Hva er sjansen for liv på Saturns måne Enceladus?

Saturn er en av de mest gjenkjennelige planetene i solsystemet. Det er omgitt av et stort ringsystem hundretusenvis av kilometer langt i rommet rundt en enorm planet.

Saturn har mange måner som kretser rundt gassgiganten, en av de største planetene i solsystemet. Saturn er Mer enn 80 måner.

Men en av disse månene har vist seg å være et av de mest interessante stedene i solsystemet. Enceladus er mye mindre enn vår egen måne, og den er dekket av frisk, hvit snø.

Denne månen er en viktig kandidat i jakten på utenomjordisk liv i vårt eget solsystem.

Dette er Saturns ringer, sett av Cassini fra millioner av kilometer unna. Solen er rett bak Saturn, så ringene lyser av sollys.

Ringer rundt Saturn

Månen er i en ring rundt Saturn, som kalles den elektriske ringen. Enceladus har skapt denne ringen helt alene. Ispartikler strømmer fra kilder i isen av Enceladus og danner et bånd rundt den gigantiske planeten.

Disse kildene gir et snev av hva som er skjult under isen, dvs. det flytende havet. Saturns gravitasjonskrefter og andre måner utvider den lille månen, og den kan skape vulkansk aktivitet inne.

Dermed kan det være varmt for det flytende havet å eksistere.

Her kan du se et område fra kraftringen, som er en liten prikk i Enceladus-ringen.

Her kan du se et område fra kraftringen, som er en liten prikk i Enceladus-ringen.

Stephanie Werner er planetforsker ved Universitetet i Oslo. Selv om slutten ennå ikke er bevist, sier hun til forskning.no at det er mange ting som kan være et flytende hav under is.

Dette er et av de mest lovende stedene i livet slik vi vet det er i solsystemet. Mesteparten av kunnskapen kommer fra romfartøyet Cassini-Huygens. Utforsket Saturn og mange andre måner mellom 2004 og 2017, før de bevisst deprimerte og brant i Saturns atmosfære.

Ved kildene til Enceladus

Cassini reiste og målte en av fjærene som kom ut av Enceladus. Der fant den dihydrogen, karbondioksid og metan – alle tegn på ubåtvulkaner i et hav under is, I følge en forskningsartikkel om vitenskap siden 2017.

Den nærmeste plasseringen av geysirene som går ut av Enceladus, sett av Cassini. Stort område til høyre.

Den nærmeste plasseringen av geysirene som går ut av Enceladus, sett av Cassini. Stort område til høyre.

Dette kan indikere at havene varmer opp og at forholdene kan være optimale for eksistensen av liv på sjøen – akkurat som det er rundt vulkanske spor på jordens hav. Her er det mikrober som utskiller metan, og de får energien sin fra varmt hav i stedet for sollys.

Men alt dette er alle spekulasjoner om Enceladus.

Mulig liv?

Nylig har flere internasjonale medier publisert overskrifter om metan i fjærene som forlater Enceladus. Som for eksempel Space.com-nettstedet. Den er basert på målingene av Cassini-romfartøyet som ble gjort for mange år siden.

De beskriver metan som et mulig tegn på utenomjordisk liv basert på en ny studie i tidsskriftet Naturlig Astronomi. Denne studien beskriver en stor datamodell som prøver å forklare målingene gjort av Cassini, og hva slags forhold som produserer målte gjenstander.

– Dette er en veldig komplisert modell, sier Stephanie Werner til forskning.no. Han har gjennomgått forskningen, men han har ikke deltatt.

I følge datamodellen kommer det meste av metanet ut av Enceladus. Dette kan forklares med ukjente geologiske prosesser, men metandannende mikroorganismer er også en potensiell årsak.

Hvis antagelsene forskerne i modellen har gjort, er korrekte, er livet under is på Enceladus en levedyktig forklaring på målingene. En annen mulighet er at forholdene ikke er ideelle for livet, men det er vulkansk aktivitet som den som finnes på jorden.

Den er basert på hva forskere vet om Enceladus, og mange hypoteser om hvordan det er under isen og inn i månen.

Hvis det var vulkansk aktivitet på sjøen, hvordan ville interiøret i Enceladus se ut?

Hvis det var vulkansk aktivitet på sjøen, hvordan ville interiøret i Enceladus se ut?

– Vi vet ikke så mye

Men vi vet fortsatt ikke om Enceladus, insisterer Stephanie Werner. Så han mener at denne datamodellen ikke forteller oss mye nå.

Han påpeker at slike data gir resultater basert på målingene og parametrene som er plassert på modellen. Siden det ikke er mye kjent om Enceladus, må mange antagelser gjøres.

– Vi vet noen detaljer inne. Hvor radioaktivt det er, hvor tykt det er i vannet under isen, hva er de faktiske geofysiske prosessene som foregår under isen, sier han.

Til tross for begrenset kunnskap om Enceladus nå, vil det bli flere og flere gode målinger de neste tiårene. Werner mener forskere er i bedre posisjon til å bruke når nye målinger kommer inn, og modellen kan forbedres.

Nytt teleskop i stuen

En av de første mulighetene for å få ny kunnskap om Enceladus kommer gjennom James Webb Telescope, som etter planen skal lanseres i november 2021. Dette teleskopet hjelper til med å gjøre de mest nøyaktige målingene av objekter, for eksempel fra Enceladus, ved hjelp av spektroskopi.

Det er ikke bestemt noe arbeid for å gå til Enceladus, men det er flere forslag på bordet. Tross alt vil det ta flere tiår før ubemannede undersøkelser begynner å sende målinger fra Enceladus.

– Vi burde absolutt sende en romsonde dit, sier Werner til forskning.no.

Werner tror de blir nødt til å gå gjennom snøfallet for å faktisk finne svaret på tingene som er skjult der, men dette er et veldig komplekst prosjektering. Hvis det skjer innimellom, vil det være i veldig lang tid.

Merk:

Regis Ferrier MFL: Giftanalyse av Enceladus ‘Bloom-data for å evaluere metanogenese. Naturlig astronomi, juli 2021. DOI: 10.1038 / s41550-021-01372-6. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

Ta kontakt her
Har du noen kommentarer, spørsmål, komplimenter eller kritikk? Eller noen notater vi trenger å skrive?

READ  Se en ny scene fra The Lord of the Rings: Golam
Written By
More from Jakob Leif

Alexander Polshunov: – Vil trene med Globo

Polshunov ble akselerert av Globo i stafetten, mens fem miles ble fullført...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *