Nordia forventer to renteøkninger i år – E24

Den kraftige økningen i oljepriser, vaksiner og en svakere krone er bare noen av produktene i Nordias nye prognoser for en allerede høy rentestigning i 2021.

Forvent høyere rente: Gedil Olson, sjeføkonom i Nordia.

Tørk rot NTP Sconfix

Publisert:

Norske økonomer mener at norsk økonomi har kommet gjennom en historisk dyp nedgang under epidemier, men at gode tider snart kommer.

De forventer nå at Norges Bank vil heve kjernerenten i september og desember, en ytterligere revisjon av tidligere prognoser.

For å imøtekomme koronakrisen har sentralbanken kuttet styringsrenten med halvannen prosentpoeng siden mars i fjor, og reduserte dem drastisk til null prosent.

Men flere og flere eksperter mener tiden for den første renteforhøyningen nærmer seg.

DNP-markedene forventer en renteøkning i år, med Donskey Bank som håper på en renteøkning i september, mens Handelsbanken er veldig forsiktig med forventningen om at rentene vil stige i mars neste år.

Koronaepidemien førte til en rask og kraftig nedgang i norsk økonomi. Nordia håper også turen blir solid og rask.

I følge Nordias nye prognoser vil styringsrenten bli hevet tre ganger til i 2022 og to ganger i 2023, slik at renten blir 1,75 prosent innen utgangen av 2023.

Stigende oljepriser og vaksinasjoner

“Det er allerede mange nyheter som vil bane vei for Norges Bank å øke renten i år,” skrev sjeføkonom Gazette Olson i et notat.

I det peker Nordia-økonomer på vaksiner, høyere oljepris og høyere inflasjon, i tillegg til at internasjonale renter beveger seg oppover. Samtidig er Crohns fortsatt svak, mener de.

Økonomer sier at en kraftig økning i boligprisene det siste året trekker i samme retning, og boligprisene bekymrer seg for Norges Bank.

Les mer

Norges største bank har kommet tilbake. Flere og flere banker håper at rentene snart vil stige.

Oljeprisen har akselerert siden oljekartellet kuttet OPEC-produksjonen kraftig.

Prisen falt til $ 20 fatet på det laveste nivået i fjor da Coronaro ble ødelagt, men er nå tilbake over $ 65 fatet.

Innen torsdag hadde oljenasjoner blitt enige om å fortsette de fleste kuttene i april, noe som ga ny drivkraft til oljeprisene.

Fredag ​​handlet oljeplassen i Nordsjøen til 67,8 dollar fatet. Dette er 30 prosent mer enn det var i begynnelsen av året.

Internasjonalt har mange viktige markedsrenter steget betydelig den siste tiden, i det minste ikke amerikanske rentepapirer.

“Samlet sett indikerer nyhetene en betydelig forbedring i utsiktene, så vi forventer at Norgas Bank vil øke renten to ganger allerede i september og desember i år,” skrev Olson.

Les mer

Lånerenten er historisk lav, men ikke alle får like mange kutt: – Ring banken

Les mer

Økonomer tror at rentene vil stige etter sterk boligprisvekst

Forvent lindring i smittsomme aktiviteter

Nordia mener fortsatt at økte smittetall i nyere tid har ført til strengere kontroller mange steder, men at de økonomiske utsiktene har lysnet.

“Nøkkelfaktoren er eliminering av vaksiner,” skriver Olson og mener at infeksjonsaktivitetene fra mai gradvis vil bli redusert og om sommeren vil livet “gå tilbake til det normale”.

I følge Olsen er Nordias antagelser om smitte i mindre skala langt mer positive enn de som Norges Bank selv brukte i sin siste pengepolitiske uttalelse i desember.

“Siden dette er tiltak som begrenser aktiviteten, kan det å legge til rette for disse tiltakene gi en rask bedring i økonomien,” skriver han.

Norges Bank har sitt neste rentemøte torsdag 18. mars, der sentralbanken også vil gi nye prognoser for fremtidige renteforbedringer.

Publisert:

READ  Lar ansatte slutte å selge paneler plassert under branntester
Written By
More from Jakob Leif

– Uvirkelig – NRK Games – Sportsnyheter, resultater og kringkastingsplan

– Jeg vet ikke hva som skjer nå. Jeg klatrer fortsatt høyere...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *