Korea – Alarmer på matsituasjonen

Nord-Koreas leder Kim Jong-un er bekymret etter utbruddet. Matsituasjonen i landet er nå vanskelig å beskrive.

Årsaken er todelt. Kraftig vær i fjor ødela det meste av landets avlinger og stengte grenser for å forhindre koronaepidemi, noe som førte til en utfordrende situasjon, skriver han. Bloomberg.

I 2020 satte både epidemier og stormer og flomutsatte somre press på landets økonomi.

Nylig sa Kim Jong-un at landbrukssektoren ikke kunne produsere nok korn for å dekke etterspørselen. Samtidig ønsket lederen å prioritere selvforsyningen fullstendig.

Den største matmangelen

Tilgang til små avlinger og mat er ikke noe nytt for Nord-Korea, som kjemper mot en nesten kronisk mangel. Omtrent 40 prosent av landets befolkning blir beskrevet som underernært.

Lukking av grensene førte også til en kraftig lavkonjunktur i handelen med Kina, noe som forårsaket ytterligere problemer i forsyningen.

Bilde: Nord-koreanske leder Kim Jong-un dukket opp på bilder som ble utgitt 24. mai, på et møte her hvor det ble utarbeidet planer for å øke landets kapasitet for kjernefysisk avskrekkelse. Video: AFP / AP / NTB
Se også

På et offentlig møte i det nordkoreanske kommunistpartiet sa lederen imidlertid at økonomien hadde blitt bedre i år, med en økning på 25 prosent i industriproduksjon sammenlignet med året før, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Kim anbefalte også tiltak for å redusere skaden forårsaket av slike naturkatastrofer, og understreket at å sikre en god høst var en “topp prioritet”.

FN: De sulter

I en annen erkjennelse av landets funksjonshemning sa Kim i april at de ville stålføre seg til “den verste situasjonen gjennom tidene”.

FNs menneskerettighetsråd i Nord-Korea Spesiell rapportør Tomas Ojia Quintana sa i mars at virkningen av epidemien hadde bidratt til at nordkoreanere sultet i hjel.

Da Sovjetunionens fall forlot landet, krevde en landsomfattende hungersnød i Nord-Korea på 1990-tallet hundretusener av liv.

READ  Lucy Liu: - utilgivelig og uakseptabel
Written By
More from Jakob Leif

Born Free – NRK Norge – Oversikt over nyheter som kommer fra forskjellige deler av landet

– IMD-direktør Lib பே Riber-Mon sier grundige undersøkelser av stiftelsens økonomi viser...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *