Måtte kaste oss rundt

– Vi gikk litt tilbake og innså at vi måtte kaste oss og bestille før prisene kunne stige ytterligere.

Dette sier gjensynsparet Renat Vaspotn (36) og J ன் rgen Myer (34). Etter å ha planlagt drømmen om et hjem i mange år, før jul la grunnlaget for en familietomt i Arvol, Oslo. Til høsten vil de, sammen med sine to og fire år gamle barn, flytte inn i sitt nye enebolig.

Allerede i oktober fikk de beskjed om at prosjektet kostet rundt 200 000 kroner mer enn planlagt. Årsaken er at etterspørselen etter treprodukter er høyere enn produksjonen. Som et resultat har prisene på forskjellige treprodukter steget med opptil 70 prosent det siste året.

– Vi tok godt vare på noe som skjedde i fjor, og vi fikk beskjed om å stole på høyere priser, sier Wasbotn & Myr, som deler bilder fra byggingen av huset på byggmitthus på Instagram-kontoen sin.

Hvis den ekstra regningen, tenker paret nå nøye før de velger et hjem.

– Vi bør ekskludere ting vi virkelig liker fordi du vil få et lite sjokk fra prisøkningen. Blant annet parkerte vi kabinettet og garasjen. Da må vi ta noen ting lenge.

Tar ekstraordinært grep

Generelt endrer industrien prisene på byggevarer to ganger i året. 1. april og 1. oktober. I år rapporterte ekstraordinære omstendigheter at prisene også har økt siden 1. mai og 1. juni. Prosentøkningen vil variere fra produkt til produkt.

Nå er det mange faktorer som påvirker og presser etterspørselen i bransjen. I Norge forårsaker alvorlige vintre omfattende avskoging, mens barkbilleinfeksjoner ødelegger store skogområder i Canada. Sistnevnte betyr at USA må se på Europa for å imøtekomme sitt tømmerbehov. I tillegg blir Kina mer og mer bygget av tre.

READ  - Jeg skal ikke starte et nytt parti - VG

Den grønne forandringen betyr at flere og flere får øynene opp for å bygge på tre. Ikke minst har epidemien gitt folk ekstra tid til å fikse ting. Kombinasjonen av disse betyr at markedet ikke klarer å dekke etterspørselen.

– Prisøkningen varierer fra ulike produktgrupper, men i de fleste tilfeller er det en økning. Et eksempel på å ha forhold til mange mennesker er terrassebordet. Fra i fjor til i år har prisøkningen vært på 50 prosent, sier Aslak Coxswick, industridirektør for Virke byggevarevirksomhet.

Ikke sikker på om prisene vil gå ned

Hun vet ikke om prisene vil falle igjen.

– Det er vanskelig å si når ting blir normale, men loggføring er generelt billigere, så det er de som tror at vi nå er i en veldig normal tilstand.

Industridirektør Coxswick innså at hans eget boligprosjekt fort kunne bli dyrere.

– Jeg planlegger et nytt hus, og vi ser budsjettet bli utvidet, delvis på grunn av prisen på treverk.

Stor økning: Aslak Coxswick, industridirektør for Virke byggevarevirksomhet.

Stor økning: Aslak Coxswick, industridirektør for Virke byggevarevirksomhet. Foto: Virke

– Øker og øker

– Siden byggingen av huset etter finanskrisen har hogstforbruket over hele verden økt med mer enn 100 millioner kubikkmeter per år. Dette er fem ganger mer enn det som produseres i Norge og Sverige hvert år. Etterspørselen fortsetter å øke.

Sier Jorne Honningstadt, divisjonssjef i Moilven Wood, en av Europas største trebearbeidingsgrupper. Han bekrefter at noe skjedde i markedet i fjor.

– Jeg har aldri opplevd en så rask prisendring som vi har sett nå, fordi det internasjonale markedet er villig til å betale mer for trelast fordi det er mer etterspørsel enn produksjon.

Trenger du å kjøpe fra utlandet

Massivt oppmøte betyr at Moelven gikk inn i 2021 med historisk lave innsatser. Dette betyr at de nå må kjøpe ekstra råvarer til internasjonale priser for å møte den økte etterspørselen fra kundene.

– Dette betyr at kostnadene våre vil øke. I tillegg til at vi har økt lønnskostnader knyttet til tilleggsproduksjon om kvelden og om natten. Dette betyr at vi må informere kundene om de økte prisene.

Hunningstad sier at ting peker på at prisnivået vil være høyt en stund.

– Det er vanskelig å se mer enn det vil være i neste kvartal, men så langt vi kan estimere markedet, peker ting på at etterspørselen vil være høyere enn produksjonen. Dermed vil prisnivået være høyere.

Registrer deg for lavere butikker: Jorn Honningstadt, divisjonssjef i Molven Wood.

Registrer deg for lavere butikker: Jorn Honningstadt, divisjonssjef i Molven Wood. Foto: Waggard Bree

– Boligprisene bør gå opp

På Ålesund er en av de største utviklerne bekymret. Ifølge ham økte materialkostnader og mangel på tomter, da de hever prisene, kan prisene på nye boliger bare gå en vei – oppover.

– Vi mottar varsler fra alle leverandører om at råvareprisene vil øke. Steiner Lasund, daglig leder i Mostin-gruppen, sier det er behov for et skrik i Norge og nå er det mangel i Europa.

Som en nøkkelaktør elsker de tingene, men han insisterer på at det kan være dårlig for små håndverksbedrifter.

– Det er en betydelig prisøkning på kort sikt. Det går på vinduer, betong, tak og alle materialer. Jeg håper dette er uheldig når vi kommer inn nå.

Prisene skal gå opp: Mostin Steiner Lasund, daglig leder og teamleder i Developer Company.

Prisene skal gå opp: Mostin Steiner Lasund, daglig leder og teamleder i Developer Company. Foto: Mostin

LaSund mener prisene på varer, sammen med dyre plass, bør gjøre nye boliger rimeligere.

– Prisene må stige, ellers blir det massekonkurs i Norge. Hvis noe kommer til å bli billig, tar arbeidstiden bare. Hvis tømrere og rørleggere hadde blitt billigere, ville de ha endt med å tjene langt mindre enn lønnen. Det er umulig.

Lasund vet hva økte materialpriser har å si for selskapet.

– Vi må sette en pris på omtrent en million for å holde husene nede på samme nivå, noe som ikke er annet enn materialkostnader.

Written By
More from Jakob Leif

Klima er det eneste som forener seg

KOMMENTARER Klimadiplomati er nå en øy med fred og harmoni på åpent...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *