Langrenn for kvinner i Iran – Johak vekker oppmerksomhet i Iran

– Åh! Er det slik? Therese Johak roper da Docladet informerer ham om sin overraskende og høye posisjon i det modige og vellykkede transnasjonale miljøet i Iran.

Iran og jentespillet har vært en veldig spennende ting i lang tid.

I forrige uke slapp Douglas nyheten Historie Om Iran Alpine landslagssjef Samira Sarkari nektet hennes egen mann å gå til verdenscupen i alpint.

– Det er sant at jeg måtte bli hjemme. Iranske regler sier at mannen min bestemmer, ”sa Doc Platt, manager for Irans alpine landslag.

Regjeringen bekreftet ektemannens beslutning i henhold til iransk lov, men kunne ikke dele hennes synspunkter på landets manglende ytringsfrihet.

Dessverre er historien ikke unik for iranske jentespill:

Mannen hennes fikk turen: Samira Sarkari måtte bli hjemme i Iran, mens resten av det iranske alpinlandslaget dro til verdensmesterskapet i Italia. Foto: Privat
Reiste av ektemann: Samira Sarkari måtte holde seg hjemme i Iran da det andre iranske alpelandslaget gikk til verdensmesterskapet i Italia. Foto: Privat
Se også

I juni 2015 ble Iran britisk-britisk Gonzalez Gawami ble arrestert Etter å ha deltatt i en demonstrasjon kom det som et resultat av at hun – som kvinne – nektet å delta på en volleyballkamp.

Under OL i Rio 2016 ble Gimia Alyssade den første kvinnen fra Iran som vant en olympisk medalje. Deretter Venstre Hun kom hjem mot regjeringen og beskrev seg selv som en av de millioner av undertrykte kvinnene i Iran, hvorpå hun beskyldte regjeringen for hykleri, løgner og urettferdighet.

Iranske kvinner går langrenn under utvikling

I det kvinnelige langrennssamfunnet i Iran ser vi imidlertid skritt i riktig retning.

Som mange kvinnelige langrennsløpere fra Iran har Dougladt snakket om noe sjeldent.

For ja, det er virkelig en del av dem.

Dopingsjokk: Therese Joachim slet med overbelastning i sommer, og nå snakker han om hva som skjedde i ukene frem til hans skjebnesvangre tur til Caesar Almighty i 2016. Reporter / Video: ØIvind Code / Christopher Lucas
Se også

Femten kvinnelige langrennsløpere fra Iran deltok i et rulleskiløp i Teheran i sommer. Elleve iranske kvinner deltok i et FIS-løp i Iran i januar. Totalt ni til elleve iranske kvinner konkurrerte i fire FIS-løp som ble arrangert i den iranske snøen forrige måned.

Best av dem alle er tidligere albinist Samane Beirami Baher, 29, som har vunnet flest skirenn i Iran i både 2019, 2020 og 2021, og er den første iranske kvinnen som konkurrerer i vinter-OL 2018.

READ  Fortsatt sterk prisvekst i USA - E24

Johak overrasker Iran

Den iranske kvartetten Zahra Saveshemshaki, Sahel Dir, Samane Beirami Baher og Samane Kiyashemshaki hadde muligheten til å bli med Beirami Baher alene på VM i Seafield 2019 Torsdag ble de tre første kvalifiseringsløpene på VM i Oberstorf spilt av Farzane Resaldonoy.

Denne iranske langrennsløperen kommer aldri til å bli verdens første, men gleden over å trene de beste idrettene er den beste. Iranske kvinnelige langrennsløpere forteller hvordan de imponerte Thackeray med sitt utmerkede norske forbilde Therese Johak.

– Hun er utrolig sterk og et forbilde for oss. Det er fantastisk at en kvinne kan oppnå en status som Joachim Norge i sin sport og i hjemlandet og i vår sport. Dette er oppmuntrende for oss kvinner i Iran, sier Samane Beirami Baher til Duckbladet.

Skiløper?: Therese Johak har dominert langrenn de siste årene, med Heidi Weng som har lekt med ideen om å sende henne til en annen idrett. Video / reporter: Christopher Locus / Ewind Code
Se også

Zahra Saveshemshaki er enig i det meste.

– Vi ligger bak de beste i verden, men for oss er det veldig bra å delta og konkurrere. Saveshemshaki sier at det er kjempebra å se hvor gode de beste kvinnene som Johak er.

– Johawk er kilde sterk. Vi kommer aldri til det punktet, men det er inspirerende å se hvor gode kvinner kan endre seg i sport – og hvor nær de beste kvinnene er de beste mennene.

Johaks svar

Rosen fra Iran vekker først Therese Johak.

Verdens beste kvinnelige langrennsløper forteller Duckblatt å ta ord fra iranske langrennsløpere som et kompliment.

– Det var morsomt å høre at jeg var et flott forbilde for dem. Johak sier til Duckbladet at vi vil prøve å avdekke noe transnasjonalt talent fra Iran.

– Glad for å høre at langrennssporten har ankommet Iran og de vil gå på ski raskt. La oss se om de får frem noen talenter derfra.

READ  Solberg og Stair garanterer ikke oljeinspeksjon

– Kanskje du kan hjelpe til med en liten skitime?

– Ja, kanskje, sier Johak og smiler.

– Langrenn er en fascinerende sport i Iran

Mina Boy, en norsk-iransk forfatter som i sine bøker har viet mange steder til kampen for kvinnelig frigjøring i Iran, sier til Duckbladt at hun er glad og overrasket over engasjementet fra iranske transnasjonale kvinner gjennom årene.

Howe Bean: Therese Joachim gikk på vanvidd i sommer, og nå forteller hun meg hvor ille det var. Reporter / video: Ewind Code / Christopher Locus
Se også

– Dette er imponerende og overraskende fordi langrenn ikke er knyttet til Iran – og fordi disse kvinnene gjør dette av sin egen lidenskap, i egen lomme, og på eget initiativ, sier Mina Boy til Docladet.

– Skiutstyr er dyrt. Det er lite støtte når det gjelder organiserte trenere og finansiering. Alt må gjøres på egen hånd. Langrenn er en eksotisk sport i Iran fordi det var så dyrt med utstyr, nå skianlegg. Selv om sjansene er små, synes jeg du bør gi dem ekstra kreditt for å kjempe ekstra for at de skal være interessert.

– Moralpoliti

Boy legger til at det er et lite vintersportmiljø nær hovedstaden Teheran, men dette risikerer kvinner å lete etter sportsmiljøer.

– Iran er ikke et unikt vinterland, selv om steder i landet med vintre er like kalde som Norge. Ikke minst er det store skisteder som Shemshak nær hovedstaden Teheran. Det er et populært reisemål for begge kjønn, langt borte fra landets moralske politi, som liker å begrense kvinner og barn til ett sted med kleskoder, som mange unge ikke liker og bryter loven ved å unngå slike klær, forteller Boy til Platelet.

SØSKEN: På sportsgallaen takket Therese Johak igjen lillebror Carstein – for ikke å nevne lillesøster Veronica og storebror Joachim. Nå forteller korsedronningen oss hvor viktig hun gir sine to andre søsken. Reporter / video: Ewind Code / Christopher Locus
Se også

– Hvor akseptabel, populær og utbredt er sport for kvinner i Iran?

– I Iran er spillet populært uansett hvor folk er. Når du elsker spillet, vil du finne en måte å kultivere din interesse og nysgjerrighet på. Dette gjelder også iranske kvinner. Men dette er ikke alltid lett, avhengig av hvor mye du har lov til å spille som kvinne av familien din, hvor mye penger du har for å dyrke dine interesser og hvor mye du har for å motstå restriksjonene som finnes for kvinner i Iran. Boy sier samfunnet og det iranske landslaget for volleyball gjør det bra og fortjener stor anerkjennelse.

READ  Fokuser på de to nodene for Solbagan - VG.

– Et stort kjønnsskille

Han har ingen hemmeligheter om hvordan kjønnsdiskriminering og diskriminering av kvinner skaper problemer, for eksempel iranske langrennskvinner, inspirert av Johak.

– I Iran blir kvinner dessverre diskriminert, og det er et enormt kjønnsforskjell. Kvinners rettigheter er begrenset på mange områder som retten til skilsmisse, barnefordeling, arv, forsikring, utdanning og sysselsetting. Et problem med landets diskriminerende lov som krever at kvinner dekker seg offentlig, fortsetter Mina Boy.

– Når det gjelder sport i Iran, er det politikerne som kontrollerer utøverne. Regimet sier hvem som kan konkurrere og hvem som ikke får lov. De bestemmer hva de skal si og hvor de skal bo.

– Regjeringen bruker idrettsutøvere i politisk propaganda. De er ikke gratis. Likevel er iranske kvinner veldig flinke til å kjempe og skyve grensene uten å gi opp rettighetene. Vi har mange idrettsutøvere som sliter med å nå det internasjonale nivået, selv med begrensningene som er satt av myndighetene når det gjelder hijab og streng kleskode og atferd. De kjemper, skyver grenser, vi ser en vekst, sier Boy til Duckbladet.

Written By
More from Jakob Leif

Høyt norsk mutasjonsvirus påvist i Norge – VG

Søke etter mutasjoner: I FHIs laboratorium analyseres viruses RNA med genetisk maskineri....
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *