Klimaforsker om ekstremvær: – -Mest bekymring

– Personlig er disse hendelsene alltid uventede fordi de er en vanlig del av været. Det er imidlertid ikke overraskende at det vil komme mer og mer intense hetebølger og intense perioder med intens regn.

Dette sier Bjorn Holward Samset, seniorforsker ved Cicero, et klimaforskningssenter, om hetebølgene som nå strømmer gjennom sørøst -Europa.

Det var flere land i området der temperaturen nådde 50 grader denne uken.

– Dette er en av de klareste spådommene innen klimaforskning, og det er et resultat av global oppvarming. De varmeste dagene blir også varmere enn før, så hetebølgene blir sterkere, fortsetter Samset.

Vedlagt: Klimaforsker Bj ன் rn Holward Samset er ikke overrasket over de høye temperaturene i Sørøst -Europa. Nå er hun redd for enda mer ekstremvær Foto: Nina Hanson / Doug Blood
Bekymring: Klimaforsker Bizorn Holward Samset er ikke overrasket over de høye temperaturene i Sørøst -Europa. Nå er hun redd for enda mer ekstremvær Foto: Nina Hanson / Doug Blood
Se også

Forholdene er riktige

Høyere temperaturer fører til ytterligere fordampning. Varmere luft beholder mer fuktighet, så overdreven nedbør får mer vann til å slippe ut når forholdene er de rette.

– Det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvor slike hendelser vil oppstå, men den faktiske utviklingen er tydelig i henhold til global oppvarming, sier en seniorforsker.

Død: Tre mennesker har blitt drept i en brann i Tyrkia.
Se også

– Er du bekymret?

– Jeg er totalt bekymret som alle andre. Vi har forvandlet samfunnet til forholdene vi så langt har opplevd, intense og normale. Det er alltid en viss sjanse for at det vil være et værsystem som er høyere enn vi har tatt hensyn til og at det vil forårsake skade.

Forskeren forklarer deretter at vi kan prøve å tilpasse oss de nye forholdene, men han er bekymret for at det vil komme flere overraskelser og uventede kombinasjoner av ekstremvær.

Dessverre er dette nyheten om mest forskning på ekstremvær på dette tidspunktet.

READ  Donald Trump: Partiet reagerer etter nominasjoner

– Det er viktig å gjøre risikovurderinger

Ifølge Samset er det ofte ventet kraftig vær også i den kommende sesongen. Relaterte hendelser som svært intense hetebølger, intens regn, tørke og branner er noe vi bør forvente rundt om i verden, selv i Norge, mener forskeren.

Varme: European Space Agency (ESA) la tirsdag ut et kart som viser hetebølger. I en rapport sier selskapet at temperaturen i Tyrkia og Kypros har nådd 50 grader. Foto: ESA / AFP / NTB
Varmt: European Space Agency (ESA) ga tirsdag ut et kart som viser hetebølgen. I en rapport sier selskapet at temperaturen i Tyrkia og Kypros har nådd 50 grader. Foto: ESA / AFP / NTB
Se også

For Norge viser beregninger at hetebølger og kraftig nedbør er de største risikofaktorene, men historien viser at vi også er utsatt for tørke og brann. Sommeren 2018 skapte for eksempel kombinasjonen av varme og tørke store problemer for landbruket, mens en tørr vinter i januar 2014 bidro til en stor brann i Flatanger. Klimarisiko varierer fra kommune til kommune, men det er viktig å gjøre risikovurderinger nå uansett hvor vi bor i landet.

– Hvordan kan vi forberede oss?

– Jo før vi forbereder oss på alvorlige hendelser, jo bedre er vi forberedt når de kommer. Det er den samme typen produkt vi gjør når vi praktiserer brann hjemme: Vi forventer ikke at huset tar fyr, men skaden ville være mindre hvis alle visste hva de skulle gjøre i tilfelle en ulykke, sier han.

Vi kan gjøre dette

Til slutt er det to ting vi kan gjøre for å forhindre dramatiske konsekvenser, sier Samset.

– Det ene er å tilpasse seg det varmere klimaet som er avhengig av klimaendringene vi alle har opplevd. Global oppvarming vil ikke avta igjen i fremtiden. Den andre tingen vi kan gjøre er å eliminere årsakene til klimaendringer, slik at de ikke er så alvorlige som mulig. Kort sagt fjerning av klimagassutslipp fra samfunnet, spesielt fra bruk av CO, olje, kull og gass.

READ  Carrie Crockstadt (16) Szczak - døde i en traktorkrasj i NRK Innlandet - lokale nyheter, fjernsyn og radio
Written By
More from Jakob Leif

Frederickstad kommuneoverlege: Utsette møter

Modifisert koronavirus sprer seg i Fredericton. Fredag ​​ble det rapportert om syv...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *