Kritiserer Meneskin og Madcon – VG

I VINDEN: Maddens 14 år gamle suksess har fått en ny livsstil. Fra venstre: Shawe Bhagwa (41), Joseph Volt-Mariam (42). Foto: Olav Stubert / Sony Music

Den franske DJ-en, som beskyldte Madden for å ha kopiert ham i 2007, støtter beskyldningen, men den norske duo-versjonen topper Meneskin-listen.

Publisert:

Som VG bemerket mandag, har Madcon mottatt Stor økning i elektrisk trafikk “Beckin” vinner i seksti-utgaven – ved siden av Eurovision-vinnerne Meneskins utgave Spotifys globale hitliste.

Maddens versjon var en kjempesuksess i Europa i 2007 og 2008. På sosiale medier blir det nå også omtalt av mange som “Maddens original”.

“Pinlig”

Men allerede i 2007 ble det stilt spørsmål om hvordan coverversjonen av Madden var.

“Det var litt av et mysterium å gi ut det samme året som franske Bluesky vant med sin variasjon,” skrev Thaksin i en anmeldelse den gangen.

Flere måneder før utgivelsen av Maddens versjon hyret et stort britisk selskap DJ. Utgav en remix av “Beckin” produsert av franskmannen Cedric Marsovsky under alternativet Bluesky.

Hans versjon ble en klubbsuksess i Storbritannia, men endte til slutt helt i skyggen av coverversjonen av Madden.

I et intervju Doppleted Sommeren 2008 tok han et sterkt standpunkt mot den norske duoen og deres variant “Pekin”.

SLAKKET MADCON: Cedric Marsovsky (45), også kjent som DJ Blusky. Foto: Privat

Der sa han at han syntes Maddens versjon var “pinlig.” Han trodde det åpenbart var basert på hans egen remix.

Ifølge Docladette insisterte Marszewski i en blogg han eide på at hans egen versjon opprinnelig var en bootleg, som ble laget uten eiernes tillatelse, og at andre kunne bruke den fritt – “til og med patetisk”.

– For meg handler det om kreativitet. Madden er lat, og de har tatt det andre har tatt for å tjene penger. Jeg bryr meg ikke om dem personlig, jeg forstår at dette er en forretningsbeslutning, men han sa til avisen at det ikke var bra.

READ  Tyskland med makt mot Corona

Madcon-sjef Peter Peters svarte den gangen, noe han og Madcon ikke gadd å kommentere.

– Denne mannen prøvde sin versjon i sitt eget land, men lyktes ikke. Det gjorde vi, sa Peters.

– Veldig heldig

Når VG nå er i kontakt med Marszewski, 13 år senere, er han litt mer moderat mot Madden-versjonen.

Han var kanskje mindre imponert over Moonlight-utgaven. Han tar tak i det først:

– Dette er en annen versjon. Åpenbart betyr det å være kommersiell, og hvordan det fungerer. Men jeg vil ikke si nøyaktig hva det vil si å smake godt. Det ser ut som en sekk som lukkes med en løpesnor. Det ser ut som et deksel, men ikke på den beste måten.

Over: Måneskinn. Fra venstre: Ethan Torcio, Victoria de Angeles, Damiano David og Thomas Rocky. Foto: Nicole Salvadori / Sony Music

Videre mener han at Meneskin har skapt en “eksperimentelt moderne” variant.

– Men for meg høres det ut som en reality-TV-ting, sier Marsuevsky.

Moonlight fremførte sangen i 2017 på den italienske க்ஸ் X-faktoren på.

Nå gir versjonen av Marzuski Madcan scenene en soulsang fordi originalversjonen av Frankie Valli & The Four Seasons har vært i hans syn siden 1967.

– Madcon-versjonen er tydeligere enn Menkins. Det er greit. Madden prøvde å vinne, og det fungerte.

Det er imidlertid klart at Marzovsky fremdeles mener at det var en slags tyveri fra nordmenns side.

– I stedet for å gjøre det til sitt eget, kopierte de at jeg var min. Det er ikke det mest kreative de kan gjøre. Det var noen ting fra versjonen min som de kopierte.

Han sier at han nevnte dette da han ble intervjuet av Douglas.

READ  Hyundai er oppe med mer enn 20 prosent etter forhandlinger med Apple-E24

– I min versjon la jeg til en ny rytme og bass, som i stor grad ble kopiert av Madcon. De trodde kanskje at elementene mine kunne forstørre sangen. De kan si hva de vil, men de er veldig heldige hvis likhetene er tilfeldige.

Benekter anklagene

Madcon-sjef Peter Peters sier nå til VG at de ikke vet om Marzowskis versjon.

– Vi forklarte dette til media i 2007, men av en eller annen grunn ble det aldri publisert, fortsetter Peters i en e-post:

– Madden hadde registrert seg åtte måneder før lanseringen av “Pekin” -versjonen. Madcon, og de tre komponentene som produserte den, hadde aldri sjansen til å høre Bluesky-versjonen før de opprettet en egen, nå berømt versjon. Det er ingen tvil om at Madden kunne stjele noe fra denne Bluesky-versjonen.

Nekter å kopiere: Manager Peter Peters (til venstre), her sammen med klientene Joseph Volt-Mariam og Shaw Pacquiao hos Madcon. Foto: Frod Hansen

På anmodning om ovennevnte uttalelser inneholdt dokumenter, bekreftet Manager V.G. Sendte skjermbilder som indikerer at Madcon og deres produsenter var i ferd med å ta opp versjonen sin 19. juni 2007.

Maddens utgave ble utgitt 26. oktober samme år.

Tidligere rapporter i norsk presse viser at Bluesky-remixen ble publisert 2. juni 2007. I følge det brukte platemarkedet Discox Siden 17. mai 2007 har selskapet markedsført det på kampanje 679.

Fikk den Bluesky remixen Nettlys 4. mai 2007. Peterson kommenterer at Madden begynte å jobbe med utgaven sin åtte måneder før utgivelsen, mens han ønsket å ta kontakt om at selve innspillingen begynte fire måneder før utgivelsen.

– De jobbet før sangen ble spilt inn.

1000 mot 700.000

Imidlertid gjør Cedric Marsovsky et ødeleggende utseende.

Ifølge ham har Bluesky-remixen vært i offentligheten i flere måneder, mer enn et år før den ble offisielt utgitt av britiske 679 sommeren 2007. Han sier dette til VG før han konfronterer Madcon-sjefen.

READ  Norges naturvernforbund trekker tilbake oljeavgift - MDG kaller det Billion Dollar Party for Oil

Marsweski hevder at utgaven hans først ble trykt i rundt 500 vinylkopier, uten involvering fra noe plateselskap.

Han sier at han valgte å gjøre dette som et resultat av en god respons på ham da han spilte i remixklubber.

Ifølge Marsewski var det ytterligere “surr” rundt remiksen da vinylkopier spredte seg til radiostasjoner og andre DJ-er, noe som resulterte i at 679 personer ble kontaktet for å publisere den som “ekte”.

High: Madcone på World Music Awards i Monaco høsten 2008. Foto: Valerie Hatch / AFP

Bluesky-remixen toppet seg som nummer én på England-klubbrangeringen og 32. på den offisielle britiske rangeringene i juli 2007.

Noen måneder senere ble Madcon en stjerne med sin “Pekin” -variant. Utgaven deres fikk topp 10 treff i 15 land; Fire av disse er førsteplasser.

SpotFi ble lansert høsten 2008. Den resulterende statistikken sier mye om populariteten til “Pekin” -versjoner. På den annen side sier de mye om hvordan de blir husket senere:

Bluesky-utgaven har over 1,4 millioner spill totalt på Spotify, med over tusen spill hver dag.

Madcon-versjonen har nå 700 000 daglig, og overgår snart 200 millioner totalt.

Ikke bitter

DJ Marzovsky sier at han er ute av virksomhet og for det meste jobber med musikk for TV-reklame.

Han sier det ikke er bittert akkurat nå om hvordan “Beckin” -historien ble til.

– Jeg har ingen store ambisjoner med remixen. Jeg elsket dette for klubber og venner, andre DJ-er. Da plateselskapet ønsket å hente det fra Storbritannia og slippe det, hadde jeg virkelig ikke store forventninger som dette.

Han sier at Moonlight-seieren er en positiv mulighet for en ny generasjon til å lære om “tigging.”

– Nå kan du se at det fortsatt fungerer. Fra min personlige smak er ikke Moonlight-versjonen den beste, men hvis nye lyttere ser på originalen, er den bra.

Skrevet av “Begin”: Bob Cadio (til venstre), her med “The Sopranos” -skuespilleren Vincent Pastor i 2005. Foto: Louis Lanzano / Abby

Marsweski sier at remixen hans var en måte å hylle de originale låtskrivere av sangen. Tro dem de er – Bob Guardio og Becky Farina – historiens helter. Det er han ikke, Madcon eller Moonlight.

– Dette er en veldig velskrevet sang, så det er veldig vanskelig å lage en versjon som i det minste ikke får lyttere.

Written By
More from Jakob Leif

Andreas «Dix» Hawkland: – – Ikke så lett å påføre

Det ble satt igjen i helgen Gi Music Award B3 Gold. Dette...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *