Midt-Østen.

Publisert:

Israels sikkerhetsråd godkjenner våpenhvile i Gaza torsdag kveld. Dette melder Reuters.

Rett etter midnatt sa USAs president Joe Biden til Reuters at Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde fortalt ham at våpenhvilen ville tre i kraft “innen to timer.”

01 På norsk tid rapporterte nyhetsbyrået Reuters og Times of Israel at våpenhvilen hadde trådt i kraft – i tråd med tiden Hamas hadde gått.

Våpenhvileavtalen ble forhandlet av egyptiske tjenestemenn og anvendt på begge sider.

“Jeg tror vi har en reell mulighet til å gjøre fremskritt, og jeg er forpliktet til å jobbe for det,” sa Biden i en tale i Det hvite hus torsdag kveld.

NDP har uttalt at USA er forpliktet til å fylle på israelske missiler for landets rakettforsvar Iron Dome, og at USA er forpliktet til å samarbeide med den palestinske myndigheten – ikke Hamas – for å yte nødhjelp til Gazastripen.

Flere angrep torsdag

VGs team landet i Israel torsdag morgen. I løpet av dagen har det vært hyppige advarsler om raketter som kommer inn fra Gaza. I følge Times of Israel skyter det raketter mot flere samfunn nær den israelske grensen kort før våpenhvilen, ifølge Hamas, vil tre i kraft.

I mellomtiden kunngjorde Norsk Folkehjelp i en pressemelding klokka 22.00 torsdag kveld at de mottok rapporter om angrep vest for Gaza by.

READ  Koker internett med spesielle detaljer

Våpenhvilen trer i kraft elleve dager etter den blodige konflikten.

Helsetjenestemenn i Gaza sier 232 palestinere har blitt drept så langt i angrepene. Av disse er 65 barn og 39 kvinner. 12 Israelittene følgelig Israelsk avis Horretz Hamas ble drept av raketter. Mer enn 4000 raketter har blitt avfyrt siden 10. mai.

– drømmer

– Å lytte til nyheten om våpenhvilen er virkelig en lettelse. Jeg håper det varer. Den drastiske utvidelsen var et mareritt, sier han நிடல் ஹம்தவுனா, VG ved Kirkens Nødhjelp i Gaza.

Khalid Mohammed Ibrahim, 30, som bor i Gaza, beskriver våpenhvilen til VG “for å forhindre alle drap på sivile og barn.”

– Vil fredsavtalen hjelpe sivilbefolkningen i Gaza?

– Vi søker fred og stabilitet i Gaza, demokrati og frie valg, har Israel nektet i Jerusalem. Staten Israel har ødelagt nok. Vi ønsker legitime rettigheter, vi vil ha den palestinske staten, vi ønsker en slutt på okkupasjonen, vi vil at hele Gaza skal utvikles, ”svarte Ibrahim.

Les mer

Israels advarsel: Slik venter du på bomber

– Styrke Hamas

– De fleste vil si at det er en krig mellom israelerne og palestinerne, og at du får våpenhvile for å være fornøyd med det Egypt bringer, sier professor emeritus og Niles Butenshan ved Norsk senter for menneskerettigheter.

– Ingen av de grunnleggende problemene er løst ved en slik avtale. Det eneste som vil skje er at det vil styrke Hamas veldig sterkt politisk, fortsetter han.

Ifølge Putensson har Hamas ‘rivaler i den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO) vist seg å være “fullstendig maktesløse” og “nøytraliserte” i konflikten rundt Jerusalem.

READ  Beklager Martin, Sverige er så bra - VG

– Israelerne prøver å oppnå folkemord gradvis, og skaper dyp frustrasjon blant palestinerne. Du vil få situasjoner som Al-Aqsa-moskeen, mener Midtøsten-eksperten.

Det israelske opprørspolitiet kolliderte også sist torsdag Palestinere samlet seg ved al-Aqsa-moskeen. Politiet i rallyrustningen ble angrepet av samlingen fredag ​​og fjernet hundrevis av demonstranter av Larry.

– De sender også klynger av hjemmelagde raketter. Dette er et skritt som Hamas kan ta for å vise at de representerer viljen til å motarbeide den palestinske siden. De kjenner bombene og Gaza og den store prisen å betale, men de styrker seg politisk i palestinsk og arabisk sammenheng, forklarer Putenshan.

Mindre alvorlig lidelse

I en uttalelse til VG skrev Norsk Folkehjelp og Røde Kors at de mottok en våpenhvilemelding på torsdag med “forsiktighet”.

– Dette er et viktig skritt for å beskytte publikum, og det gir også en mulighet til å få inn kritisk nødhjelp, sier Henriet Westrin, Norsk Folkehjelps generalsekretær.

– Etter 11 dager i helvete er våre kolleger i Gaza redd for det de tror for mye, men sier de er forsiktige troende. Vi tror nå at våre ansatte og allierte kan jobbe uten frykt for raketter, raketter eller eksplosjoner, sier han.

– Det er bra at partiene nå sørger for at de inngår våpenhvile. “Inntil kampene bryter ut, vil det være veldig vanskelig for publikum å komme dit med humanitær bistand,” sa Bernd G., generalsekretær i Røde Kors.

Marte Hian-Engdal, assisterende direktør ved Norfolk Center for Resolution for International Conflict, sa til VG at våpenhvilen var mindre enn «alvorlig lidelse for palestinerne. Dette gir økt sikkerhet for publikum og mer plass til humanitær bistand.

READ  - preging over hele John Mayon - V.G.

– Vi har ingen anelse om den politiske viljen til å håndtere problemene forårsaket av konflikten: Hian-Engdal forteller oss hvordan landet skal deles mellom de to menneskene og hvordan de skal leve side om side.

Han mener også at Hamas kan erklære seier ved å true israelerne i bombeleirene, og at palestinerne har vist at de er for å vurdere den negative utviklingen i Jerusalem.

Men Hyun-Engdal gjør det også klart at Israel har vist villighet til å gjengjelde flere naboland i regionen.

– Det er veldig sterkt. De angriper hardt nok til å vise neste person de vil prøve – eller verre.

Det var slik forrige helg da den israelske bombingen jevnet en mediebygning:

Det er ingen løsning i sikte

Verken Putenschan eller Hyun-Engalo mente at konflikten ville bli løst i fremtiden.

– Jeg begynte å jobbe med dette for 49 år siden og fulgte konflikten veldig nøye. Det var ingen “quick fix” på den tiden, ennå ikke. En stabilisering og politisk ordning der partiene kan slå seg sammen virker for avansert, sier Putenshan.

– Så lenge konflikten varer, er det veldig vanskelig å involvere mennesker. Selv med modige og vellykkede ledere på begge sider, vil dette være en flott jobb etter flere tiår med konflikt. Foreløpig har ikke noe parti den slags ledelse, mener Hian-Engdal.

Journalist Erland Afte Arndsen og fotograf Thomas Nilsson er blant VG-ene i Israel.

Written By
More from Jakob Leif

Biden: Syria angriper en advarsel til Iran – VG

Joe Biden sier angrepet i Syria er en klar melding til Iran....
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *