Justisdepartementet mener kongressinntrengere planla å drepe folkevalgte – VG

Trump-supporter Jacob Chansley, avbildet her med et vikinghorn og pelshatt, planlegger å fange folkevalgte og spre dem, sa det amerikanske justisdepartementet. Foto: Manuel Pauls Senetta / AB / NTP

Den amerikanske justisdepartementet sier at noen av president Donald Trumps støttespillere planlegger å “gripe og oppløse” folkevalgte.

Dette fremgår av tiltalen som ble inngitt sent torsdag mot Jacob Chansley i Arizona, som ble fotografert barfot inne i Kongressen, iført vikinghjelm og pelshatt. Han forventes å møte i retten fredag.

“Sterke bevis, inkludert Chansleys egne ord og handlinger i Kongressen, støtter opprørernes hensikt om å gripe og oppløse folkevalgte i den amerikanske regjeringen,” rapporterte AFP-nyhetsbyrået.

Etterforskerne mener Chanceley la igjen et notat til visepresident Mike Pence og sa: “Dette er bare tid, rettferdighet kommer.” Han ble arrestert fordi han var i alvorlig fare for å unnslippe, og fordi han er en fare for samfunnet, heter det.

Han har vært sammen med National Guard-sikkerhet utenfor Kongressen i Washington D.C. siden angrepet på Kongressbygningen forrige uke. Mange mennesker med politi og militær bakgrunn deltok i stormen. Foto: Andrew Hornick / AP / NTB

Hærsoldater og politibetjenter

Minst 21 nåværende eller tidligere militær- og politipersonell ble oppdaget i og rundt Kongressen i løpet av forrige ukes storm. En av dem er arrestert. Også over et dusin soldater og politibetjenter er under etterforskning, ifølge nyhetsbyrået AP.

I mange tilfeller brukte de som angrep kongressen samme taktikk og samme slags skuddsikre vester og teknologi som politiet.

Amerikanske ekstremisteksperter har lenge vært bekymret for at høyreekstreme militante grupper og hvite supremacistgrupper intensiverer rekrutteringen av mennesker med politi eller militær bakgrunn.

– IS og Al-Qaida vil tiltrekke seg noen med opplæring og erfaring fra en amerikansk soldat. Michael German, tidligere FBI-agent ved New York University og en kollega ved Brennan Center for Justice, sier at disse menneskene har flere ferdigheter enn noen utenlandsk terrorgruppe kan gjøre.

Høyre-ekstremister i militæret

En Pentagon-tjenestemann fortalte AFP torsdag at Forsvarsdepartementet hadde lagt merke til en økning i høyreekstrem aktivitet i militæret det siste året, noe som gjenspeiles i andre deler av samfunnet.

“Vi vet at noen grupper aktivt prøver å rekruttere soldater til deres formål, eller oppfordrer medlemmer til å bli med i hæren for å oppnå militære ferdigheter og erfaring,” sa han.

Pentagons inspektørgeneral sa at det ville bli satt i gang en etterforskning av hvor effektive militærens planer var for å motvirke støtten fra terrorist- og kriminelle grupper.

Mer enn 100 arrestasjoner

FBI har arrestert mer enn 100 mennesker i forbindelse med stormen i Kongressen, og de søker fremdeles etter enkeltpersoner som kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot innvielsesseremonien 20. januar.

FBI-direktør Christopher Ware sier at mer enn 200 mistenkte er identifisert i forbindelse med opprøret.

De siktede inkluderer en mann som vifter det sørlige flagget inn i kongressen, en mann iført en “Camp Auschwitz” -genser og en amerikansk svømmer som vant OL-gull.

Written By
More from Jakob Leif

Kraftig økning i antall pasienter med koronasykdom innlagt på sykehuset

En økning på 17 siden 2. juledag. Søndag ble 129 Covit-19 pasienter...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *