Høyesterett avgjør tre dommere som er inhabil i klimasaken – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Regjeringen mente mange av dommerne var inhabil I klimasaken som skal bringes til Høyesterett neste uke.

Er nå Retten avgjorde Tre av dem er inhabil.

Landets høyesterett er tvunget Legg merke til om staten har brutt grunnloven Da de utstedte nye oljelisenser i Arktis. Den har klaget til retten at Greenpeace og Nature and Youth, besteforeldrenes klimahandlingsparti.

I begge tilfeller tapte saksøker saken Tingrett Og Lagmannsrett.

Inhabil dommer

Dommer Wench Elizabeth Arndsen er kjent for å være inhabil fordi hun giftet seg med Eric Agerley, som var dommer i samme sak i lagmannsretten.

Dommer Hilde Indreberg var inhabil fordi han var medlem av panelet som utarbeidet artikkel 112 i grunnloven. Denne delen danner grunnlaget for klimasaken.

Høyesterett er delt over en tredje dommer, Raghunhild Noyer. Men flertallet konkluderer med at hun er inhabil på grunn av sitt miljøengasjement.

Noyer deltok i Alter-kampanjen og fikk fengselsstraff. Han er medlem og aktivt medlem av Nature og Ungdom og Naturvernforbundet, og er medlem av styringsgrupper for WCEL og GJIE miljøorganisasjoner.

På den annen side mente ikke Høyesterett at Cain Elizabeth Steinswick var inhabil. Dommerens svigermor var medlem av en organisasjon som bisto partiet i denne saken.

Ingrid Schjoldver og Trolls Close

Søker for staten: Ingrid Schjoldver, tidligere president for Nature and Youth, som senere ble president for Greenpeace Trolls Close da klimasøksmål startet.

Foto: Christine Histi / NRK

READ  Tina Jurkenson myrdet - Politiet fjernet fra høylisten
Written By
More from Jakob Leif

Norges neste vaksine kan bli godkjent i mars:

Prosedyre: Johnson & Johnson vaksine er en vektorvaksine, som bare krever en...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *