Hydro & Lus Fusjon – NRK Rockland – Lokale nyheter, TV og radio

Onsdag ble det kunngjort at Hydro og Lies vil slå sammen deler av vannkraftverket deres. Det nye selskapet blir det tredje største i Norge og vil hete Liescraft.

– Tilgang til kraft, nå er den mest fornybare energien den viktigste byggemodulen for aluminiumsdrift. – Når vi investerer i store anlegg, har vi et 50-årsperspektiv, sier Hilde Asheim, administrerende direktør i Hydro.

– Vi har løst det gjentatte problemet og sørget for fornybar produksjon. Han sier usikkerheten som oppstod etter 2022 er eliminert.

Hydro: Hei til regjeringen

Avtalen fastslår at Rolls-Royce Sultan Craft Mills (RSK) ikke kommer tilbake til staten innen 2022, og at kraft fra den nye Lyscraft DA fortsatt kan brukes til å produsere hydro-aluminium i Norge.

– Hva dette betyr er at vi kan beholde vår egen kraft som den var i Roldall Sultan Craft da den gikk til nå. Nå eier vi den 25 prosent som et stort kraftselskap, men vi kan fortsatt ta verdien av selskapets egen kraft, sa Asheim NRK.

Et DA-selskap er et ansvarlig selskap med flere eiere der eierne kan ta makten som utbytte i stedet for økonomisk utbytte.

Tina Bru (H)

Da avtalen ble avsluttet onsdag, gratulerte olje- og energiminister Tina Pru partene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– En ting er viktig, dette er en endring av den såkalte DA-modellen i 2016, som forenkler eiermodellen som presenteres her i dag. Carmel sparer også vannkraft, men olje- og energiminister Tina Bru ba NRK om å dyrke lyceum som en større gruppe enn den er i dag.

Statsminister Erna Solberg sier dette er gode nyheter for norsk industri. I følge Solberg foreslo de borgerlige partiene DA-modellen i Sortering før de kom til makten. I 2016 kom lovendringen.

Skape flere jobber

– Det vi har gjort er at du gjennom DA-modellen lar deg holde ikke bare selskapets utbytte, men også den direkte retten til makt. Soulberg NRK sa at det var et viktig vendepunkt.

Ved å etablere selskapet med lisens og beholde mindre enn en tredjedel av eierskapet, vil den delvis statseide vannkraften forhindre at kraften ved RSK-anlegget kommer tilbake til staten i 2022.

– Derfor er vi veldig opptatt av å få beholde denne autonomien. Så Ashim sier at det var en hyllest til regjeringen som ga oss den muligheten.

Eamond Nicard, administrerende direktør i Lies, sa til NRK at avtalen ble avsluttet en gang i går kveld.

Løgneansatte får en ny arbeidsgiver når de blir vannkraftoperatører:

– Da må vi styrke lyceumområdet som omhandler avvanning og markedsoperasjoner, så det blir noen nye arbeidsplasser, sa Nicard NRK.

Nesflaton kraftstasjon i Rogland. Det er en del av Roldall-Sultan Craft, eid av Hydro.

Nesflaton kraftstasjon er en del av det nye kraftselskapet Liescraft.

Foto: Anders Windech / Hydro

Gratulerer til oljeministeren

Integrerende kraftverk ligger sørvest i Norge og er en del av Hydros RSK Lies majoritetssektor, skriver Norsk Hydro på børsen.

– Nicard sier vi ser store muligheter for å bygge et mye sterkere vannkraftverk når det kobler sammen Locas anlegg på Rogalland og Akhtar & Hydro-eide Roldall-Sultan kraftverk.

Olje- og energiminister Tina Prue er på besøk for å delta på sesjonen og spise kake med festene.

– Det som skjedde her i dag er et eksempel på hvordan vannkraft fortsetter å velsigne oss, og vi vil være med å bygge næringen i fremtiden, sier Bru.

– Gratulerer til alle, alle, sier statsråden.

Hydro vil ha en eierandel på 25,6 prosent og en eierandel på 74,4 prosent i Lies. Avtalen forventes å føre til 500 millioner dollar i besparelser for tiden på leieavtalen.

– Det vil alltid sikre kraft for den bemyndigede industrien, sier Nygard.

READ  Skuffende, for ille - for ille å se - VG
Written By
More from Jakob Leif

EU streiker igjen: – Dette er uakseptabelt, ikke riktig

AstraZeneca har fått mye kritikk etter å ha kunngjort betydelige kutt i...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *