Gjert Ingebrigtsen: – Mot skomani

Under maraton trening ved Rio 2016 OL, endret friidrett alltid.

Elliott Gipcoz, Fiza Lelissa og Galen Roop dukket opp i skogsjangre som sies å ligne andre fagområder. Men bak kulissene ble en prototype av menns Webberfly-modell presentert av produsenten Nike. De gjorde begge tapetet sammen.

Den nye modellen har skapt mye kontrovers, med produsenten som hevder at idrettsutøvere kan løpe 2-4 prosent raskere med dem. De siste årene viser det at dette kan være forskjellen mellom god tid og verdensrekord.

Blant annet brukte nevnte Kipkoz sko da han først løp maraton på under to timer.

Resultatet er så bemerkelsesverdig at International Federation of Athletics har innført en rekke regler for å kontrollere veksten av “supersko”. Men likevel har skoutvikling lenge vært på atletisk arena.

Et eksempel er skoen Nike Air Zoom Victory, ifølge den Forsvarer Det kan hjelpe en idrettsutøver til å løpe raskt i to til fire sekunder per kilometer – omtrent 1600 meter. Det kan sette flere nye rekorder i nær fremtid.

Ferieliv: Gjert Ingebrigtsen er kjent for høye energinivåer, men strandlivet er ikke noe for den populære løpepappaen. Reporter / video: Ewind Code / Christopher Locus. Video: NRK
Se også

– Overdrevet

Men ikke alle er sikre på hvor viktige sko er i friidrett.

– Betydningen av sko er betydelig overdrevet, sier Gjert Inbriktson på spørsmål fra Doppledt om utviklingen av “supersko”.

Årsaken er en regel som sier at alle sko som er tillatt i konkurransen, må være tilgjengelige for kjøp i butikker eller på nettet.

– Det mest fantastiske er at alle kan kontrollere effekten av skoene ved å løpe den kjente distansen med og uten nye sko. Det er ingenting å spekulere i, det er verdt å prøve. Det skal ikke være vanskelig å teste noen, mener Ingrikitson.

READ  Georstein innlagt på sykehus etter koronainfeksjon - VG

Det som gjør nye sko bedre, er bruken av hælskum og en enkelt karbonplate, noe som gir mindre stress på utøveren.

– På tide

Norges langdistanse-OL-håpefulle Carolyn Bjerkeli ser bare positive aspekter i utviklingen av den nye typen sko, og mener det er på tide at noen nye sko kommer på banen.

– Det har skjedd en revolusjon nå de siste årene. Men før det har nesten ingenting skjedd i sko de siste ti årene. Crowdall forteller Doclad at det nå er på tide å lage en slik sko, og forklarer hvorfor skoen er så god:

– Etter min erfaring er denne typen sko veldig bra for kondisjon og de beste løperne. Klinisk er det veldig bra for beina. Du merker ikke hva du løp dagen før, noe som gjør at du kan løpe lenger. Så lenge belastningen er lav, er dette en positiv ting for alle, mener Crowdall.

Positivt: Carolyn Fijerkell ser bare de positive sidene ved den nye typen løpesko fra Grovet. Foto: Wither Root / NDP
Positivt: Carolyn Bjerkeli Crowdell ser bare de positive sidene ved den nye typen løpesko. Foto: Wither Root / NDP
Se også

Løping “med supersko” i OL

Han retter seg med adidas sko, og nyter dermed litt vekst fra “utsiden”. Crowdall sier at han synes sko er gode å bestille, og at de er tilgjengelige for alle.

Dette betyr at de fleste merker nå har laget karbonsko og snart vil få “supersko” -varianten av Adidas, sier Bjerkeli Grovet.

– Planen er å bruke de skoene i OL. Jeg får dem i mai, så å ha god tid til å teste dem kan være spennende og viktig. Veldig hyggelig hvis du finner en ny modell. Flekkete sko kan være veldig harde på føttene. Det er ingen mosjonister som vil ha piggsko. Crowd sier å løpe 10.000 meter på et spor med innebygde sko er fryktelig.

READ  - Jeg holdt meg til madrassen - VG

Til tross for den frakoblede sesongen i fjor. “Super Shoes” har vist seg å være en dødelig kombinasjon av interaksjoner med fantastiske artister. I fjor verdensrekorden på 5000 meter for både kvinner og menn, samt 10.000 meter for menn. Alle slags rekorder ble brutt med den nye typen sko.

Den byr på noe stort før OL i Tokyo.

Written By
More from Jakob Leif

Han har to forsøk på å huske passord utenat – kan miste to milliarder kroner – VG.

Kan være milliardær: programmerer Stephen Thomas forvekslet passordet til enheten som lagret...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *