IPhone, Apple | Kritikk etter introduksjonen av iPhone:

Apple presenterte nylig sin nye iPhone 12-modell. Det er klart at selskapet ikke lenger ønsker å feste strømadapteren og øredobber til esken – selv på den dyreste modellen, som koster 13.990 kroner, vil det være standard.

Apple begrunner dette med at det bidrar til å redusere karbonutslipp, noe som gjør boksene mindre og lettere til enhver tid. Nå kan de bære opptil 70 prosent mer per boks, sier selskapet. Denne regelen gjelder også eldre modeller som fortsatt er innen rekkevidde.

Les også: Ertet etter introduksjonen av den nye iPhone

– Enda verre

FN Rapporten anslår at mengden EE-avfall generert i verden i 2019 vil være 53,6 millioner tonn, skriver DinSide.no, noe som i så måte virker som en logisk retning. Strømadaptere og ørepropper er allerede der for de fleste av oss.

“Apple-kunder har allerede mer enn 700 millioner øreringer, og det er mer enn to milliarder Apple-adaptere over hele verden,” forklarte Apples visepresident Lisa Jackson i forbindelse med lanseringen av iPhone 12.

Videre er flyttingen sammenlignbar med å ta 450.000 biler av veien hvert år, sa Jackson.

Imidlertid har mange påpekt at kabelen som følger med den nye iPhone er en USB-C-kabel, som ikke er kompatibel med ladere som fulgte med tidligere iPhones. Til nå er alle ladere kompatible med store og brede USB-A-standarder.

Blant dem som reagerte var Norsk Naturvernforening.

– Når ting koster for mye, betyr det vanligvis at du tar godt vare på dem. Det er ingen tvil om at mange hjem har flere ladere enn de trenger, nettopp fordi nye alltid blir lagt til. En ytterligere dimensjon til dette er merkevarespesifikke ladere, sier Silje Lundberg, president for Naturvernforbundet, Netavision.

READ  Avstand for stjernepar - VG

Legger til mer:

– Alt mobilselskapene må gjøre er å bytte til globale ladere, som EU tidligere har sagt. -Da er Apple ikke annet enn et miljøfyrtårn. De gjør det bevisst veldig vanskelig å reparere mobiltelefonene sine, og er som de verste i bransjen. Apple har anlagt søksmål mot Sky Repair for å reparere iPhones som ikke brukte Apples originaler.

Les også: TV-beredskapslaget slår Nations League-rekord på TV2

– Leder forbrukere

Apple lanserer MDG

Halda Holtweight er talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, som hun beskriver som en “grønn vask”.

– Jeg tror dette ikke er Apples virkelige klimatiltak. Det virker som det handler om å få mer penger fra forbrukerne. Dette kalles “grønn vask”. Vi heier selskaper som ønsker å påta seg samfunnsansvar og bygge miljøvennlighet, og starter med å øke levetiden til Apple-telefonen og batteriene. De har en forretningsmodell, som betyr at kundene ofte vil kjøpe nye produkter, sier Hotwet til Netavision.

Og fortsetter:

– Det hadde vært bedre å lure forbrukerne til å tro at dette er et miljøtiltak, når det virkelig er gjerrig.

Holtweight forklarer hva som er inkludert i begrepet “greenwashing”:

Holdwet forklarer videre at grønnvask later som om å ta vare på miljøet er en aktivitet, når det handler om helt andre ting – som å tjene penger selv. Når Apple hevder at dette er et miljømessig trekk, er det definitivt bra for deres markedsføringsprodukt. Imidlertid kan gode tiltak og rett og slett et salgstrekk skille seg fra forbrukernæringslivet, påpeker politikeren.

– Apple har en forretningsmodell som betyr at produktene deres utløper, eller blir ødelagt om noen år. Behovet for livsmerking på produkter kan være en løsning slik at forbrukerne lærer mer om hva slags liv de kan forholde seg til.

READ  Test: S21 Ultra og Butts Pro har alt du trenger ...

Nettavisen kunne ikke få noen kommentar fra Apple.

Written By
More from Jakob Leif

Nye Corona-aktiviteter: – Vi må være forberedt på dette

Onsdag anslår FHI at antall infeksjoner uken før var 45 prosent høyere...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *