Hvis regjeringen taper valget, kan det være på tide at tros- og livssynssamfunnene gjenvinner medlemskap og får statlig støtte. Tre fjerdedeler vil miste støtte.
Totalt 724 tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke mottar i dag statlig støtte. Grensen for å motta støtte for 1 310 kroner per medlem ble satt av regjeringen i fjor til 50 medlemmer.
Arbeiderpartiet og SV har foreslått en grense på 500, skriver at de må stille igjen etter valget. Til daggry.
– Vi ønsker en grense på 500 medlemmer. Dette betyr ikke at små tros- og livssynssamfunn ikke kan få støtte. Hvis de vil ha støtte, kan de søke sammen, for eksempel i en fagforening, sier Carrie Henriksen, talskvinne for religiøs og filosofisk politikk i Arbeiderpartiet.
Han sier målet med den økte minimumsgrensen er å redusere byråkrati.
Ifølge avisen vil tre fjerdedeler av de 724 seksjonene miste støtte og retten til ekteskap. Flertallet av ofrene var seksjoner. Dette gjelder spesielt for splittelser i distrikter, pinsekirker, innvandrerkirker og ortodokse kirker.
Fire av de fem divisjonene med 500 medlemmer er lokalisert i landets ti største byer. Bare syv av de som ønsker å ha automatisk støtte er ute av byene.
KrF -leder Kjell Ingolf Ropstad er bekymret.
– Dette er en bevisst politikk fordi Arbeiderpartiet tar til orde for behovet for bedre kontroll av trossamfunn. De har en holdning der de i utgangspunktet er skeptiske til trossamfunn, sier han til Deacon. Robstad legger til at det for mange er ideologisk sammenhengende.