Norges neste vaksine kan bli godkjent i mars:

Prosedyre: Johnson & Johnson vaksine er en vektorvaksine, som bare krever en dose. Foto: Tato Ruvik / X02714

Johnson & Johnson har formelt søkt om godkjenning av vaksinen i EU. Dette betyr at denne vaksinen, som har tre store fordeler, snart kan komme til Norge.

Publisert:

European Pharmaceuticals Association (EMA) skriver i en pressemelding tirsdag at de har mottatt en søknad om betinget godkjenning fra selskapet.

– Da mener de at de har nok data til å få godkjenning, sier Steiner Matson VG i det norske legemiddelfirmaet.

Så langt er vaksinen under “Rolling Review”. Selskapet sender deretter inn dataene kontinuerlig. Når de tror de er klare til å søke om godkjenning, sender de inn det endelige store datasettet som skal evalueres av EMAs vitenskapelige team.

Det vitenskapelige panelet vil nå evaluere dataene og deretter stemme på om de mener det skal godkjennes. For andre godkjente vaksiner brukte de mindre enn en måned på å evaluere dataene. Når de er fullført, vil EU-kommisjonen snart ta en formell beslutning.

– Matson sier at mulig godkjenning er sannsynlig i mars.

EU har avtalt en dose på 200 millioner doser, med en preferanse på 200 millioner doser. Nivåene fordeles etter befolkning, og Norge får omtrent 1,2 prosent. Denne virusvektorvaksinen har to hovedfordeler:

  • Det skal bare gis som en dose.
  • Enkel å distribuere, og kan oppbevares ved skapstemperatur.

En annen fordel er at selskapet har data om den sørafrikanske mutasjonen i sine kliniske studier – og de tror vaksinen vil virke mot denne mutasjonen, ifølge Johnsons medisinske direktør V.G.

Det er data fra Sør-Afrika

For å vite sikkert hvor godt de godkjente vaksinene vi har i dag virker mot det sørafrikanske viruset, Mer forskning er nødvendig.

READ  Norge søkte om fire til fem milliarder statsstøtte - E24

Men selskapet sier Johnson & Johnson-vaksinen virker mot den sørafrikanske mutasjonen.

De vet dette fordi den kliniske studien varte fra september til desember, noe som betydde at vaksinen ble testet på mange mutasjoner som var i omløp den gangen, som ikke var i omløp, for eksempel da Pfizer-studien fant sted.

Vaksinekoordinator Richard Bergstrom hadde tidligere sagt at hvis vaksinen ble godkjent, kunne den brukes til å reise rundt i Norge. 700 000 dose i andre kvartal fra begynnelsen av april.

Tilfredshet: Nordisk medisinsk sjef Frederick Borgston mener vaksinen fungerer bra. Foto: Privat

I Johnson & Johnsons studie var det mer enn 6000 sørafrikanere, og av de som ble syke ble 95 prosent rammet. Sørafrikansk variant E484K.

Vaksinen gir 57 prosent beskyttelse mot milde og alvorlige sykdommer:

– Her ser vi at de har beskyttelse mot alvorlig regjering-19: Frederick Forkston VG sier at han ikke vil bli innlagt på sykehus eller dø etter 49 dager i Sør-Afrika.

Johnson & Johnson, det farmasøytiske selskapet som lager vaksinen, er administrerende direktør i Johnson’s Nordic.

Det er mye usikkerhet rundt hvordan vaksiner fungerer i denne variasjonen. I studien av østrogenvaksinen ble effekten redusert til 22 prosent. Pfizer har ikke gjort noen undersøkelser, men forventer at vaksinen fungerer, men med en noe redusert effekt.

Sett på dette?

– Kan vaksiner tilpasses mutasjoner? Hvor raskt kan det gjøres?

– Det er en teknikk som brukes til å endre vaksinen. Vi må først bestemme hva mutasjoner betyr med studier. Jeg har foreløpig ikke noe svar på fristen for å endre vaksinen.

Johnson & Johnson har testet vaksinen i USA, Sør-Amerika og Sør-Afrika.

READ  Som forventet vil sentralbanken holde styringsrenten uendret

Samlet sett er effekten god:

Les mer om vaksinen ved å klikke på linjen nedenfor:

– Vi er veldig glade og glade for å se at 85 prosent er beskyttet mot alvorlig sykdom og død. Medisinsk direktør sier at jeg har bakgrunn som intensivlege og vet hvor viktig det er å bli innlagt på sykehuset.

Denne vaksinen er ment for å teste effekten mot mild og alvorlig sykdom. Derfor er det foreløpig ingen statistikk over hvor mange som har en mild sykdom. Men disse tallene kommer inn:

– Studien pågår fortsatt. Dataene som nå presenteres kalles interimanalyse, og videre analyser pågår basert på de nye dataene. La oss se hvem som har en mild sykdom.

– Hvilke bivirkninger har du blitt informert om?

Mild feber er en av de vanligste bivirkningene, i tillegg til muskelsmerter og feberrelatert tretthet. Vi fant ingen alvorlige vaksinerelaterte bivirkninger og ingen allergisk sjokk.

Forbered vaksiner

Johnson & Johnson-vaksinen er en vektorvaksine som ligner på AstraZeneca. Begge bruker adenovirus for å dyrke vaksiner ved hjelp av celler i store tønner.

Adenovirus er en type forkjølelsesvirus som er god til å levere genetisk materiale til cellene våre.

AstraZeneca kunngjorde tidligere i år at de kuttet vaksiner for Europa fordi de var det Vaksinene i disse fatene har ikke klart å dyrke nok virus.

– Har du forberedt en mengde klar til sending?

Ja, det skjer nå. “Vi startet, målte og økte vaksineproduksjonen og økte vår evne til å opprettholde kontrakter med Europa og USA,” sier Forston.

READ  Antall nye Apex Legends og store kartendringer

– Årsaken til at det gikk så fort er at vi utvikler DNA-vaksinene våre på en populær plattform som vi testet for 200 000 år siden mot andre virusinfeksjoner som ebola, og studerte vaksiner mot Zika, RSV og HIV-virus.

Kalt scenen AdVac®, Og de har utviklet en celletype som effektivt kan generere virusvektorer.

Norsk immunolog: – Kan produsere veldig effektivt

Anne Sparkland, en immunolog ved Universitetet i Oslo, mener Johnson effektivt kan utvikle flere vaksiner:

– Her har Johnson & Johnson utviklet en celletype som kan produsere virus veldig effektivt, og krever minimum “mystiske kombinasjoner” som vi er avhengige av. Voksende celler bruker vi gjerne blodserum fra nyfødte kalver, og det er mange rare ting i det som vi ikke har nok perspektiv på.

“Det lar deg lage flere virus, kanskje mer effektivt enn AstraZeneca, med mindre mengder cellekultur,” sier han.

Forkston sier til VG at han forventer å sende inn en formell og endelig søknad om betinget godkjenning i februar.

Vaksinen krever bare en dose og kan oppbevares i kjøleskapet i opptil tre måneder ved hjelp av den enkle vaksinen.

– Hvorfor trenger de en dose for vaksinen, mens andre vektorvaksiner som Astrogeneca trenger to?

– Vi fikk god beskyttelse for de som var vaksinert. I vår tidligere publiserte fase 1 / 2A-studie ble antistoffnivåer, dvs. beskyttelse mot sykdom, funnet å øke over tid. Den måles til 21 og 71 dager, og han sier de gjennomgår to dosestudier.

Written By
More from Jakob Leif

– Jeg må følge rådene jeg får – Viji

Tight Shift Out: Glass Brett endte opp som sportssjef for hoppere etter...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *