Fullt vaksinert kan ha mer personlig kontakt – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra forskjellige deler av landet

Denne artikkelen er mer enn en måned gammel og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronar hjertesykdom.

Hold deg oppdatert Oversikt over NRK, Eller av FHIs Netsider.

Hei sier de har utmerket dokumentasjon for å forhindre spredning av vaksineinfeksjonen. Men han påpeker at vaksinen ikke gjelder 100 prosent, og at det fortsatt vil være en viss risiko.

Derfor mener han at dette rådet bør være det samme for de som ikke blir instruert og vaksinert offentlig.

Men personlig er det liten lettelse.

– Å være fullvaksinert kan føre til nær kontakt med andre som ikke er fullvaksinert og som ikke har blitt vaksinert utenfor risikogruppen, sier Hei.

Kan du få mer enn 5 anbefalte gjester?

– ikke ennå. Dette er de vi jobber med, og det er grunner til å tro at det vil komme andre endringer, forslag og regler for de som har blitt vaksinert. Dette er hva vi kan gå ut av nå, og da tenkte vi at det ville være riktig å gjøre det selv om det kom nye spørsmål.

– Når har du de vurderingene?

– Håper dette ikke tar lang tid. Nå begynner noen å bli fullvaksinert, og mange begynner å få den første dosen. Dette betyr at det vil være flere spørsmål og et større behov for å avklare disse tingene.

Så det må fortsatt være strengt

Helseministeren påpeker at vaksinerte mennesker kan spre sykdommen i noen tilfeller og derfor ikke kan åpne mye.

– Blant befolkningen er det ikke mulig å vite om det er ukjente individer i den nærliggende risikogruppen. Hai sier at rådene og reglene fortsatt skal være de samme for de som har blitt vaksinert og ikke brukt offentlig, så lenge mange er ubeskyttet, kan noen tilfeller bli smittet og andre kan bli smittet.

READ  Norge fyrer ytterligere 1600 - E24

Mange mer usikre, men Hei mener det nærmer seg andre etappe Planlegg å åpne igjen.

– Hvis alt går som vi håper, tar vi det andre trinnet i siste halvdel av mai, sier Hei.

Med den økende vaksinasjonsgraden i befolkningen, kan antall kontroller og andre vanlige smitteverntiltak gjøres enklere for alle, forklarer Hey.

Fare?

Line Vault, avdelingsdirektør i FHI, ble spurt om det var en risiko for å åpne for nærkontakt. Det har vært tilfeller der folk har blitt fullvaksinert. Er det trygt?

– Det er vår vurdering. Men det er klart at det er en risiko for å utvikle sykdommen selv om du er vaksinert. Det har ikke 100 prosent effekt. Dette er tilfelle med alle vaksiner. Selv om dette er de beste vaksinene, er det en risiko for overlevelse. Men det er lite, svarer Volt.

Hei påpeker at de ikke beveger seg mot et samfunn der vi skal ha null risiko.

– Jeg tror dette er et samfunn, ingen av oss tåler å leve, sier Hei.

1,2 millioner mennesker fikk den første dosen

I Norge er nå over 1,2 millioner mennesker vaksinert mot den første dosen. Omtrent 310 000 mennesker har fått den andre dosen, og er dermed fullvaksinert.

Av disse ble bare Covid-19 funnet i 0,08 prosent, ifølge FHI-overlege Freeben Avitzland NRK.

Han sier alvorlige tilfeller er mindre vanlige i eldre grupper.

– Det er færre mennesker som kan bli smittet og færre som kan bli smittekilder. Dermed hevder Avitzland at vaksinen til slutt vil reversere andre tiltak.

Goldwalk forventer et koronasertifikat

Preben Avitzland, overlege ved National Institute of Public Health

Mindre infeksjoner: FHI rapporterer at svært få infeksjoner oppdages hos personer som er fullvaksinert. I tillegg er antallet mennesker som sprer sykdommen lavt.

Foto: Dor Eric Schrder

Neste uke på tirsdag kommer den første utgaven av koronasertifikatet fra myndighetene, også referert til som koronapasset.

Koronasertifikatet vil inneholde informasjon om vaksinestatus, Covit-19 gjennomgang og nylig teststatus. For de som har dette sertifikatet riktig, vil det gi litt lettelse i det offentlige rom. Men det er ikke bare gjennom vaksinasjon.

– Vi ser også på hva vaksinenivået skal være for isolasjon, sier Hei.

Versjonen som ble lansert neste uke vil være en forenklet versjon. Den vil da bli erstattet av oppdaterte og fullførte versjoner som vil være EU-kompatible.

Det er foreløpig uklart for hvilke spesifikke formål sertifikatet skal brukes.

Helsedirektør Bjorn Goldwalk på en pressekonferanse om Corona-situasjonen onsdag.

Pålitelige vaksinasjonsmåter: Helsedirektør Bj ன் rn Goldwalk på en pressekonferanse onsdag om koronar tilstand.

Foto: Gorm Colestadt / NDP

NRKs helsedirektør J ன் rn Goldwalk spurte om han trodde det kunne være en normal sommer for turisme.

– Jeg tror det er muligheter for det, men det kommer også an på epidemisituasjonen i andre land og hvilke land du planlegger å reise til, sier Goldwalk.

Han tror vaksinekort kommer.

– I slutten av juni håper vi å ha et felles korona- eller vaksinepass i Europa. Men hva slags smittsom situasjon vi får i Europa akkurat nå, avhenger av hvor trygg vi kan være på teknologi. Etter å ha et bekreftet vaksinepass begynte vi å tro at det ville være fint. Men Goldwalk sier at vi vil utvikle oss gradvis.

FHI Positivt Corona pekte også på utfordringene knyttet til bruk av sertifikater, men også ved å gi fordeler til folket.

Ferier, brygger og konserter

EU (EU) har besluttet å innføre Corona Passport-systemet slik at folk kan ta en ferie i utlandet til sommeren.

Verdens helseorganisasjon (WHO) er skeptisk til at et koronapass vil gi fordeler når du reiser.

De mener dette er urimelig fordi vaksiner fordeles jevnt over hele verden, noe som kan føre til et slikt koronapass, som vil utvide gapet mellom mennesker fra forskjellige land.

Hell stoppet

Fordeler: I mange land tilbys komplette vaksinasjonsfordeler, inkludert adgang til restauranter, konserter og lignende arrangementer.

Foto: Derje Pentixby / NDP

Israel er et av landene med flest vaksiner, og mer enn halvparten av befolkningen har blitt vaksinert.

Vaksinerte innbyggere fikk mange fordeler, som å gå på treningssentre, konserter og ulike kulturelle arrangementer.

I Danmark er Corona-sertifisering planlagt å være en sentral del av gjenåpningen. Innendørs gjester på restauranter må fremlegge et sertifikat. Dette gjelder også folk som vil gå på museer, biblioteker og sportsbegivenheter.

Seks av ti personer støtter sertifisering

I Norge er reaksjonene på et sertifikat stort sett positive.

En fersk undersøkelse av Norsk Corona Monitor viser at seks av ti nordmenn er for fullvaksinerte mennesker som har fordeler i samfunnet.

Vaksinerte individer har allerede unntak fra ventende isolasjon og i noen tilfeller infeksjonsisolasjon.

– Avitzland ved FHI sier det er naturlig at atferdsråd vaksineres og gradvis tilpasser seg risikoen for å bli smittet og smittsom.

– Vi vil se på erfaringene fra Danmark, Israel og andre land med vaksinasjonssertifikater og nøye evaluere fordeler og ulemper med økonomisk, etisk, juridisk og strategisk natur, sier han.

– Viktig med tydelige signaler

Avitzland påpeker at bruk av sertifikater for internasjonale reiser i andre land er svært viktig for vurderinger som gjøres i Norge.

– Her følger vi det som er bestemt i EU og Verdens helseorganisasjon, fordi det vil få konsekvenser for utlendinger som kommer hit og for nordmenn som reiser.

Kompensasjonsplan for bedrifter

Viktig for reiser: Virke-direktør Ivor Hornland Christensen mener det er viktig å holde et Corona-pass på linje med EU.

Foto: Derje Pentixby / NDP

Det er klart at de ønsker koronasertifisering for å gi lettelse til de som har blitt vaksinert hjemme, men spesielt med hensyn til turisme.

– Vi trenger en EU-løsning. Det er viktig at vi ikke henger etter. Bransjen må få klare signaler slik at de får tid til å planlegge, ”sa Ivor Hornland Christensen NRK, administrerende direktør i Jomfruen.

Han påpeker at når vaksinasjonsgraden øker, øker den generelle lettelsen.

– Men på vei dit vil noen stole på Corona-pass, og bedrifter vil åpne og drive virksomheten på en tryggere måte, sier Christensen.

Written By
More from Jakob Leif

Kaus Seth løper av banen etter et bittert tap – VG

CONSTO ARENA (VG) (Mjøndalen – Stabæk 0-1) Mjøndalen fikk hjelp av Christiansund,...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *