Høyt norsk mutasjonsvirus påvist i Norge – VG

Søke etter mutasjoner: I FHIs laboratorium analyseres viruses RNA med genetisk maskineri. Hvordan kan de oppdage mutasjoner. Foto: Hannah Christine Hsardar

En ny variant av viruset fra Sør-Afrika, som kan være mer smittsom enn britene, er funnet hos reisende til Norge.

Publisert:

Virusmutasjonen ble diagnostisert mandag, sa National Public Health Agency.

Offeret, en reisende fra Sør-Afrika, ankom Norge i desember. I tillegg har fire personer blitt identifisert som smittet med det britiske viruset, alle reisende fra Storbritannia.

– Diagnoseteam i kommuner vil følge gjeldende praksis, og videre testing og nærkontakt vil redusere risikoen for ytterligere spredning, sa Line Vault, direktør for National Institutes of Health.

Norge har nå 23 saker på engelsk og en sak i den sørafrikanske varianten. Ifølge FHI ser begge ut til å være mer smittsomme enn det vanlige koronaviruset, men det er foreløpig ingen indikasjoner på at de utgjør en høyere risiko for alvorlig sykdom.

– Disse stammene er funnet i mange europeiske land, og det er grunner til å tro at disse variantene finnes i land der viruset ikke er genetisk undersøkt, så ingen mutasjoner kan oppdages. Etter hvert som flere og flere land begynner med studier som dette, får vi bedre oversikt over spredningen av denne variasjonen, forklarer Volt.

Storbritannia har stoppet alle flyreiser fra Sør-Afrika

Sørafrikanske myndigheter kunngjorde den nye virusmutasjonen 18. desember. Da hadde viruset spredd seg raskt i tre deler av landet.

Mutasjon ligner variasjonen som finnes i Storbritannia, men den er ikke den samme. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at virusmutasjonen kan være svært smittsom, men det er ingen bevis for at den er veldig farlig.

READ  Romeo Beckham: - Berømt sønn vekker oppmerksomhet

Storbritannias helseminister Matt Hancock sa mandag at virusmutasjonen fra Sør-Afrika kan være mer smittsom enn den mutasjonen som nylig ble oppdaget i Storbritannia.

– Han sier dette er en mer alvorlig sak og en større sak enn den britiske varianten.

Han er veldig bekymret for den nye mutasjonen. Storbritannia har stoppet alle flyreiser fra Sør-Afrika.

Les mer

NIP: 73 flyreiser med infeksjon i løpet av 16 dager i desember

Det er ikke klart hvor stor rolle de spiller i smittespredningen

Foreløpig antas det at variasjoner kan ha bidratt til den raske utviklingen av epidemier i deler av Storbritannia og Sør-Afrika. FHI skriver i en pressemelding at flere undersøkelser er i gang for å si noe mer definitivt om dette.

Varianten fra Sør-Afrika inneholder tre mutasjoner i en del av virusets gener som forårsaker endringer i proteiner, som er viktige for hvordan viruset binder seg til slimhinnene våre. Den britiske varianten på sin side har en endring på dette området.

Slik endrer du koronavirus:

Så det er reist spørsmål om varianten fra Sør-Afrika kan være mer smittsom enn den engelske varianten, skriver FHI.

– Det er grunn til å være forsiktig, men samtidig er det ennå ikke klart hvor store variasjoner spiller en rolle i smittespredningen, sier Volt og fortsetter:

– Regelmessige antiinfeksjonstiltak, som å være hjemme når du er syk, teste, infeksjonsovervåking og isolasjon, og holde avstand og færre deltakere på møter kan være viktige antiinfeksjonstiltak mot denne varianten. Så langt er det ikke rapportert bevis for at vaksinens innvirkning har blitt påvirket.

Written By
More from Jakob Leif

Lagmannsretten opprettholder et stort gebyr for Telenor – E24

Torsdag opprettholdt lagmannsretten Konkurransetilsynets fulle avgjørelse i denne saken fra og med...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *