Netanyahu slutter som statsminister – Koalisjon danner ny regjering i Israel – VG

Undertegnet avtale: Et bilde utgitt til media av De forente arabiske emirater-partiet viser Ram Mansour Abbas signere en koalisjonsavtale med lederen av Yesh Adit (til venstre) og lederen for det høyreorienterte nasjonalistpartiet Yesh Adit (til høyre). Koalisjonen Yamina Naphtali Bennett onsdag i Tel Aviv. Foto: De forente arabiske emirater Ram, AFP

En bred koalisjon fra hele det politiske spekteret i Israel har gått med på å danne en ny regjering.

Publisert:

Yamina, lederen av den høyreorienterte nasjonalistiske alliansen, Naphtali Bennett, vil ta over som statsminister etter Benjamin Netanyahu.

I følge planen skal Yer Lapid, lederen av Sentralpartiet og tidligere Opposisjonsleder, overta stillingen to år senere.

– Jeg lover at denne regjeringen vil handle i tjeneste for alle israelske borgere, både de som stemte på den og de som ikke gjorde det. Lapid skriver at den respekterer sine motstandere og vil gjøre alt i sin makt for å forene alle deler av det israelske samfunnet. På Twitter.

Etter dager med hardt arbeid er regjeringen klar til å danne en åtte-partsallianse fra alle sider av israelsk politikk.

– Fordi det er et så stort gap inni, vil labyrinten mer enn nok til å sitte på båten, så den ikke velter. Hilde Henriksen Wage, historiker og professor ved Universitetet i Oslo, sier han ikke er overbevist om at den vil overleve spesielt lenge.

Leder: Naphtali Bennett, den nye statsministeren for Israel. Her er en tale fra søndag til Knesset i Jerusalem. Foto: Jonathan Cindell / A.P.

Mansour Abbas, leder for De forente arabiske emirater, sies å være den siste partilederen som signerte koalisjonsavtalen, og erkjenner at den kan informere den israelske presidenten om at en ny regjering er klar.

READ  Simon Piles - Sjokkerende exit for den olympiske stjernen

“Vi ble enige om å danne regjeringen etter å ha kommet til enighet om sentrale spørsmål som vil være til fordel for det arabiske samfunnet,” sa Abbas. Israelsk avis Horretz.

Flytting Harretz forteller Abbas i detalj Ved å hevde at dette ikke bare gjelder områder som utdanning, helse, jobbsikkerhet, vekst og økonomisk utvikling, men også anerkjennelse av beduinlandsbyene i Negev.

– Dette er første gang et arabisk parti sitter i regjering. Vi håper at hele prosessen vil lykkes etter fire valg. Vi ønsker å opprette en regjering som betjener hele Israels folk, inkludert det arabiske folket, så vi må ta et tøft valg. Det er mange meningsforskjeller, vi forstår det, men vi må komme til enighet.

Ferdig: Benjamin Netanyahu har vært statsminister i 12 år. Foto: Aamir Cohen / Reuters

– Det er vanskelig å ta det på alvor

Det som nå er politisk vanlig er mindre for de som utgjør regjeringen.

– Henriksen Wage sier dette er en uvanlig Motley-gjeng med bare en vanlig avtale for å bli kvitt Netanyahu.

– Det er vanskelig å forestille seg at dette vil være den varige regjeringen i Israel. Det er vanskelig å ta det på alvor.

Netanyahu har vært Israels statsminister siden 2009 og fungert som statsminister i tre år fra 1996 til 1999.

Han har vært involvert i etterforskning av korrupsjon siden 2016 og 2019 Siktelser for tillitsbrudd, bestikkelser og svindel. Han har avvist alle anklager. Lønn er ikke trygg på at Netanyahu blir løslatt.

– Nå må han møte i retten og bli dømt for korrupsjon. Kronen på hans statsministerhandling vil ende i fengsel. Det israelske rettsvesenet har vært hensynsløst og tidligere straffet andre statsministre, sier han.

READ  Løp mot Norge

I følge Abby Netanyahu ønsker å være på vakt mens han er under rettssak, ettersom han bruker sin posisjon til å mobilisere tilhengere og jagere mot politiet, påtalemyndigheten og media.

To Spania: Naphtali Bennett og Jair Lapid er enige om å danne en regjering i Israel. Fra samtaler om Nasaret onsdag. Foto: RONEN ZVULUN / POOL

Forfallstilstanden

Venstre Yash Adit Mottatt i mai på vegne av Israels president Ruwan Rivlin for å prøve å danne en regjering fordi Netanyahu ikke vant.

– Det triste er at Israel har vært et velfungerende demokrati og velferdsstat for sitt jødiske folk siden 1948, med en god struktur. Nå ser vi en stat og administrasjon som går helt i oppløsning. Henriksen Wage sier at etter det fjerde forsøket ikke ble funnet en levedyktig regjering.

Fristen for å danne regjeringen gikk ut onsdag kveld, og bare få minutter før fristen gikk ut, ga Yash Adityas leder Lapid avtalen til president Rivlin.

Be Labid rapportere til Israels president Rouen Rivlin:

– Jeg vil gratulere Yair Lapid og partilederne. Vi forventer at Knesset snart vil møtes for godkjenning av regjeringen, skriver presidenten Onsdag kveld på Twitter.

Israels forsvarsminister Benny Kantz fra Det blå og hvite partiet gratulerer også den nye koalisjonen:

– Dette er en veldig håpefull kveld. Jeg gratulerer mine allierte med endringsmøtet og ønsker Israels regjering suksess.

Forfallstilstanden

Partiene som nå søker å styre Israel, har grunnleggende forskjeller i viktige spørsmål, for eksempel forholdet til Palestina.

Midt-høyre Yesh Atid-partiet representerer en sekulær sentrum-høyre-politikk, ønsker mindre innflytelse for radikale ortodokse jøder og favoriserer forsoning med palestinerne, mens den høyreorienterte nasjonalistiske koalisjonen Yamina er uenig og støtter annekteringen av den okkuperte Vestbredden.

READ  Justisdepartementet mener kongressinntrengere planla å drepe folkevalgte - VG

Henriksen Wage er fullstendig klar over at det å finne en løsning på Palestina er “helt uaktuelt.”

– Den nye regjeringen vil være mer enn nok til å opprettholde sin politiske hverdag, så et oppgjør med Palestina vil ikke skje.

Den nye regjeringen tar over etter en statsminister som ikke har klart å nærme seg en løsning på konflikten.

– Netanyahu har vært politiker og statsminister, og har identifisert seg i forsvar som den eneste løsningen på konflikten er militæret. Det var ingen tegn til forhandlinger eller diplomati som representerte Labour-regjeringer på 1990-tallet.

Written By
More from Jakob Leif

– Veldig interessert i å delta – VG

Reise: Årets sesong “Paradise Hotel” i Mexico vil bli booket under strenge...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *