KrF vil innføre ny kontantstøtte for pårørende til eldre over 75 år: 90 000 kroner per år

Gjell Ingolf Robstad håper å takke ektefeller og barn for innsatsen i form av et nytt statlig program.

Både KrF og Frp stemmer om planer som betaler pårørende for omsorg for sine eldre. Men eldreombudet er skeptisk og lurer på om forslagene er til beste for eldre.

Pente Lund Jacobson, Norges nasjonale ombudsmann for eldre, sier det er positivt at partene bryr seg om pårørende.

– Men det er sterke innvendinger mot planene, sier han.

Hennes utgangspunkt er hvilke forslag som vil være for eldre, og hvor passende de er for å dekke deres behov, insisterer hun.

– Jeg vet ikke om det ble kartlagt på en god måte.

Ny kontantstøtte fra KrF

KrF går til valgurnene for å få ny kontantstøtte på 7.500 kroner. Det betales av Nav og går til slektninger som bor hos eldre over 75 år. Kan være:

  • Ektefelle eller partner til personen som trenger hjelp.
  • En fattig far eller mor er en person som bor sammen med ham.
  • En nær venn av personen som trenger omsorg hvis han eller hun bor for nært.

KrF -leder Kjell Ingolf Ropstad sier at dette vil være din rettmessige statsrett.

Frp har en annen modell

Frp har lenge trodd at man fritt kan velge mellom private og offentlige tjenester innen eldreomsorg. Nå ønsker partiet å utvide alternativene. Partiet foreslår nå at “den enkelte kan velge å søke omsorg hos familiemedlemmer eller andre, betalt av offentlig sektor”.

Kommunen må betale for hva det koster å gjøre arbeidet.

– Da er det tilfelle – det er viktig å differensiere – du kan ikke gjøre det sykepleierutdanningen krever, f.eks. Legg sprøyter og lignende. Det handler ikke om det. Det er praktisk hjelp hjemme – bare en vedlikeholdstjeneste: vask, vedlikehold, bading og fôring. Sier Morden Stordalan, Frps helsepolitiske talsmann.

Du kan få store skattefrie beløp

I motsetning til Frp foreslår ikke KrF at støtte skal være et alternativ til tilbudet fra kommunen.

READ  Sverige trekker seg fra verdensmesterskapet i Davos og Dresden - NRK Sport - Sportsnyheter, resultater og kringkastingsplan

En forutsetning for å motta KrFs nye kontantstøtte er at du har registrert helse- og / eller vedlikeholdsbehov hjemme eller på annen måte.

Pårørendes støtte inkluderer gebyrer for ulike oppgaver, enkelt vedlikehold hjemme, mat, co-op og gåing.

Dette regnes ikke som kompensasjon for tunge vedlikeholdsoppgaver som krever betydelige reserver eller hjemmesykepleie.

Han sa at han ville sette pris på innsatsen

Med KrFs modell kan du få 90.000 kroner i skattefradrag for å være pårørende. Over en femårsperiode kan støtten nå 450 000 kroner. Dette beløpet kommer i tillegg til pensjonen.

– Du er i KrF for et bryllup. Når det kommer inn, blir løfter om “gode og dårlige dager” gitt. Er du “skurkene” som tror du må tjene penger nå?

– Hehe. Jeg tror mange mennesker gjør en fantastisk innsats for sin ektefelle, foreldre eller besteforeldre. Men jeg tror mange sliter. Noen er deaktivert. Byrden av å være i jobben er for stor, sier han.

Robstad håper at forslaget vil sette pris på innsatsen til både pårørende og for eksempel gjøre det mulig å forsørge ektefelle eller forelder hvis du er på jobb.

KrF mener at unge mennesker kan bli inspirert av programmet og akseptere felles ansvar for foreldrene, og partiet insisterer på at pensjonen bør være – dvs. tallet når pensjonen beregnes.

Poenget er, Robstad sier at du aldri skal havne i pensjonistfelle hvis du tar en ulønnet jobb, forlater jobben eller går ned i sysselsettingsfrekvensen.

Ikke stol på den økte etterspørselen etter kommunal virksomhet

– Vil en slik ordning føre til en økning i etterspørselen etter kommunale tjenester? Vil avgjørelsen om kommunal bistand utløse utsiktene til å få 7.500 kroner?

– Jeg tror ikke det, men jeg kan ikke nekte det, sier Robstad. Imidlertid insisterer han på at hvis du oppfyller kriteriene for å få helsehjelp, bør du skaffe det.

– Dette er for å få god omsorg, og pårørende trenger ikke være sykepleiere. Det å ha støtte fra en slektning er i tillegg en takknemlighet for det viktige arbeidet noen slektninger gjør i dag, sier han.

READ  - Høres ut som en katastrofe - VG

Helge Aid, KS, direktør i Municipalities Interest System, mener at KS, KrFs forslag vil føre til en økning i etterspørselen etter kommunale tjenester.

– Dette er en mulig effekt. Det er vanskelig å ha en ide om hvor sterkt det vil være, sier han.

Han begrunner at mange pårørende hjelper sine nærmeste fordi de elsker dem og av den grunn ikke rapporterer behovet for tjenester i kommunen.

Kostnader – vanskelig å beregne

Ved utgangen av 2020 var det ca. 68 300 mennesker over 80 år fikk boligtjenester. KrF går til valgurnene for å tilby støtte fra pårørende til en større gruppe enn dette. Det estimerte teamet fra Robstod anslår at det er omtrent 100 000.

– Kan ikke si hvor mye av et slikt program som skal brukes, sier han.

– Hvis ca. 10 prosent ønsker å bruke programmet, sier han og legger til at støtte vil koste 800–900 millioner kroner i året.

På spørsmål om det ikke ville være bra for mange hvis det ble brukt flere timer på kommunal bistand og mer avlastning hjemme, svarer Robstad:

– Vi er opptatt av at kommuner først må gi et godt tilbud. Men jeg tror ikke det er et alternativ. Det er en statlig rett du kan få, og du kan bruke den i slike ting, sier Robstad.

Mistenkelig seniorombud

Seniorombudet frykter at forsøk på å få penger fra pårørende blir til et soveplass for kommuner. De er ansvarlige for at eldre får god og omfavnet omsorg. Han påpeker at eldre trenger mellomliggende profesjonelle ferdigheter – fra sykepleiere til fysioterapeuter – for å kartlegge deres behov og søke adaptiv hjelp ut fra situasjonen de er i.

– Jeg er redd kommunen ikke vil gi ekstra hjelp fordi datteren i huset fyller rollen, sier Lund Jacobson.

For eksempel lurer hun på om kommunen ikke klarer å gi bistand om natten, for eksempel “fordi det er to ekstra hender”. Hun frykter også at det kan være svært vanskelig for kommunen å finne ut om eldre får tilstrekkelig omsorg og forsvarlig helsehjelp.

READ  Dix nr. 18 om Eurovision - VG

Eldre kan ende opp med mer deltidsomsorg

Seniorombudsmannen er klar på at han tror kvinner vil utføre det meste av vedlikeholdsarbeidet. Han spår at ettersom flere og flere kvinner jobber i helse- og omsorgssektoren, vil noen av disse programmene få dem til å ta slike oppgaver og redusere andelen stillinger. I så fall vil dette skje i en sektor som allerede er underbemannet og sliter med overbemanning i deltidsstillinger.

Hun har fortsatt en bekymring. Eldreombudet ser hyppige konflikter i familien i situasjoner der en omsorgsperson for eldre må oppnevnes.

– Hvem i familien må velge hvem som skal betale som pårørende? Hvordan takle det hvis datter, barnebarn eller svigerdatter ikke er nok? Hun spør.

Hun stiller også spørsmål om hvem som skal vurdere arbeid hvis du outsourcer en vedlikeholdstjeneste til inkompetente pårørende fra kommunen.

– Hvem skal vurdere når eldre trenger mer hjelp og hvem skal vurdere om det er å få god hjelp? Hun spør.

KS -direktør Helge Eid insisterer på at kommunene uansett må sørge for at det tilbys gode helsetjenester. I avtaler knyttet til gratis brukervalg løses dette gjennom avtaler med anerkjente private selskaper. Frp vil at kommunen skal inngå kontrakter med enkeltpersoner.

– I det øyeblikket du begynner å betale nære slektninger, er det utfordrende for kommunene å ivareta det ansvaret. Jeg sier ikke at det er umulig, men det må undersøkes nærmere, sier han.

Aid påpeker at det kan være en utfordring å skape et skarpt skille mellom hva sykepleiere og andre gjør i hjemmetjenester. Han bemerker at det ville være veldig nyttig for noen av de samme menneskene i forskjellige kommuner å gjøre forskjellige ting, i hvert fall ikke på grunn av den lange turen.

– De vil gi den beste muligheten med de ressursene du har. En utfordring her, sier han, er mangel på ressurser.

Written By
More from Jakob Leif

Ingenting tilgjengelig i kveld

Redningsarbeidere har lenge søkt etter overlevende etter et ras i Kejriwal for...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *