Lagmannsretten opprettholder et stort gebyr for Telenor – E24

Torsdag opprettholdt lagmannsretten Konkurransetilsynets fulle avgjørelse i denne saken fra og med 2018. Dermed opprettholdes gebyr på 788 millioner kroner. Telenor vurderer nå om de vil anke saken.

Telenors administrerende direktør Better-Barr F ர்ப rberg er skuffet over dommen.

Martin Fellander

Publisert:

Saksoppdatering …

Telenor ble bøtelagt i 2018 av Konkurransetilsynet. Myndigheten mener at Telenor har misbrukt sin dominans i det norske mobilmarkedet, men selskapet har ikke akseptert denne avgjørelsen.

Rettsaken startet i januar i år. Den første domstolen som behandlet denne saken var lagmannsretten, og Dommen kom torsdag.

– Telenor Norge-sjef Better-Ber Furberg sier Telenor er skuffet over dommen En pressemelding.

Søksmålet ble anlagt mellom Telenor og Konkurransekommisjonen på grunn av en historisk søksmål fra Telenor på grunn av nettverkets totale kontrakt med Norge i løpet av 2010-2014.

Lagmannsretten konkluderer med at Telenor skapte hindringer for utviklingen av et tredje mobilnett i Norge, og begrenset dermed muligheten for en konkurrent til å etablere seg.

Vurderer anken til Høyesterett

– Konkurransedirektør Lars Sarkard sier at vi er veldig glade for å dele med lagmannsretten uttalelsen fra konkurransekommisjonen om at dette er et alvorlig brudd på konkurranseloven, slik konkurranseklagenemnda har gjort tidligere. En pressemelding.

Avgiften på 788 millioner kroner er den høyeste avgiften noensinne for misbruk av en dominerende posisjon for et selskap i Norge.

– Vi mener at avtalen vår med Network Norway i 2010 er legitim og at det ikke er hensiktsmessig å begrense konkurransen. Nå skal vi se på dommen i sin helhet og vurdere om vi vil anke til Høyesterett, ”sa Telenor etter at dommen ble kunngjort torsdag.

Dommen kom på overtid, og den ble ikke avgitt innen tidsrammen for tvisteloven. Lagmannsretten uttaler at årsaken til dette var at saken var “for vanskelig å overholde fristen.”

Samtidig som gebyret opprettholdes, pålegges Telenor å betale nesten 4 millioner dollar i saksomkostninger. Disse må betales innen to uker.

Hemmet veksten av det tredje mobilnettet i Norge

Siden 2007 har nettverket inngått et samarbeid med Norway Tele2 for å opprette det tredje mobilnettet i Norge. I løpet av utviklingsperioden forpliktet Telenor dem til å få tilgang til sitt nettverk.

I 2010 endret imidlertid Telenor vilkårene i nettleiekontrakten, noe som er et brudd på loven.

I juni 2018 bestemte den norske konkurransekommisjonen at Telenor hadde hindret utviklingen av et tredje mobilnett i Norge.

Telenor anket deretter avgjørelsen fra Konkurransekommisjonen til Konkurranseklagenemnda i desember 2018, men i juni 2019 støttet Konkurranseklagenemnda fullstendig avgjørelsen og opprettholdt et gebyr på 788 millioner kroner for Telenor.

Dette var avgjørelsen som Telenor anket til lagmannsretten.

Lagmannsretten bekreftet i sin dom at Telenor dominerte perioden 2010–2014 da overgrepet skjedde.

– Telenors modifiserte leievilkår reduserte insentivet til å fortsette veksten i det tredje nettverket. Telenor designet bevisst vilkårene i tilgangsavtalen for å begrense Norges videre investering i det tredje nettverket, og de trodde det ville skje. Heather Larson, seniorrådgiver i Konkurransekommisjonen, sier Konkurransekommisjonen er glad for at dette er avklart og understreket i lagmannsrettens kjennelse.

READ  - Ikke tilfeldig - VG
Written By
More from Jakob Leif

Meteorology, Meteorological Institute | Meteorologer:

April var kaldere enn normalt, uten varm luft i sikte denne uken,...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *