Krise mellom Russland og Tsjekkia Ukraina – NRK Urix – på utenlandske nyheter og dokumentarer

Begge ble antatt å stå bak forgiftningen av en russisk dobbeltagent av russisk politi Sergei Skribal og datteren hans I Storbritannia er det som en gang ble ansett som en ulykke knyttet til:

16. oktober 2014 eksploderte et stort arsenal nær landsbyen Verpadis.

Tsjekkisk politi sier at de vil forhøre Ruslan Bosjirov og Alexander Petrov, Nikolai Boba og Ruslan Tabarov, eller Alexander Mishkin og Anatoly Djibouti.

Petrov og Posjirov

Tsjekkisk politi for å finne ut hva Alexander Petrov og Ruslan Bosgirov eller Alexander Mishkin og Anatoly Djibouti gjorde i oktober 2014 i den østlige delen av Tsjekkia.

Foto: A.P.

Tsjekkisk Republikk 18 russiske diplomater ble utvist i løpet av helgen. Russland reagerer ved praktisk talt å “tømme” den tsjekkiske ambassaden i Moskva.
Russland utviser 20 sex etter at Tsjekkia utviste 18 russere


Russiske myndigheter forby russiske borgere å jobbe ved ambassaden.

Som med alt annet nå i forholdet mellom Russland og resten av Europa, fører det som skjedde i skogen nær grensen mellom Tsjekkia og Slovakia til en konflikt mellom Russland og Ukraina.

Russiske ambassadører forlater Tsjekkia

Russiske diplomater som ble deportert fra Tsjekkia ble fløyet privat fra Praha mandag.

Foto: STRINGER / Reuters

2014: Ukraina trengte ammunisjon

Høsten 2014 slikket Ukraina sårene etter et ydmykende nederlag mot Russland og pro-russiske separatister under den korte, men blodige krigen i Donbass den sommeren.

I august samme år fikk den ukrainske hæren et hardt slag da den prøvde å ta kontroll over byen Donetsk.

NRK var i stand til å se og lytte oppmerksomt til historiene om hvordan hundrevis av ukrainske soldater ble omringet og drept i kamp med konvensjonelle russiske styrker.
Motangrep som snudde konflikten i Ukraina


Tidligere det året, da den russiske presidentens “små grønne menn” tok kontrollen over Krim-halvøya, nesten uten skudd, viste ukrainerne seg helt ute av stand til å forsvare seg.
Krimregjeringen bygger sin egen hær: – Hver dag tar vi 100 mann


De aller fleste av den russisktalende befolkningen har allerede kritisert den ukrainske sentralstyret. I en folkeavstemning ble flertallet enige om å bli en del av den russiske staten.

Ukraina ble tvunget til å godta et våpenhvile som ville avregulere det meste av distriktene Donetsk og Luhansk. Samtidig truet separatister med å presse regjeringsstyrkene lenger vest.

Bulgarsk våpenhandler

Det var i denne sammenhengen det ukrainske militæret tømte markedet for ammunisjon. En person som kunne hjelpe var Emilian Keprev, en bulgarsk våpenhandler.

Ifølge studier, dette Radio Free Europa Det var nettopp den bulgarske våpenhandleren som formidlet forholdet til Tsjekkia blant annet med kildene til den ukrainske sikkerhetstjenesten.

Tre år senere, i 2015, prøvde Emilian Kebrew å drikke gift ved å bruke den samme metoden som ble brukt mot Sergei og Julia Skribal. Keprev slapp unna gift.

Petrov og Poshilov

To russere, “Ruslan Poszirov” og “Alexander Petrov” dukket opp på russisk TV og sa at de var på tur til Salisbury da Sergei Skribal og datteren Yulia drakk gift.

Foto: A.P.

I følge britisk, bulgarsk og nå tsjekkisk politi peker sporene mot det som skjedde i 2014 i Tsjekkia og året etter i Bulgaria, mot seksjon 29155 i den russiske utenriks etterretningstjenesten GRU.

Flere studier, inkludert etterforskeren Belling Gate Groups, Alexander Mishkin og Anatoly Sebik har begge vært knyttet til sektoren, selv om russiske tjenestemenn har benektet påstandene.
Britisk avis: Britene bruker Scribble-saken for å avsløre russisk spionnettverk


Ifølge den tsjekkiske nettavisen Respekt Operasjonen, der begge var en del av Tsjekkia, var faktisk planlagt slik at eksplosjonen kunne oppstå når ammunisjon ankommer Ukraina.

Men noe gikk galt og lageret i Tsjekkia gikk i flammer og drepte to personer som et resultat.

Inn i landet på falske pass

Tsjekkisk politi sier at de vet at Alexander Mishkin og Anatoly Djibouti var i Tsjekkia på tidspunktet for eksplosjonen, og at de befinner seg i området der ammunisjonsdepotet ligger.

De kom inn i landet under et falskt navn og med pass fra Tadsjikistan og Moldova.

Så, for å undersøke deres rolle i det som skjedde, har politiet utstedt søkegarantier for begge.

Dette er definitivt et spill fordi de to har gått under jorden i Russland, etter det britiske politiet Belling Gate Sergei Skribal sprengte navnene deres i forbindelse med saken.
Salisbury omtaler den mistenkte som en Spetsnas-soldat


Den tsjekkiske politiversjonen av saken er nå gitt ut om rollen som russiske GRU-agenter i 2014-utbruddet i Virpadis. Den støttes fullt ut av britisk og amerikansk etterretning.

Russland: En provokasjon som skader forholdet

Fra russisk side er det ingen mening her på grunnlag av faktiske fakta, og man er mer bekymret for det faktum at denne informasjonen kommer ut nå og de mulige motivene for den.

Russisk myndighetsbyrå skriver at dette er styrkene til tsjekkisk etterretning som ønsker å ødelegge forholdet til Russland Rosskaya Gazeta.

Mange lurer på hvorfor denne informasjonen blir publisert nå. Om noen dager reiser den tsjekkiske utenriksministeren John Hamas til Moskva for å diskutere kjøp av blant annet den russiske Sputnik V-vaksinen mot Kovit-19.

Saken er Mye diskutert i Tsjekkia. Mange mener at hvis landet kjøper russiske vaksiner, kan det følge det politiske presset ved å kjøpe det.

Men det vi vet er at russiske tjenestemenn og president Vladimir Putin er personlig opptatt av å hindre Ukraina i å bli så sterke at det føler at det kan integreres ytterligere i Europa, inkludert å bli med i NATOs sikkerhetsallianse.
Russland: Vestlige soldater vil svare hvis de sendes til Ukraina


Frie hender i kampen mot Ukraina?

I kampen for dette er det klart at Putin har levert sine hemmelige tjenester nesten gratis. Selv om dette kan gå galt, skjedde det i forbindelse med 2014-utbruddet i Tsjekkia.

Selv etter annekteringen av Krim i 2014 var tanken sjelden å skade forholdet til land som det kunne bruke Russland med.

Imidlertid var GRU, en utenlandsk etterretningstjeneste, nå i stand til å gjenopprette forholdet etter Sovjetunionens sammenbrudd. På den tiden var minnene om den sovjetiske invasjonen i 1968 fremdeles i live, og forårsaket sterk anti-russisk stemning hos flertallet av den tsjekkiske befolkningen.

Det siste kapitlet om denne hemmelige krigen er ennå ikke skrevet.

READ  Corona-virus: - En kvinne dør etter en dobbel infeksjon
Written By
More from Jakob Leif

Nå har Biden angrepet Trump igjen – VG

“Vi har ikke tid til å tape,” skrev Biden i sin første...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *