– Hvis jeg dør, spiller jeg at det vil ta tid før noen finner meg

I 2015 startet Karen Dolva og to venner, Marius Abel og Matthias Doyle, et selskap som heter No Isolation. Med en liten robot vil de gi kronisk syke barn og unge muligheten til å delta i klasserommet. Barn kan enkelt kommunisere, snakke og følge timene hjemmefra eller fra sykehuset.

– Vi hadde hørt historier om barn på sykehus, og det føltes som om vi måtte gjøre noe. Vi kan ikke bare sitte her og snakke om det, når vi kommer på noe som vil gjøre det livet litt bedre, sier Dolva i TV2-showet People Business.

Forhindre sikkerhetskopiering

Målet med ikke-isolasjon er å utvikle teknologi som reduserer spontan isolasjon. Entreprenører får stadig tilbakemelding om at den lille roboten hjelper mange mennesker.

– Digitale løsninger kan også betraktes som mindre personlige. Vil dette løse problemet med ensomhet?

– Jeg tenkte aldri på teknologi Aline Kan løse problemet med ensomhet. Isolasjon er ofte et resultat av langsiktig sosial isolasjon. Vi prøver å forhindre den isolasjonen, der teknologien kan spille en veldig viktig rolle. Noen tør ikke å komme tilbake på skolen etter to år fordi de ikke har møtt vennene sine de to årene de har vært syke. Å bli vist i klassen i fem minutter hver dag av en robot gjør hele forskjellen. Plutselig drar du ikke uansett. Da har den roboten gjort jobben sin, og sier Dolva.

Skjult i en boble

Karen Dolva har erfaring i ensomhet. Det kom inn da han begynte på universitetet, og han la merke til at det å få nye venner ikke gikk så fort som man kunne forestille seg.

READ  Kathy Griffin: - Dele mørke nyheter med fans

– Jeg beveget meg for meg selv, og å skjule meg i den boblen var så lett å ikke gå ut. Jeg husker tullet med “Hvis jeg dør nå, vil det ta tid før noen finner meg”. Ikke på grunn av mangelen på gode mennesker rundt meg, men fordi jeg var fri. Hvis mamma ikke får svar på tre dager, må hun tåle det. Dette er en sikkerhetsmekanisme som gjør deg til ditt eget lille skall. Jeg forstår ikke hvor viktig det er å gå på fest, for eksempel sier Tolva at det er et verktøy for å komme seg ut av det.

– Dine egne erfaringer er ikke en direkte grunn til at du begynner å isolere, men tror du at du ville ha skapt dette ordentlig uten de opplevelsene?

– Nei jeg tror ikke det. Jeg tror vi alle forsto vekten av det problemet og følte det i kroppen. Vi snakket lenge, og hvis vi starter et selskap sammen, kan vi jobbe med noe resten av livet. Det bør være nok til å vie våre liv til det. Vi fant oss selv å jobbe mot sosial isolasjon og isolasjon, sier Tolva.

En knapp for eldre

For tre år siden lanserte No Isolation et nytt prosjekt, denne gangen rettet mot eldre og andre som sliter med ny teknologi: KOMP ser ut som en TV, men har bare en stor knapp du kan slå på.

Gjennom video kan brukeren snakke med familie, lege eller andre som ringer. For mange eldre mennesker er vanlige nettbrett og smarttelefoner mer komplekse – og fysisk vanskelige.

READ  Fareadvarsel om lyn i Norge

– Tørre fingertupper forhindrer berøringsflater i å virke. Mange synsproblemer fungerer ikke på små skjermer. Kognitive utfordringer er et stort tema. Det er viktig for oss å lage noe utrolig enkelt, og du kan bruke det uansett hvem du er eller hva du allerede vet, sier Tolva.

– Ikke sikker på om vi noen gang får se fire daglige turer til Alicante

Internasjonal utvidelse

Som oppstart er det ikke alltid lett å kombinere ambisjoner og midler.

I fjor var det ikke nødvendig med noen isolasjon for å redusere personalet drastisk, men innen 2020 hadde salget økt – hjulpet av koronaepidemien. Mest salg er nå internasjonalt:

I mer enn to år har selskapet hatt et kontor i London og selger der – som i Norge – først og fremst til kommuner og offentlige selskaper, og distribuerer deretter til brukere.

I høst åpnet selskapet et kontor i Tyskland, og Tolva og medstiftere har besøkt Europa i lang tid.

– Vi har tenkt på Nord-Amerika, men det er vanskelig å si nå hvor raskt eller sakte det vil gå. Vi har en klar ambisjon om å doble salget hvert år, men jeg tror vi kan ta mye i Storbritannia og Tyskland. Foreløpig sier Karen Dolva at det vil skje der.

Hele intervjuet med Karen Tolva blir sendt denne helgen på TV2 Nyhetskanelen, eller Gratis på Sumo.

Written By
More from Jakob Leif

Se en ny scene fra The Lord of the Rings: Golam

Et nytt spill basert på JRR Tolkiens Lord of the Rings: Golam,...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *