– Jeg fikk et spark i ansiktet – VG

Serveres mentalt: Etter en hard tid i vinter er Heidi Weng et bra sted nå. Foto: Torstein Bee, NDP

SOGNEFJELLET (VG) Heidi Weng er en av de mest suksessrike langrennsløperne i norsk historie. Likevel følte 29-åringen seg ikke alltid tilstrekkelig, og var kjent for frykt.

Publisert:

– Jeg har fått hjelp til forskjellige ting fra en psykolog. Å ha noen å snakke med, som synes dette er helt normalt, har hjulpet meg utrolig mye, sier Weng VJ etter å ha fullført en treningsleir på de høyeste fjelltoppene i Nord-Europa.

29-åringen fra Ytre Enebakk har vunnet fem verdensmestergull, to verdensmesterskap totalt og to Tour de Sky-titler – for å nevne noen av innholdet i hans imponerende rekord. Denne vinteren vekket Weng oppmerksomhet mens han bodde Introduksjon nr. 67 Finsk i Kusamo og startet ikke dagen etter.

– Hva skjer med Heidi Weng? Han har jobbet utenfor fortid. John Post i NRK kommenterte at dette ikke er Haiti Weng vi kjenner.

Tidligere i karrieren kritiserte han seg selv.

“Noen ganger er jeg den største idioten i verden,” sa Weng i 2016.

Det er vanskelig: Weng forteller hvordan hun ble kvitt harde tanker. Foto: Torstein Bee, NDP

– Jeg var redd

Weng skulle fly til Finland i slutten av november for å delta i starten av verdenscupen. Hun hadde slitt lenge med flyskrekken, og nå sier hun. I tillegg var han bekymret for koronainfeksjon.

– Jeg lærte mye i år. Jeg fikk et slag i ansiktet. Du tror kanskje du bare har dårlige tider. Ingenting annet. Men mange kan føle det samme – uten å snakke om det.

READ  Utenlandske filmer gjør norsk milliardærkarriere - VG

Da Weng kom til Kusamo, skjønte han at sport ikke var viktig. Samtidig virvlet det mange tanker i hodet mitt.

– Jeg er ikke klar til å tenke for mye på situasjonen vi var i med Corona. Jeg var redd, sier Weng.

Dette er ikke bare på grunn av infeksjonsfaren.

– Jeg forstår ikke langrenn. Spillet ble uviktig. Det var mange tanker. Jeg har også flyskrekk. Da epidemien kom, trodde jeg det var en unnskyldning for ikke å reise for mye på flyet.

På trening: Weng gjennomfører den siste av flere økter på Choknefzellet forrige uke. Foto: Torstein Bee, NDP

Løsning

På et tidspunkt innrømmet Weng at han trengte hjelp. Han kontaktet til slutt psykolog Arne Jorstad Rice på OL-toppmøtet. Under verdensmesterskapet i Oberstarp, Tyskland i februar, begynte han å høre at han var sammen med podcastkomiker og tidligere Redshirt-programleder Tommy Stein, en terapeut ved navn Keer Wicktil, kjent som “litt mer F ** n”.

Stein snakket blant annet åpent om hans kamp med angst og depresjon.

– For meg var podcasten flott for å spørre hvordan Tommy Stein hadde det i dårlige tider og hvordan de jobbet. Du lærer utrolig mye, sier Weng og fortsetter:

– Jeg jobbet mye med en psykolog for å komme på et fly igjen. Jo mer jeg klarte det, jo bedre presterte jeg. Så jeg er veldig stolt av meg selv, 29-åringen som bidro til gullstafetten for Norge under verdensmesterskapet.

– Hvordan vil du beskrive forskjellen mellom hvordan du følte deg i Kusamo og hvordan du har det nå?

– Jeg vil si det er stor forskjell. Jeg lærte utrolig mye. Nå vil jeg kjøre. Jeg vet at jeg kan gjøre det bedre på bedre dager, og han smiler vel vitende om at OL i Kina Beijing venter på neste vinter.

READ  Steen Flip: - - Jeg har flere og flere tær

I en SMS til VG skriver Stein at han er glad på vegne av Weng.

– Stein er veldig glad for å høre at hun har fått hjelp fra podcasten, men sier nok at hun kunne gjort det meste av jobben selv og legger til et smilefjes.

Lykke: Heidi Weng smilte under et møte i Choknefjelschita. Foto: Torstein Bee, NDP

– Som forbilde

Venkaiah-lagspiller Helen Marie Fosselhom roste. 20-åringen beskriver seg selv som en hevnmann.

– Haiti er en veldig tøff jente. Det er vanskelig å være i det fri. Hun er et forbilde på alle måter. Dette er ikke bare på grunn av resultatene. Hun er sånn med andre. Hun bryr seg virkelig. Hvis det ikke går så bra, går hun først og støtter deg. Dette er noe jeg setter pris på, Foshosholm VG.

– Hvordan la du merke til at hun ikke alltid hadde det bra med seg selv?

– Vi kvinner kjenner hverandre godt og merker om noe ikke stemmer. Så ville vi gå bort fra hverandre og prate. Det er viktig å ta vare, ikke bare tenke at alt går riktig, men også å spørre om det går riktig. Fordi det ikke alltid går riktig.

Written By
More from Jakob Leif

Byrådsformann Bergen oppfordrer folk til å være forberedt på drastiske tiltak – VG

Ikke kontroller: Byråd Roger Wallhammer (Labour) sier kommunen ikke har vært i...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *