Klimasak ført til menneskerettighetsdomstol – E24

Natur og ungdom, Greenpeace og seks unge klimaaktivister klager til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen over norsk oljeboring i Barentshavet. – Vi må presse politikere til handling, sier Greenpeace-leder

Konkurransen fortsetter: Norges høyesterett behandlet saken i november.

Nrn E. Borgen / NTB

Publisert:

Miljøverngrupper mener at åpning for nye oljebor er i strid med grunnleggende menneskerettigheter.

Etter flere runder i det norske rettssystemet ble regjeringen frikjent i en klimasak i desember, med 11 stemmer mot 4 i Høyesterett.

Fraud Flame, president i Greenpeace, sier at han var skuffet da utfallet var klart den gangen – men han sa at saksøkerne allerede visste at han ikke hadde “noe annet valg enn å kjempe.”

– Det burde være unødvendig for unge klimaaktivister å gjennomføre denne kampen, men politikerne spør ikke klimaforskere eller Det internasjonale energibyrået.

– Hva vil du oppnå, hva er målet?

– Vi må presse politikerne her hjemme i Norge og presse dem til handling gjennom det internasjonale rettssystemet, forklarer Flame.

Olje- og energiminister Tina Bru ønsket ikke å kommentere saken.

Les mer

Reduserer utslipp fra 2019 etter statistiske feil: Norges klimautslipp faller til korona i 2020

Aktivister: – Veldig viktig

Bakgrunnen er at Greenpeace, Nature and Youth, med støtte fra Nature Conservation Association og Grandparents Climate Action, saksøkte regjeringen for brudd på grunnloven.

Greenpeace skriver i en pressemelding at ny oljeboring i sårbare områder i Barentshavet bryter med artikler fra den europeiske menneskerettighetskonferansen.

– Vi har ikke et sekund å tape, vi trenger å redusere utslippene i dag. Denne saken er veldig relevant både for norsk oljepolitikk og den globale klimadebatten, og vi mener vår sak gjelder Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, forklarer Gilver.

Gina Gilver tror på natur og ungdom at denne saken er viktig for klimadebatt, uansett hvordan den går til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Los Fleet / Greenpeace Nordic – Danmark, Finn

– Hva betyr en seier for deg her?

– En fullstendig seier ville absolutt være den beste her, men først og fremst er det viktig at denne saken ikke går hele veien, selv om vi nå har brukt opp sjansene våre i det norske rettssystemet, sier han:

– Vi er veldig spent, det er bedre å ikke la dette ligge med tap i Norge, men ta det videre. Det er et stort håp at vi tar mer med oss ​​i klimakampen, og vi ser frem til å håndtere dette hvis flere klager blir tatt.

Les mer

Butikkmerket er bekymret for klimarisiko: Equine søker å stramme inn klimamålene

Han mener selskaper misforstår miljøområdet

Da dommen ble avsagt i Høyesterett like før jul, sa dommeren at miljøseksjonen i grunnloven ikke kunne forklares fordi miljøorganisasjoner gikk til retten.

Høyesterett slo i likhet med lagmannsretten og Oslo tingrett fast at tildeling av studielisenser i 23. konsesjonsrunde ikke var i strid med grunnlovens artikkel 112 og avviste anken. Regjeringen krever ikke saksomkostninger.

– Høyesterett kan ikke se at det har skjedd en saksbehandlingsfeil. Dommer Porker Heckweight Berg, som var den første som stemte, bestemte at beslutningen om å åpne Barentshavet i Sørøst var ugyldig.

Heckweed Berg ble støttet av flertallet av dommere, med fire dommere som var uenige.

Les mer

Klimaløsning med mange oljegiganter: – Et paradigmeskifte

READ  Mer enn 30 kvinner Bornhub - VG
Written By
More from Jakob Leif

Kan ikke se i finalen

Lørdag er det duket for finalen på Shawl V Dance. Dansepartner My...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *