Hackerne målrettet først drivstofftilførselen. Så gikk de for å servere biff.

Hvis hackere kunne slutte å selge grill og bensin, ville de angripe amerikanere et sted som gjør vondt. Foto: Malin Holm, maskot / NDP

Ransomware-angrep er nå en prioritet i USA i tråd med terrorisme.

I begynnelsen av mai tørket bensinforsyningen på østkysten av USA plutselig opp. Kriminelle gikk inn i et datasystem som styrte et stort rør.

På søndag måtte slakterkjeden JBS sende 3000 ansatte hjem i datterselskapet i USA. Brasilianske JPS er verdens største kjøttleverandør. Selskapet leverer en femtedel av biffen til USA. JPS i Australia ble også berørt. Det var 7000 slakterier som ikke gjorde noe. Årsaken er angrep og gjenoppretting av datamaskiner.

Begge disse angrepene deaktiverte datasystemene som kontrollerer selskaper. De er så viktige at hele virksomheten skal stoppes. Hackere krever løsepenger for å fjerne blokken.

Betalt løsepenger på 36 millioner

Etter angrepet på rørledningen bør hackere være klar over at de har begått forbrytelser. Colonial Pipeline CEO Joseph Blount sa Wall Street Journal Han har betalt det de ba om. Det er 4,4 millioner dollar, eller cirka 36 millioner kroner.

“Jeg vet at dette er en veldig kontroversiell beslutning,” sa han.

– Jeg gjorde det ikke med et lett hjerte, fortsatte Blunt og la til:

– Men det er riktig å gjøre for landet.

I noen av de mest folkerike delene av USA kan det være alvorlige problemer med å kjøre hjulene uten kraft fra kolonirørledningen.

Onsdag kunngjorde JPS at de jobbet med å løse problemene. Ingenting ble sagt om betalingen.

JBS har slakterier i Brasil og over hele verden. Foto: David Salubowski, AP / NTB

Peker til russerne

Tirsdag sa en talsmann for president Joe Biden at de skyldige kan være i Russland.

READ  Usikker Liverpool-fremtid for Henderson - VG

“Det hvite hus har direkte kontakt med den russiske regjeringen i denne saken,” sa Karin Jean-Pierre.

Amerikanerne har gitt en klar melding: anstendige stater gir ikke beskyttelse for slike kriminelle.

16. juni er Biden planlagt å møte sin russiske utsending, Vladimir Putin, i Genève. Denne typen angrep er høyt på agendaen.

Spioner og ranere

Mens det er skyldige bak de to angrepene, mistenker amerikanerne russiske tjenestemenn som står bak de andre angrepene. Da er målet å spionere, ikke utpressing.

Den amerikanske regjeringen pekte på den russiske etterretningstjenesten SVR i fjor etter å ha angrepet et programvareselskap kalt Solar Winds. I løpet av den tiden infiltrerte hackere mer enn 250 føderale selskaper og institusjoner.

I forrige uke ble SVR siktet for nok et angrep. Selskapet som leverte e-posten til det amerikanske kontoret for bistand er blitt hacket. Russerne skal ha sendt kontakter med datavirus til selskaper som er kritiske til president Putin.

New York Times Han skriver at amerikanske tjenestemenn har vanskelig for å finne ut hvordan de skal håndtere angrepene. Russerne nekter å overlevere hackerne. Ifølge avisen bruker regjeringen også disse omstendighetene i etterretningsoperasjoner.

– En kriminell organisasjon

Amerikanske tjenestemenn har identifisert de skyldige etter angrepet på rørledningen. Dette kommer til å være en gruppe som heter DarkSite. De bor i Russland.

Financial Times Anne snakket med Newberger. Han er konsulent om datasikkerhet i den amerikanske regjeringen.

– For tiden ser vi DarkSide som en kriminell organisasjon. Men etterretningstjenestene våre ser etter koblinger mellom dem og nasjonale aktører, sa han.

Terrorisme er den prioriteten

I kjølvannet av den koloniale rørledningen vil det amerikanske rettsvesenet prioritere slike angrep på nivå med terrorisme. Torsdag besøkte viseadvokat, Lisa Monaco USA. Han sendte et notat til advokatene som informerte dem om alle de såkalte sakene om ransomware.

READ  Som forventet vil sentralbanken holde styringsrenten uendret

Ransomware-programmer – ransomware-virus – er systemiske angrep som krever ransomware for å kryptere filer på datamaskinen din og få tilgang til krypteringsnøkkelen som åpner filene.

Informasjon om slike forhold vil bli sentralt koordinert med den nyetablerte innsatsstyrken i Washington.

Notatet beskriver ransomware-viruset som en “umiddelbar trussel mot landets interesser.”

Forsikring mot angrep

USAs føderale politi Advarer selskaper Mot å betale innløsningsbeløpet.

Ifølge Justisdepartementet har det vært en økning i slike angrep:

  • I fjor rapporterte nyhetsbyrået AP at mer enn 15 000 redningsangrep hadde funnet sted i USA.
  • I gjennomsnitt er refusjonsbeløpet $ 100.000 eller 834.000 kroner.

I følge The Financial Times har forsikringsselskapene fått skylden for økningen. De gir erstatning til selskapene som fremsetter innløsningskravet.

I mai kunngjorde International Forsikringsselskap AXA Selskapet vil slutte å selge en slik forsikring i Frankrike. Avgjørelsen skal ha kommet etter at franske tjenestemenn uttrykte bekymring over betalingen.

Written By
More from Jakob Leif

Skade på Benzema – Frankrike tillit til repetisjon av klær – VG

(Frankrike – Bulgaria 3-0) Karim Benzemas retur til landslaget var uventet ikke...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *