– Jeg føler at noe er tatt fra meg, når jeg ikke får møte lagspillerne og gjøre det jeg synes er morsomt, sier Gabriel Perbu Engebretsen til Daclat.
– Jeg husker ikke sist jeg spilte en fotballkamp. Husker egentlig ikke sist vi fikk vanlig fotballtrening.
Perfu Njibretsen spiller for seniorlaget til Skatesmo Football Club. Han er en av rundt 48.000 seniorspillere i Norge som spiller på et av de 2400 breddelagene totalt.
Store områder med grasrotsport har vært stengt i nesten halvannet år.
Det har det fortsatt. Det har fått konsekvenser.
I.R.Bidrag til NFF, Hvor både spillere og foreldre ble intervjuet, sier at humøret forverret seg da ett av fire fotballbarn ble mindre organisert idrett.
Mer enn fire av ti sier at de har blitt rastløse.
Og 70 prosent av de unge mellom 18 og 29 år sier at lav kontakt under infeksjoner har ført til lavere livskvalitet.

– Traumatisk
– Lei av å bli sliten
Perbu Enjibretsen savnet å reise hjemmefra for å være sammen med vennene sine på trening fire ganger i uken.
– Du blir sliten og sliten. Det har vært late dager, og det tærer mye på stemningen. Det vil være en negativ løkke. Dagene er veldig like, sier han.
– Tror du at du presterer dårlig i hverdagen?
– Ja, du er veldig lei av å være hjemme med hjemmekontor sammen med hele familien. Det eroderer. Det er små ting som gjør deg sliten og irriterende som du ikke har hatt før.
Bekreftelse
Fotballkaptein Derje Swenton er ikke overrasket over disse funnene.
Fra et folkehelseperspektiv understreker han at rapporten bekrefter hvor viktig det er å holde spillet i gang.
– Rapporten her bekrefter faktisk de psykologiske komponentene i stemningen, og Sventson sier at man har blitt veldig inaktiv.
– Ikke bare er det viktig å være på banen, men også samfunnet, samfunnsarenaen som setter opp fotball i nærmiljøet og møteplassen, sier han.
Se også
Koronasituasjonen førte til en exitrate på 30 prosent, viser NFF. Dette har vært en bekymring for fotballpresidenten i lang tid.
– Å få dem tilbake på banen kan være en utfordring. I en slik folkehelse har vi alltid prøvd å si og argumentere for at funksjonen er veldig viktig.
– Kan ødelegge en hel familie
Kenneth Reid, som er Tune Idretslock fotballtrener i Surfsborg, sier han har sett spillernes uro i lang tid.
Se også
Han ser også at de begynner å miste motivasjonen.
– De vil ha noe å tilbringe tiden med, så noen gjør ting de ikke liker. Noen gjør ingenting. Dette er ikke spesielt positivt sett fra et helseperspektivv.
Dette betyr blant annet at spillere er ute på kveldene mer enn vanlig, sier han. Noen har søkt andre sammenhenger utenfor teamet, noe som også er bekymringsfullt, mener Reid.
– Dette er en absolutt krise, en ting er sikkert, hva det betyr for den personen er at han vil ha en betydelig dårligere livskvalitet. Hvis noe ille går galt med en person, vet vi hvordan det kan ødelegge en hel familie.
– Det er en meny
Reid mener at utelek er farlig, spesielt mot proffene, da det gagner myndighetene ved å levere dokumentasjon.
Han siterer NFF-rapporten i februar, Dette viser gjenåpning av normal utendørs trening uten å påvirke smittsomt stress betydelig.
– Jeg tror myndighetene er utestengt fra å snakke om mengden handling. Jeg melder meg frivillig Spørsmål om innledningsbestemmelsene i lov om beskyttelse mot smittsomme sykdommer blir møtt med ordet “summen av tiltak”. Blant annet stilles kravene til klar medisinsk begrunnelse og proporsjonalitet. Obligatoriske tiltak bør veies mot forstyrrelser.
Se også
– Det er dokumentasjon på at smittefaren innendørs er høy og en meter-regelen har en verdi på null. Men dette er ikke tilfelle i utendørssport. Heller. Dermed viser det seg at helsegevinsten er langt større enn risikoen.
Gabriel Perbu Njibretzan mener også at grasrotidretten har blitt hardt rammet.
Rask kan være vanskelig.
– Hele prosjektet er vanskelig å forstå. Det er veldig utfor igjen. Jeg kunne ikke forstå hvorfor vi ikke fikk trene eller se hverandre igjen. Samtidig forstår jeg at dette er en stor epidemi.
– Men vi tror det ikke passer helt.
– Veldig bekymret
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja svarte i en epost til Doug Platte at det ikke var tvil om at de 14 tunge månedlige tiltakene hadde ført til en reduksjon i livskvaliteten for mange. Spesielt unge mennesker.
Se også
– Jeg er veldig opptatt av den mentale helsen til både barn og unge og voksne, og som et resultat er deres uavhengighet for lengst borte. Jeg er ikke i tvil om at det påvirker deres mentale helse. Jeg frykter den langsiktige effekten av dette og betydningen av å senke livskvaliteten.
Han understreker at bak epidemikontrolltiltakene ligger helsefaglige vurderinger, ikke sportspolitiske preferanser.
– Hensynet til liv og helse er prioritert, og vi har sammen lykkes med å kontrollere smittekostnadene i Norge til tross for det.
– Vi måtte leve med alvorlige epidemikontrolltiltak som rammet nesten alle deler av samfunnet, inkludert grasrotidretten, sier han.
Regjeringen har sagt at de åpner for trening i grasrotidretten i andre del av gjenåpningsprogrammet, som kan komme i mai.