Hva du trenger å vite om koronavaksiner

European Pharmaceuticals Association (EMA) har startet godkjenningsprosessen for vaksinekandidatene for Pfizer / Bioendech, AstraGeneca, Moderna og Johnson & Johnson.

Mens EU og Norge venter på den endelige datagranskningen, vil Storbritannia frigjøre den tidligere vaksinen tidlig i neste uke.

Vaksiner godkjennes automatisk i Norge hvis de er godkjent av det europeiske legemiddelfirmaet EMA.

Hva skjer egentlig nå? Når kan vaksinen startes i Norge, til hvem foretrekkes den, og hvor effektive er de forskjellige vaksinekandidatene? Så langt vet vi dette etter pressekonferansen fredag:

Når kan Norge starte vaksinasjon?

EMA forventes å kunne behandle Pfizer-vaksinen innen slutten av desember, og før Modernas kandidat nyttår. Begge produsentene har lovet å levere så snart godkjenning er mottatt.

– Data så langt tyder på at dette er gode vaksiner, men dette er det narkotikamyndigheter over hele Europa nå ser på. Steiner Matson, medisinsk direktør i Norsk farmasøytisk organisasjon, sier til Doclad at vi insisterer på andre ting enn farmasøytiske selskaper.

Lovende resultater: Dette mener Steiner Matson i det norske legemiddelfirmaet. Mange eksperter fra Legemiddelverket vurderer resultatene før godkjenning fra vaksineprodusenten. Foto: Nina Hanson / Dougladet
Lovende resultater: Det mener Steiner Matson i det norske legemiddelfirmaet. Mange eksperter fra Legemiddelverket vurderer resultatene før godkjenning fra vaksineprodusenten. Foto: Nina Hanson / Dougladet
Se også

Sverige gir Norge tilgang til koronavaksiner gjennom avtaler mellom legemiddelprodusenter og EU-kommisjonen. Sveriges vaksinasjonskoordinator Richard Bergstr promised் m lovet onsdag Vaksinedoser varierer fra 2 til 2,5 millioner I første halvår hadde den allerede prognostisert flere lakh-nivåer i januar.

To av de fire vaksinene må gis – det vil si at hvis alt går etter planen, vil om lag 1,25 millioner nordmenn vaksineres i første halvdel av 2021.

Torsdag rapporterte Wall Street Journal Pfizer har problemer med forsyningskjedenOg innen utgangen av 2020 vil de kunne levere bare halvparten av de 100 millioner vaksinene de lovet. Norske helsemyndigheter håper fremdeles å lansere nye vaksiner det nye året.

“Så i løpet av påsken kunne vi være i en helt annen situasjon enn vi er i dag,” sa Hay.

Hvem får prioritet i vaksinekøen?

Et eksternt ekspertpanel for etikk og prioriteringer, på vegne av FHI, har anbefalt at den første prioriteten bør være å redusere risikoen for død og deretter å unngå alvorlig sykdom. De mener derfor at risikogrupper for alvorlige tilfeller av Govt-19 først bør vaksineres.

READ  Microsoft - NRK Urix - Oversjøiske nyheter og dokumentarer påvirket av Global Hacker Attack

FHI støtter denne anbefalingen og håper helsearbeidere kommer neste gang. De lar folk prioritere vaksinasjon i tett befolkede områder hvis den smittsomme tilstanden tilsier det.

Planen som regjeringen har besluttet å gå etter er i tråd med anbefalingene fra FHI.

Under en pressekonferanse fredag ​​ble det påpekt at dette er dynamisk og kan endres på grunn av endringer i smittsom tilstand og kunnskap om forskjellige vaksiner. Hvis vi får en mer utbredt eller ukontrollert infeksjon, vil rekkefølgen endres slik at helsearbeidere kommer først, deretter risikogruppene.

En av utfordringene Hva FHI understreker er at det ikke er noen “ordentlig” offentlig oversikt over personer med forskjellige tilstander, noe som indikerer en spesifikk status i vaksineoppstillingen. Hvis du er en av dem som lurer på om du vil få førsteprioritet, var meldingen fra helseminister Bent Hay klar:

– Ikke kontakt fastlegen din for å få vaksinen. De som står foran køen vil bli kontaktet.

De spesifiserte vaksinekandidatene ble ikke testet på barn under 16 år. Forskning som hittil er utført viser at barn som hovedregel har lavere risiko for alvorlig sykdom fra Govt-19-infeksjon. Det anbefales derfor ikke å vaksinere barn under 18 år.

Alle vaksiner i Norge er ellers autoimmune.

Hvilken vaksine får vi?

Når kandidater er godkjent av EMA, er det opp til helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og FHI å evaluere hvilken vaksine eller vaksine du skal bruke.

Regjeringens anskaffelsesstrategi gjør det mulig å få tilgang til flere vaksinekandidater. På denne måten kan forskjellige vaksiner med forskjellige egenskaper gis til forskjellige grupper. Det gir også økt leveringssikkerhet i tilfelle problemer med produksjon eller distribusjon.

Khair Bukolm, regiondirektør for FHI, påpekte på en pressekonferanse at fokuset først og fremst er å beskytte enkeltpersoner, ettersom vi ikke vet noe om den smittsomme effekten av vaksiner.

READ  Millar mener han solgte masken med en falsk testrapport - E24

– Når mer er kjent om vaksiner og hvordan tilstanden utvikler seg, kan det være aktuelt å anbefale å vaksinere store deler av befolkningen – hvor mye er infeksjonen, hvor mye press er på helsevesenet, hvilke vaksiner vi kan få tilgang til og hva vi vet om disse vaksinene, fortsatte han:

– Det er viktig å vite hvordan de påvirker forskjellige aldersgrupper, risikogrupper og i hvilken grad de forhindrer spredning av smitte i samfunnet.

Hvordan fungerer vaksiner? Hvor effektive er de?

AstraZeneca og University of Oxford uttalte nylig at vaksinen deres ville være effektiv opptil 90 prosent av kandidaten – avhengig av dose. Pfizer og Moderna har tidligere hevdet at deres vaksinekandidater er 95 prosent effektive.

For å gi en vaksinebeskyttelse, må den utvikle antistoffer mot kroppsviruset. Når antistoffer fester seg til et virus som kommer inn i kroppen, forhindres det og gjør oss ikke syke.

– Etterforskningen skal nå vise nøyaktig hvor gode og effektive vaksiner er. Steiner Matson sier at det kan gi svar på hvor godt noen grupper presterer bedre enn andre, og hvor lenge de gir beskyttelse.

Ytterligere svar kommer bare når vaksiner brukes. Når vaksinen starter, går legemyndighetens oppgave fra godkjenning til overvåking. Så er det to ting å se etter: effekt og bivirkninger.

– Det er viktig å se at en vaksine fungerer ved normal bruk under kliniske studier, forklarer materialdirektøren.

Men for de som trenger det mest, kan vaksinen vise seg å fungere mindre bra. Kunweck Groutland, seniorforsker innen immunologi og alternativ medisin ved UIO Som tidligere påpekt Vaksiner er mindre effektive i eldre områder av befolkningen.

Dette er en grunn til at immunforsvaret er mindre aktivt fordi det produserer et svar på et lignende virus som kroppen tidligere har eksponert, i stedet for å angripe det nye viruset. Han mener det samme bør forventes for nye koronavaksiner.

READ  Landsmøte for konservative - Sterol-sjokk:

Det er mindre sannsynlig at vaksiner påvirker mennesker med svekket immunforsvar, sier Steiner Matson.

Klatring: Adun Hege i Legemiddelverket vil svare på spørsmål om når andre kan klemme igjen. Reporter: Bedrageri Andresson. Video: Augusta Magnustotir
Se også

Hvor lenge beskytter vaksiner?

Når en vaksine er godkjent, anslås fordelen å oppveie risikoen. Så vi vet at det har en effekt. Det er det grunnleggende prinsippet for godkjenning av alle legemidler, inkludert vaksiner.

Vi vet ennå ikke hvor lenge beskyttelsen vil vare.

Dette er en av faktorene vi kan få mer kunnskap fra etter evaluering fra legemiddelmyndighetene. Fordi vaksiner utvikles så raskt, er langsiktige bivirkninger og bivirkninger påvisbare egenskaper når de brukes.

Hvilke bivirkninger vet vi?

Som en forutsetning for godkjenning av en vaksine, blir som nevnt nytten ansett som langt større enn risikoen.

– Vi ville aldri ha godkjent en vaksine uten å oppfylle denne politikken. Steiner Matson i det norske legemiddelfirmaet sier at dette er det vi håper vil ende når resultatene er riktige.

Alle vaksiner har bivirkninger – de fleste av dem er milde og ustabile. Matson sier resultatene fra produsentene av koronavaksiner så langt indikerer milde bivirkninger.

– Det er ingen tegn til alvorlige bivirkninger, sier han.

Fordelen med raseledende vaksiner er at de er testet i store studier med 30 000 til 50 000 deltakere. Du har et godt statistisk grunnlag for å diagnostisere de fleste bivirkninger.

Når det brukes vaksiner, overvåker det norske farmasøytiske selskapet i forbindelse med FHI for andre bivirkninger. Disse er spesielt alvorlige, langsiktige og sjeldne bivirkninger. Norske helsemyndigheter utveksler informasjon om dette med andre land som utsteder lignende vaksiner.

Enhver godkjenning fra EMD er midlertidig. Vaksineprodusenter bør også fortsette studien og rapportere nye funn.

Written By
More from Jakob Leif

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *