Global oppvarming, metan | Ny forskning tviler på menneskeskapt oppvarming i Arktis

En ny studie peker på flere store jordskjelv som en potensiell faktor for metanutslipp i Arktis.

Studien ble skrevet av Leopold Lopkowski fra Moscow Institute of Physics and Technology (MIPT). Han er sjef for MIBDs laboratorium for geografisk forskning på de arktiske og kontinentale platene i verdenshavene. Han er også medlem av det russiske forskningsakademiet.

Studien er publisert på forskningsnettstedet Jordvitenskap Og er gjenskapt i den forenklede versjonen Eurekalert. Lopkowski sier dette for tiden er en hypotese, og at arbeidet er før det kan bekreftes eller avvises.

Mangler i dagens teori

Global oppvarming er et av hovedtemaene i vår tid, og menneskelig aktivitet øker konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren, noe som forhindrer at varme rømmer fra jorden, og dermed varmer planeten. I Arktis oppløser den globale oppvarmingen jorden og frigjør metan.

Les også: Meteorolog: – Global oppvarming strekker seg sommer i Nord-Norge

Lopkovsky mener at denne teorien ikke forklarer hvorfor temperaturene i Arktis noen ganger har steget så dramatisk på så kort tid.

Mens kronologien pågår, er det to perioder med kraftig temperaturøkning i Arktis: den første var på 1920- og 30-tallet. Den andre startet på 80-tallet og fortsetter til i dag.

Hypotese

Lopkowskis teori er at den kraftige temperaturøkningen ikke skyldes global oppvarming, men av frigjøring av metan som følge av jordskjelv.

Les også: WMO: 2020 er et av de tre varmeste årene

I studien viser Lopkowski hvordan økende temperaturer i Arktis sammenfaller med to serier av store jordskjelv i den alodiske øygruppen nord for Stillehavet. Han tok i betraktning at skjelv i jordskorpen beveger seg som bølger rundt om i verden.

READ  Britisk politi: Plymouth -massakren var ikke terrorisme

Det er omtrent 2000 kilometer fra Alotians til Arktis. Bølger på tektoniske plater, etter jordskjelv, beveger seg i hastigheter på opptil 100 kilometer per år.

Studien hans viser at temperaturene i Arktis steg 15-20 år etter jordskjelvene i Aleuterne.

Lopkowski mener at disse jordskjelvene destabiliserer metangassen og frigjør den i havet og luften, og dermed får disse jordskjelven til å riste jorden til det punktet at den forårsaker global oppvarming.

– Tydelig sammenheng

– Lopkovsky uttaler at det er en tydelig sammenheng mellom størrelsen på jordskjelvene og fasene av global oppvarming som oppstår i jordskorpen.

“Disse ekstra belastningene kan ødelegge metastabile gasshydrater og permafrost, og frigjøre metan,” sier han.

Lopkowski hevder at hans modell og teori kan være gjenstand for mye debatt, og at hans modeller kan forbedres slik at hypotesen kan bekreftes eller avvises.

Written By
More from Jakob Leif

Full Stromscotset i Isolation – Junior Player Victim – VG

Ikke trene sammen: Johann Howe og resten av Stromscotset er isolert. Her...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *